0
0
0
s2smodern

KWR is in de door de Innovatieraad van de Europese Commissie georganiseerde hackathon #EUvsVirus in de prijzen gevallen met de screeningstool Sewers4COVID. Het internationale team waarin het onderzoeksinstituut uit Nieuwegein participeerde, ontwikkelde een instrument waarmee pandemie-uitbraken zoals die van het coronavirus SARS CoV-2 kunnen worden voorspeld, getraceerd en gemonitord. 

De hackathon werd van 24 tot 27 april gehouden. Aan het driedaagse evenement namen bijna 21.000 mensen uit meer dan 50 landen deel. Doel was om vernieuwers, onderzoekers en investeerders tot nieuwe oplossingen en toepassingen te laten komen in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus.

Er waren door de Innovatieraad 37 uitdagingen geformuleerd en er werd in een aantal categorieën gewerkt aan nieuwe toepassingen, zoals gezondheid & leven; bedrijfscontinuïteit; sociale en politieke cohesie; werken op afstand & onderwijs en overige.

In de laatste rubriek werd de rioolwaterscreeningstool Sewers4COVID als beste beoordeeld. KWR werkte in de hackathon samen met onderzoekers van universiteiten en instituten uit Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers ontwikkelden en demonstreerden een prototype van het screeningsinstrument waarmee de verspreiding van het virus 'snel en kostenefficiënt' in beeld kan worden gebracht.

Alternatief
De tool werd gepresenteerd als een alternatief voor de monitoring van de virusverspreiding op basis van individueel testen, zoals nu gebeurt en dat, aldus de onderzoekers, ‘duur, tijdrovend en fragmentarisch is’ door de beperkte beschikbaarheid van tests.

Met de screening van rioolwater is het mogelijk om de huidige en toekomstige ontwikkeling van de pandemie real-time te monitoren, zonder mensen te testen, aldus de claim van de onderzoekers. Eerder onderzoek, onder andere van KWR, heeft aangetoond dat het coronavirus in het rioolwater voorkomt.

Bij de ontwikkeling van het screeningsinstrument wordt onder meer rekening gehouden met de sociaaleconomische omstandigheden om kwetsbare groepen met een hoog risico te identificeren. Zo zijn ‘hotspots’ in de virusverspreiding snel te traceren.

Online platform
De gegevens zijn geïntegreerd in een online platform. “Dit platform kan besluitvormers helpen om de middelen daar aan te wenden waar ze het meest nodig zijn en waar de impact het grootst is”, aldus de onderzoekers.

De screeningstool van KWR en de andere instituten mag als een van de winnaars meedoen aan het driedaagse Matchathon-evenement van de EU. Dat wordt later deze maand gehouden, met het doel om investeerders en financiers te interesseren voor de winnende tools uit de hackathon.

KWR is blij met de winst en de erkenning voor de rioolwaterscreeningstool, waar het instituut in samenwerking met andere instellingen in Nederland al enige tijd aan werkt. Mocht de Matchathon eind mei geen match met een investeerder opleveren, dan gaat het instituut sowieso verder met de ontwikkeling van het instrument, zo laat het weten. Met name in het buitenland is er veel belangstelling voor de rioolwaterscreeningstool, aldus KWR.

 

MEER INFORMATIE
Website #EUvsVIRUS
Bericht KWR over de hackathon
H2O redactioneel: Coronavirus en rioolwaterscreening
H2O actueel: KWR vindt coronavirus in rioolwater en werkt aan ontwikkeling screeningstool
H2O premium: Rondrazend virus gedijt niet in water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.