secundair logo knw 1

In H2O april leest u dat het coronavirus SARS CoV-2 is aangetroffen in het rioolwater. In twee aparte onderzoeken kwamen KWR Water Research Institute en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tot deze conclusie. KWR kwam op dinsdag 24 maart met de resultaten naar buiten, RIVM een dag later. 

Door Bert Westenbrink

Cover H2O april 2020 H2O april 2020Opmerkelijk dat in deze bizarre crisistijd waarin een tekort is aan van alles en mensen en organisaties in vitale beroepen onder hoogspanning werken, de krachten voor dit soort research niet worden gebundeld.

De conclusie dat het virus in het rioolwater zit, wordt kritisch bekeken door mensen in de sector, getuige reacties op de website van H2O. KWR vond in de monsters rioolwater uit diverse rwzi’s delen van het erfelijk materiaal (RNA) van SARS-CoV-2. Als je deeltjes van het genmateriaal vindt, kun je daar dan de conclusie aan verbinden dat het virus in het rioolwater zit? Ja, reageert KWR, want RNA wordt zeer snel afgebroken in rioolwater en áls je dan RNA vindt dan is dat alleen te verwachten bij aanwezigheid van het virus.

Voordeel
Kritische beschouwing is op zijn plaats, maar vooralsnog geeft dezelfde uitkomst van twee parallelle onderzoeken een stevig fundament onder de stelling dat het virus in rioolwater zit. Zo heeft dubbelwerk dan ook een voordeel.

Wat de onderzoeken tevens leren: de concentratie van het virus in het rioolwater is klein, de kans op besmetting van rwzi-medewerkers heel gering. Die kennis biedt waterschappen duidelijkheid, de hygiënemaatregelen op de afvalwaterzuiveringen werden dan ook niet aangescherpt. 

Rioolwaterscreening
Maar er is ook een ander aspect, namelijk dat het aangetroffen virus houvast biedt voor de ontwikkeling van een nieuwe tool waar KWR en microbioloog, erkend expert en WHO-adviseur Gertjan Medema op inzetten: rioolwaterscreening. Rioolwater kan een vroege indicator zijn van virusverspreiding, een waardevol instrument in de infrastructuur die moet worden opgebouwd om nieuwe rondrazende virussen als SARS CoV-2 effectief te gaan bestrijden.

Wat de pandemie ook bevestigt: het coronavirus gedijt niet in water en als het er toch in zit dan doen zuiveringstechnieken hun werk. KWR vond in het effluent geen virusmateriaal, het drinkwater is veilig. We plukken de vruchten van tientallen jaren onderzoek en aanpassingen in de zuiveringsprocessen, zegt Medema in deze H2O. Het is een lichtpuntje in deze crisistijd.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

PS In de vorige uitgave van H2O stond een flink deel van het blad in het teken van Aqua Nederland Vakbeurs en Rioleringsvakdagen. Die zijn verschoven naar juni*, dat besluit werd genomen toen het blad al op de drukpersen lag. In deze uitgave treft u veel artikelen die niet over de coronacrisis gaan, op de rails gezet toen er nog geen sprake was van een overrompelende en alles ontregelende pandemie. 

* Inmiddels is besloten de beurs voor dit jaar te schrappen. 

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Rondrazend virus gedijt niet in water, KWR werkt aan rioolwaterscreening
H2O Actueel: KWR vindt coronavirus in rioolwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John