0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Rijkswaterstaat heeft vandaag enkele keringen gesloten vanwege het stormachtige weer. Vooral in het noorden van het land waaide het hard, maar een officiële storm is het niet geworden.

Daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gemeten en dat was niet het geval. Omdat de wind - uit westelijke tot noordwestelijke richting - langs de kust verhoogde waterstanden veroorzaakte, heeft Waterschap Noorderzijlvest vanmorgen om kwart voor negen als eerste de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl gesloten. De hoogste waterstand was even na de middag in Delfzijl 3.78 meter boven NAP, bij Nieuwe Statenzijl was dat 4.13 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat (RWS) sloot ook de zeesluis van Farmsum bij Delfzijl, evenals de sluis bij Den Oever en de kleine kolk bij Kornwerderzand (Afsluitdijk).

Om twee uur ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, een van de zes stormvloedkeringen van RWS, dicht. Mogelijk gebeurt dat later op de middag ook met de Haringvlietsluizen. Bij Hoek van Holland werd rond half vijf een waterstand van 2.40 meter boven NAP verwacht. Zo ver als tijdens de nieuwjaarsstorm van 2018 komt het nu echter niet: toen sloot RWS vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Ook de waterschappen elders in het land zijn alert; zo sluit Brabantse Delta vanmiddag rond vijf uur de keersluis Schipdiep.

Dijkbewaking
In de loop van deze morgen zetten de noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. De medewerkers zien erop toe dat aangespoeld materiaal uit de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de dijken niet beschadigen. Vanwege de verwachte storm zijn vrijwilligers, die de afgelopen dagen de troep opruimden, gewaarschuwd om de dijken voorlopig niet op te gaan.

Op Ameland is vanmorgen de nooddijk om een oude boorlocatie van de NAM weggeslagen. Gevreesd wordt dat met olie en barium vervuilde grond in zee is gespoeld.

Halverwege de middag meldde het Wetterskip dat het hoogtepunt van de storm voorbij was. Er was tot dan toe geen schade aan de zeedijk en er was ook minder containertroep aangespoeld dan verwacht. De waterschappen hoopten dat er rommel tegen de dijk aan werd gestuwd, zodat het opgeruimd kon worden.

Container
Ook langs de Groninger kust zijn ''geen enorme hoeveelheden’’ aangetroffen, aldus een woordvoerder van Noorderzijlvest. Wel ligt er veel piepschuim en even ten westen van Noordpolderzijl troffen dijkbewakers de onderkant van een container aan. De waterschappen overleggen vanavond over het vervolg van de opruimacties.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Verwachte storm bemoeilijkt schoonmaakacties en zoektocht naar containers
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het