0
0
0
s2smodern

Rijkswaterstaat heeft vandaag enkele keringen gesloten vanwege het stormachtige weer. Vooral in het noorden van het land waaide het hard, maar een officiële storm is het niet geworden.

Daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gemeten en dat was niet het geval. Omdat de wind - uit westelijke tot noordwestelijke richting - langs de kust verhoogde waterstanden veroorzaakte, heeft Waterschap Noorderzijlvest vanmorgen om kwart voor negen als eerste de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl gesloten. De hoogste waterstand was even na de middag in Delfzijl 3.78 meter boven NAP, bij Nieuwe Statenzijl was dat 4.13 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat (RWS) sloot ook de zeesluis van Farmsum bij Delfzijl, evenals de sluis bij Den Oever en de kleine kolk bij Kornwerderzand (Afsluitdijk).

Om twee uur ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, een van de zes stormvloedkeringen van RWS, dicht. Mogelijk gebeurt dat later op de middag ook met de Haringvlietsluizen. Bij Hoek van Holland werd rond half vijf een waterstand van 2.40 meter boven NAP verwacht. Zo ver als tijdens de nieuwjaarsstorm van 2018 komt het nu echter niet: toen sloot RWS vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Ook de waterschappen elders in het land zijn alert; zo sluit Brabantse Delta vanmiddag rond vijf uur de keersluis Schipdiep.

Dijkbewaking
In de loop van deze morgen zetten de noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. De medewerkers zien erop toe dat aangespoeld materiaal uit de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de dijken niet beschadigen. Vanwege de verwachte storm zijn vrijwilligers, die de afgelopen dagen de troep opruimden, gewaarschuwd om de dijken voorlopig niet op te gaan.

Op Ameland is vanmorgen de nooddijk om een oude boorlocatie van de NAM weggeslagen. Gevreesd wordt dat met olie en barium vervuilde grond in zee is gespoeld.

Halverwege de middag meldde het Wetterskip dat het hoogtepunt van de storm voorbij was. Er was tot dan toe geen schade aan de zeedijk en er was ook minder containertroep aangespoeld dan verwacht. De waterschappen hoopten dat er rommel tegen de dijk aan werd gestuwd, zodat het opgeruimd kon worden.

Container
Ook langs de Groninger kust zijn ''geen enorme hoeveelheden’’ aangetroffen, aldus een woordvoerder van Noorderzijlvest. Wel ligt er veel piepschuim en even ten westen van Noordpolderzijl troffen dijkbewakers de onderkant van een container aan. De waterschappen overleggen vanavond over het vervolg van de opruimacties.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Verwachte storm bemoeilijkt schoonmaakacties en zoektocht naar containers
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geïnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.