secundair logo knw 1

Een medewerker van Noorderzijlvest inspecteert de kust bij Delfzijl. Foto Waterschap Noorderzijlvest

Rijkswaterstaat heeft vandaag enkele keringen gesloten vanwege het stormachtige weer. Vooral in het noorden van het land waaide het hard, maar een officiële storm is het niet geworden.

Daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gemeten en dat was niet het geval. Omdat de wind - uit westelijke tot noordwestelijke richting - langs de kust verhoogde waterstanden veroorzaakte, heeft Waterschap Noorderzijlvest vanmorgen om kwart voor negen als eerste de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl gesloten. De hoogste waterstand was even na de middag in Delfzijl 3.78 meter boven NAP, bij Nieuwe Statenzijl was dat 4.13 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat (RWS) sloot ook de zeesluis van Farmsum bij Delfzijl, evenals de sluis bij Den Oever en de kleine kolk bij Kornwerderzand (Afsluitdijk).

Om twee uur ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, een van de zes stormvloedkeringen van RWS, dicht. Mogelijk gebeurt dat later op de middag ook met de Haringvlietsluizen. Bij Hoek van Holland werd rond half vijf een waterstand van 2.40 meter boven NAP verwacht. Zo ver als tijdens de nieuwjaarsstorm van 2018 komt het nu echter niet: toen sloot RWS vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Ook de waterschappen elders in het land zijn alert; zo sluit Brabantse Delta vanmiddag rond vijf uur de keersluis Schipdiep.

Dijkbewaking
In de loop van deze morgen zetten de noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. De medewerkers zien erop toe dat aangespoeld materiaal uit de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de dijken niet beschadigen. Vanwege de verwachte storm zijn vrijwilligers, die de afgelopen dagen de troep opruimden, gewaarschuwd om de dijken voorlopig niet op te gaan.

Op Ameland is vanmorgen de nooddijk om een oude boorlocatie van de NAM weggeslagen. Gevreesd wordt dat met olie en barium vervuilde grond in zee is gespoeld.

Halverwege de middag meldde het Wetterskip dat het hoogtepunt van de storm voorbij was. Er was tot dan toe geen schade aan de zeedijk en er was ook minder containertroep aangespoeld dan verwacht. De waterschappen hoopten dat er rommel tegen de dijk aan werd gestuwd, zodat het opgeruimd kon worden.

Container
Ook langs de Groninger kust zijn ''geen enorme hoeveelheden’’ aangetroffen, aldus een woordvoerder van Noorderzijlvest. Wel ligt er veel piepschuim en even ten westen van Noordpolderzijl troffen dijkbewakers de onderkant van een container aan. De waterschappen overleggen vanavond over het vervolg van de opruimacties.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Verwachte storm bemoeilijkt schoonmaakacties en zoektocht naar containers
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.