secundair logo knw 1

Een medewerker van Noorderzijlvest inspecteert de kust bij Delfzijl. Foto Waterschap Noorderzijlvest

Rijkswaterstaat heeft vandaag enkele keringen gesloten vanwege het stormachtige weer. Vooral in het noorden van het land waaide het hard, maar een officiële storm is het niet geworden.

Daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gemeten en dat was niet het geval. Omdat de wind - uit westelijke tot noordwestelijke richting - langs de kust verhoogde waterstanden veroorzaakte, heeft Waterschap Noorderzijlvest vanmorgen om kwart voor negen als eerste de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl gesloten. De hoogste waterstand was even na de middag in Delfzijl 3.78 meter boven NAP, bij Nieuwe Statenzijl was dat 4.13 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat (RWS) sloot ook de zeesluis van Farmsum bij Delfzijl, evenals de sluis bij Den Oever en de kleine kolk bij Kornwerderzand (Afsluitdijk).

Om twee uur ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, een van de zes stormvloedkeringen van RWS, dicht. Mogelijk gebeurt dat later op de middag ook met de Haringvlietsluizen. Bij Hoek van Holland werd rond half vijf een waterstand van 2.40 meter boven NAP verwacht. Zo ver als tijdens de nieuwjaarsstorm van 2018 komt het nu echter niet: toen sloot RWS vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Ook de waterschappen elders in het land zijn alert; zo sluit Brabantse Delta vanmiddag rond vijf uur de keersluis Schipdiep.

Dijkbewaking
In de loop van deze morgen zetten de noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. De medewerkers zien erop toe dat aangespoeld materiaal uit de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de dijken niet beschadigen. Vanwege de verwachte storm zijn vrijwilligers, die de afgelopen dagen de troep opruimden, gewaarschuwd om de dijken voorlopig niet op te gaan.

Op Ameland is vanmorgen de nooddijk om een oude boorlocatie van de NAM weggeslagen. Gevreesd wordt dat met olie en barium vervuilde grond in zee is gespoeld.

Halverwege de middag meldde het Wetterskip dat het hoogtepunt van de storm voorbij was. Er was tot dan toe geen schade aan de zeedijk en er was ook minder containertroep aangespoeld dan verwacht. De waterschappen hoopten dat er rommel tegen de dijk aan werd gestuwd, zodat het opgeruimd kon worden.

Container
Ook langs de Groninger kust zijn ''geen enorme hoeveelheden’’ aangetroffen, aldus een woordvoerder van Noorderzijlvest. Wel ligt er veel piepschuim en even ten westen van Noordpolderzijl troffen dijkbewakers de onderkant van een container aan. De waterschappen overleggen vanavond over het vervolg van de opruimacties.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Verwachte storm bemoeilijkt schoonmaakacties en zoektocht naar containers
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.