0
0
0
s2sdefault

Rijkswaterstaat heeft vandaag enkele keringen gesloten vanwege het stormachtige weer. Vooral in het noorden van het land waaide het hard, maar een officiële storm is het niet geworden.

Daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gemeten en dat was niet het geval. Omdat de wind - uit westelijke tot noordwestelijke richting - langs de kust verhoogde waterstanden veroorzaakte, heeft Waterschap Noorderzijlvest vanmorgen om kwart voor negen als eerste de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl gesloten. De hoogste waterstand was even na de middag in Delfzijl 3.78 meter boven NAP, bij Nieuwe Statenzijl was dat 4.13 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat (RWS) sloot ook de zeesluis van Farmsum bij Delfzijl, evenals de sluis bij Den Oever en de kleine kolk bij Kornwerderzand (Afsluitdijk).

Om twee uur ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, een van de zes stormvloedkeringen van RWS, dicht. Mogelijk gebeurt dat later op de middag ook met de Haringvlietsluizen. Bij Hoek van Holland werd rond half vijf een waterstand van 2.40 meter boven NAP verwacht. Zo ver als tijdens de nieuwjaarsstorm van 2018 komt het nu echter niet: toen sloot RWS vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Ook de waterschappen elders in het land zijn alert; zo sluit Brabantse Delta vanmiddag rond vijf uur de keersluis Schipdiep.

Dijkbewaking
In de loop van deze morgen zetten de noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. De medewerkers zien erop toe dat aangespoeld materiaal uit de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de dijken niet beschadigen. Vanwege de verwachte storm zijn vrijwilligers, die de afgelopen dagen de troep opruimden, gewaarschuwd om de dijken voorlopig niet op te gaan.

Op Ameland is vanmorgen de nooddijk om een oude boorlocatie van de NAM weggeslagen. Gevreesd wordt dat met olie en barium vervuilde grond in zee is gespoeld.

Halverwege de middag meldde het Wetterskip dat het hoogtepunt van de storm voorbij was. Er was tot dan toe geen schade aan de zeedijk en er was ook minder containertroep aangespoeld dan verwacht. De waterschappen hoopten dat er rommel tegen de dijk aan werd gestuwd, zodat het opgeruimd kon worden.

Container
Ook langs de Groninger kust zijn ''geen enorme hoeveelheden’’ aangetroffen, aldus een woordvoerder van Noorderzijlvest. Wel ligt er veel piepschuim en even ten westen van Noordpolderzijl troffen dijkbewakers de onderkant van een container aan. De waterschappen overleggen vanavond over het vervolg van de opruimacties.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Verwachte storm bemoeilijkt schoonmaakacties en zoektocht naar containers
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.