secundair logo knw 1

Medewerkers van Noorderzijlvest ruimen piepschuim op de Waddenzeedijk. Foto Noorderzijlvest

De overboord geslagen containers in de Waddenzee houden de noordelijke waterschappen flink bezig. Medewerkers ruimen piepschuim en inspecteren de dijken op schade door aangespoelde koelkasten.

Dinsdagnacht verloor een containerschip boven het Duitse eiland Borkum 270 containers. De meeste inhoud spoelde tot nog toe aan op de Waddeneilanden. Vrijwilligers zijn hier al twee dagen druk met het ruimen van de troep. Waarschijnlijk vanavond vertrekken circa honderd militairen uit Havelte naar de eilanden om te helpen.

De gevaarlijkste vondst werd vanmorgen op het strand van Schiermonnnikoog aangetroffen: een zak van 25 kilo met de gevaarlijke stof organische peroxide. Die is door de brandweer in veiligheid gebracht.

Piepschuim
Ook de Friese en Groningse kust zijn getroffen. ''Er ligt veel piepschuim op onze dijken’’, vertelt woordvoerder Wilma Nabring van Wetterskip Fryslân. Bij Wierum is bovendien een aantal koelkasten aan wal komen drijven. ''Piepschuim veroorzaakt weinig schade aan de keringen, maar een koelkast is een ander verhaal. Onze medewerkers houden de situatie daarom goed in de gaten.’’

In overleg met de rederij van het schip MSC Zoe uit Panama is bergingsbedrijf BDS ingeschakeld om het afval te ruimen. ''Waar nodig assisteren wij’’, aldus Nabring. De Veiligheidsregio is in Friesland eerstverantwoordelijk.

Aan de Groninger waddenkust zijn circa vijftien medewerkers van Noorderzijlvest zelf begonnen met het opruimen van vooral piepschuimresten. Het gaat hier om een betrekkelijk klein stuk van circa 4 kilometer vanaf de Lauwerspolder richting Emmapolder, waarbij 2 kilometer ernstig vervuild is, vertelt woordvoerder Gaby Krikke van het waterschap.

Sonar
Koelkasten of ander zwaar materiaal zijn in Groningen nog niet aangespoeld. ''Maar we houden de dijken de komende dagen goed in de gaten’’, verzekert Krikke. ‘’Er zijn pas 35 containers gelokaliseerd, dus er kan nog veel meer komen. Dat hangt ook af van de windrichting en de stroming.’’

Rederij MSC heeft inmiddels gespecialiseerde schepen ingehuurd die met sonar zoeken naar de containers. De Kustwacht deed dat al met een vliegtuig. De MSC Zoe is rond middernacht veilig aangekomen in Bremerhaven.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Wetterskip Fryslân
Bericht Noorderzijlvest

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.