0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De overboord geslagen containers in de Waddenzee houden de noordelijke waterschappen flink bezig. Medewerkers ruimen piepschuim en inspecteren de dijken op schade door aangespoelde koelkasten.

Dinsdagnacht verloor een containerschip boven het Duitse eiland Borkum 270 containers. De meeste inhoud spoelde tot nog toe aan op de Waddeneilanden. Vrijwilligers zijn hier al twee dagen druk met het ruimen van de troep. Waarschijnlijk vanavond vertrekken circa honderd militairen uit Havelte naar de eilanden om te helpen.

De gevaarlijkste vondst werd vanmorgen op het strand van Schiermonnnikoog aangetroffen: een zak van 25 kilo met de gevaarlijke stof organische peroxide. Die is door de brandweer in veiligheid gebracht.

Piepschuim
Ook de Friese en Groningse kust zijn getroffen. ''Er ligt veel piepschuim op onze dijken’’, vertelt woordvoerder Wilma Nabring van Wetterskip Fryslân. Bij Wierum is bovendien een aantal koelkasten aan wal komen drijven. ''Piepschuim veroorzaakt weinig schade aan de keringen, maar een koelkast is een ander verhaal. Onze medewerkers houden de situatie daarom goed in de gaten.’’

In overleg met de rederij van het schip MSC Zoe uit Panama is bergingsbedrijf BDS ingeschakeld om het afval te ruimen. ''Waar nodig assisteren wij’’, aldus Nabring. De Veiligheidsregio is in Friesland eerstverantwoordelijk.

Aan de Groninger waddenkust zijn circa vijftien medewerkers van Noorderzijlvest zelf begonnen met het opruimen van vooral piepschuimresten. Het gaat hier om een betrekkelijk klein stuk van circa 4 kilometer vanaf de Lauwerspolder richting Emmapolder, waarbij 2 kilometer ernstig vervuild is, vertelt woordvoerder Gaby Krikke van het waterschap.

Sonar
Koelkasten of ander zwaar materiaal zijn in Groningen nog niet aangespoeld. ''Maar we houden de dijken de komende dagen goed in de gaten’’, verzekert Krikke. ‘’Er zijn pas 35 containers gelokaliseerd, dus er kan nog veel meer komen. Dat hangt ook af van de windrichting en de stroming.’’

Rederij MSC heeft inmiddels gespecialiseerde schepen ingehuurd die met sonar zoeken naar de containers. De Kustwacht deed dat al met een vliegtuig. De MSC Zoe is rond middernacht veilig aangekomen in Bremerhaven.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Wetterskip Fryslân
Bericht Noorderzijlvest

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het