0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Vorige week verloor het schip MSC Zoe ruim 280 containers op zee. Rijkswaterstaat heeft er inmiddels 238 gelokaliseerd. De kustlijn werd de afgelopen dagen schoongemaakt door vele vrijwilligers, maar de verwachte storm bemoeilijkt verdere schoonmaakacties langs de kust en de zoektocht naar de rest van de containers.

Een groot deel van de containers ligt op 2 locaties langs de vaarroute, boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn. Volgens de Veiligheidsregio Fryslan bevatten twee overboord geslagen containers gevaarlijke stoffen (dibenzoylperoxide en lithiumbatterijen).

Met sonarschepen en vanuit de lucht wordt verder gezocht naar de nog niet-gelokaliseerde containers. Wanneer en of de gelokaliseerde containers geborgd kunnen worden, hangt af van de weersomstandigheden, de diepte waarop ze liggen en de precieze locatie langs de veelbevaren routes. De berging van alle containers kan volgens Rijkswaterstaat wel weken tot maanden gaan duren.

Waarschuwing Noorderzijlvest
De weersomstandigheden kunnen de komende dagen onstuimig zijn. Er is een storm op komst. Waterschap Noorderzijlvest verwacht dat het water bij Delfzijl een stand van 3,40 meter boven NAP zal gaan bereiken en waarschuwt vrijwilligers, die de afgelopen dagen massaal uitrukten, alvast om niet meer de dijken op te gaan. “De bereidheid om te helpen is hartverwarmend,” zegt Treja Akkerman van het waterschap. “Maar veiligheid gaat voor.”

Dijkbewakers zullen de komende dagen wel de dijken in de gaten houden. “In theorie kunnen zwaardere brokstukken als koelkasten of containers de dijken beschadigen.” De storm kan ook voordelen hebben voor de berging. “We hopen en verwachten dat er tijdens de storm veel rommel tegen de dijk opgestuwd wordt, zodat we het kunnen verwijderen.”

Ook Wetterskip Fryslan stelt morgen dijkbewaking in. Het Wetterskip laat weten dat de dijkwachters het hele dijktraject van Zurich tot Lauwersoog, en mogelijk ook op de eilanden, extra zullen controleren. De dijkwachters zullen bekijken wat er precies aanspoelt op de dijken, de rommel zo snel mogelijk weghalen en zo schade aan de dijken voorkomen.

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Update Waterschap Noorderzijlvest
Update Wetterskip Fryslan
Update Veiligheidsregio
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het