secundair logo knw 1

Medewerkers van Noorderzijlvest ruimen piepschuim op de Waddenzeedijk. Foto Noorderzijlvest

Vorige week verloor het schip MSC Zoe ruim 280 containers op zee. Rijkswaterstaat heeft er inmiddels 238 gelokaliseerd. De kustlijn werd de afgelopen dagen schoongemaakt door vele vrijwilligers, maar de verwachte storm bemoeilijkt verdere schoonmaakacties langs de kust en de zoektocht naar de rest van de containers.

Een groot deel van de containers ligt op 2 locaties langs de vaarroute, boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn. Volgens de Veiligheidsregio Fryslan bevatten twee overboord geslagen containers gevaarlijke stoffen (dibenzoylperoxide en lithiumbatterijen).

Met sonarschepen en vanuit de lucht wordt verder gezocht naar de nog niet-gelokaliseerde containers. Wanneer en of de gelokaliseerde containers geborgd kunnen worden, hangt af van de weersomstandigheden, de diepte waarop ze liggen en de precieze locatie langs de veelbevaren routes. De berging van alle containers kan volgens Rijkswaterstaat wel weken tot maanden gaan duren.

Waarschuwing Noorderzijlvest
De weersomstandigheden kunnen de komende dagen onstuimig zijn. Er is een storm op komst. Waterschap Noorderzijlvest verwacht dat het water bij Delfzijl een stand van 3,40 meter boven NAP zal gaan bereiken en waarschuwt vrijwilligers, die de afgelopen dagen massaal uitrukten, alvast om niet meer de dijken op te gaan. “De bereidheid om te helpen is hartverwarmend,” zegt Treja Akkerman van het waterschap. “Maar veiligheid gaat voor.”

Dijkbewakers zullen de komende dagen wel de dijken in de gaten houden. “In theorie kunnen zwaardere brokstukken als koelkasten of containers de dijken beschadigen.” De storm kan ook voordelen hebben voor de berging. “We hopen en verwachten dat er tijdens de storm veel rommel tegen de dijk opgestuwd wordt, zodat we het kunnen verwijderen.”

Ook Wetterskip Fryslan stelt morgen dijkbewaking in. Het Wetterskip laat weten dat de dijkwachters het hele dijktraject van Zurich tot Lauwersoog, en mogelijk ook op de eilanden, extra zullen controleren. De dijkwachters zullen bekijken wat er precies aanspoelt op de dijken, de rommel zo snel mogelijk weghalen en zo schade aan de dijken voorkomen.

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Update Waterschap Noorderzijlvest
Update Wetterskip Fryslan
Update Veiligheidsregio
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.