secundair logo knw 1

Medewerkers van Noorderzijlvest ruimen piepschuim op de Waddenzeedijk. Foto Noorderzijlvest

Vorige week verloor het schip MSC Zoe ruim 280 containers op zee. Rijkswaterstaat heeft er inmiddels 238 gelokaliseerd. De kustlijn werd de afgelopen dagen schoongemaakt door vele vrijwilligers, maar de verwachte storm bemoeilijkt verdere schoonmaakacties langs de kust en de zoektocht naar de rest van de containers.

Een groot deel van de containers ligt op 2 locaties langs de vaarroute, boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn. Volgens de Veiligheidsregio Fryslan bevatten twee overboord geslagen containers gevaarlijke stoffen (dibenzoylperoxide en lithiumbatterijen).

Met sonarschepen en vanuit de lucht wordt verder gezocht naar de nog niet-gelokaliseerde containers. Wanneer en of de gelokaliseerde containers geborgd kunnen worden, hangt af van de weersomstandigheden, de diepte waarop ze liggen en de precieze locatie langs de veelbevaren routes. De berging van alle containers kan volgens Rijkswaterstaat wel weken tot maanden gaan duren.

Waarschuwing Noorderzijlvest
De weersomstandigheden kunnen de komende dagen onstuimig zijn. Er is een storm op komst. Waterschap Noorderzijlvest verwacht dat het water bij Delfzijl een stand van 3,40 meter boven NAP zal gaan bereiken en waarschuwt vrijwilligers, die de afgelopen dagen massaal uitrukten, alvast om niet meer de dijken op te gaan. “De bereidheid om te helpen is hartverwarmend,” zegt Treja Akkerman van het waterschap. “Maar veiligheid gaat voor.”

Dijkbewakers zullen de komende dagen wel de dijken in de gaten houden. “In theorie kunnen zwaardere brokstukken als koelkasten of containers de dijken beschadigen.” De storm kan ook voordelen hebben voor de berging. “We hopen en verwachten dat er tijdens de storm veel rommel tegen de dijk opgestuwd wordt, zodat we het kunnen verwijderen.”

Ook Wetterskip Fryslan stelt morgen dijkbewaking in. Het Wetterskip laat weten dat de dijkwachters het hele dijktraject van Zurich tot Lauwersoog, en mogelijk ook op de eilanden, extra zullen controleren. De dijkwachters zullen bekijken wat er precies aanspoelt op de dijken, de rommel zo snel mogelijk weghalen en zo schade aan de dijken voorkomen.

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Update Waterschap Noorderzijlvest
Update Wetterskip Fryslan
Update Veiligheidsregio
Waterschappen controleren dijken op aangespoelde koelkasten

.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.
'Staatssecretaris Jean Rummenie benadrukte dat hij de landbouw in de uiterwaarden van de grote rivieren wil behouden.' 
Mooi om de uiterwaarden multifunctioneel te gebruiken; natuur, waterberging en landbouw waar mogelijk. Maar ik pleit er voor dat de Staatssecretaris wijst op de risico's van agrarisch gebruik in relatie tot waterberging, en dat die risico's volledig bij de agrariërs liggen. Immers, sinds mensenheugenis weten we dat het water kan komen. Compensatie claimen, zoals in 2021 tot zelfs in Noord-Brabant gebeurde, moet niet kunnen. 
Met name in de Maasvallei is het volgens Deltares wenselijk om tot meer binnendijkse ruimtelijke reserveringen te komen voor voldoende bergingscapaciteit bij afvoerpieken in de Rijn van 18.000 kubieke meter per seconde. Genoemd wordt de Maasvallei met de afvoerpieken van de Rijn??