secundair logo knw 1

De IJsselmeervereniging onderzoekt of het mogelijk is om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken. Dat is besloten op de jaarvergadering in Amsterdam.

“Onze basis als vereniging is te smal geworden door veroudering van onze leden. We hebben opheffing overwogen. Maar de leden hebben besloten dat we richting een stichting bewegen om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken”, vertelt voorzitter Tjard de Cock Buning.

Het liefst wil de De Cock Buning zijn vereniging onderbrengen bij de stichting Rechten van de Natuur die deze week in het leven wordt geroepen door Jessica den Outer. Haar missie is om initiatieven in het land voor natuurrechten te ondersteunen en juridisch te borgen. “Als IJsselmeervereniging denken we effectiever te kunnen opereren als we hier aansluiting bij zoeken”, aldus De Cock Buning.

Waddenzee
De vereniging heeft Tineke Lambooy in de arm genomen om een verkenning te doen naar het IJsselmeer als rechtspersoon. Sinds 2017 doet Lambooy als hoogleraar ondernemingsrecht bij Nyenrode Business Universiteit wereldwijd onderzoek naar rechten voor de natuur. Vorig jaar publiceerde zij het advies om rechtspersoonlijkheid toe te kennen aan de Waddenzee. D66 werkt nu aan een wetsvoorstel om de bescherming van de Waddenzee in deze lijn te verbeteren.

De IJsselmeervereniging voerde in het 51-jarig bestaan heel wat rechtszaken voor natuur in het IJsselmeer. In slechts enkele procedures boekte de vereniging succes. “We zagen de natuur met dertig procent achteruitgaan. Als we het IJsselmeer rechten geven, kunnen we de stem van het IJsselmeer formaliseren met een mandaat, zodat het ecosysteem betere bescherming krijgt”, aldus De Cock Buning.

Beroepsvissers
De beroepsvissers binnen de IJsselmeervereniging reageren sceptisch op de plannen om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken. “De laatste beroepsvissers op het IJsselmeer vechten voor hun voortbestaan. Het IJsselmeer moet wel in balans blijven. Laat ze eerst maar wat doen aan de vele aalscholvers die 3 miljoen kilo vis per jaar uit het IJsselmeer vreten”, zegt Hein Koning van IJsselmeer Vissersvereniging Sint Petrus.

Dit argument is volgens Iris Dicke niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Dicke is voor Partij van de Dieren bezig met een traject om de rechten van de natuur in de Nederlandse Grondwet erkend te krijgen.


In H2O april verschijnt een achtergrondartikel met een overzicht van alle initiatieven rond rechten voor de natuur in de waterwereld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!