secundair logo knw 1

Op de klimaattop in Katowice heeft rector Eddy Moors van IHE Delft vandaag het plan voor een European University for Climate Adaptation gelanceerd. De nieuwe universiteit is een samenwerking tussen Europese universiteiten en kennisinstituten en moet in 2020 van start gaan. De ambitie is om 'klimaatleiders voor de toekomst' op te leiden.

De universiteit voor klimaatadaptatie wordt op initiatief van IHE Delft van de grond getild. Dit na een oproep van de Europese Commissie om met plannen te komen voor onderwijs en onderzoek gericht op de klimaatuitdagingen.

IHE Delft, het internationale intstituut voor watereducatie, praat met zes universiteiten en kennisinstituten over samenwerking en het aanbod van het onderwijsprogramma, vertelt woordvoerder Emma Meurs. Het is de bedoeling om begin volgend jaar de namen van deze instellingen bekend te maken, aldus Meurs. Daarbij is de focus niet zozeer op Nederlandse instituten gericht. “Het zijn instellingen in het buitenland, het is een Europese universiteit.”  

Flexibele leerstructuur
De European University for Climate Adaptation wordt een netwerk van universiteiten en instituten die in onderlinge afstemming wetenschappelijk onderzoek en onderwijs gaan aanbieden over klimaatadaptatie. Er komt dus geen gebouw met een vestigingsplaats, licht Meurs toe. “Het is een netwerk van universiteiten met een flexibele leerstructuur.” 

Moors 180 vk Eddy MoorsKlimaatuitdagingen zijn er legio, zo blijkt ook op de klimaattop van de VN in Katowice. Rector Eddy Moors: “Belangrijke uitdagingen die we bij de implementatie van het klimaatbeleid zien, zijn bijvoorbeeld het gebrek aan ‘bankable’ projecten. We staan voor de uitdaging om een technische of sociale innovatie op te schalen, en het verschil in perceptie van onzekerheden en risico’s vanuit de financiële sector en de waterbeheerder.”

Concrete oplossingen
De nieuwe universiteit leidt mensen op die in staat zijn de brug te slaan tussen kennisontwikkeling en implementatie, aldus Moors. Studenten werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen, zoals overstromingen door zeespiegelstijging, droogte, migratie, luchtvervuiling en hittestress. 

De nieuwe universiteit gaat studenten de mogelijkheid bieden om in te stromen van bachelor tot PhD-niveau. Zij zullen grotendeels zelf hun vakkenpakket samenstellen aan één of meerdere van de aangesloten universiteiten, aldus IHE Delft. Daarvoor kunnen ze op locatie studeren, maar de vakken worden ook online aangeboden. “Hierbij kun je denken aan cursussen op het gebied van scenarioplanning, financiën, strategie, ondernemerschap, onderhandelingstechnieken en burgerparticipatie.” 

Studie verbreden
De nieuwe universiteit richt zich  op studenten die hun studie willen verbreden met studieprogramma’s over klimaatadaptatie. “Een student studeert bijvoorbeeld bedrijfswetenschappen aan een Duitse universiteit, maar kan onder de vlag van de nieuwe Europese universiteit eenvoudig zijn profiel versterken door aan een Franse militaire academie te leren over klimaat gerelateerde conflicten.”

Maar het is ook de bedoeling om professionals die willen bijleren of een carrièreswitch willen maken, op maat gemaakte programma’s aan te bieden. "De vaardigheden die studenten opdoen, geven hen de kans zich multidisciplinair te ontwikkelen tot klimaatleiders die in staat zijn oplossingen te implementeren."

Financiering
Het plan voor de nieuwe universiteit wordt volgend jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie, die een deel van de financiering op zich moet nemen. Ook de participerende instituten zullen gaan bijdragen in de kosten, aldus Meurs. Na goedkeuring moet de universiteit onder leiding van IHE Delft in 2020 van start gaan met de eerste opleidingsprogramma’s. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦