secundair logo knw 1

Op de klimaattop in Katowice heeft rector Eddy Moors van IHE Delft vandaag het plan voor een European University for Climate Adaptation gelanceerd. De nieuwe universiteit is een samenwerking tussen Europese universiteiten en kennisinstituten en moet in 2020 van start gaan. De ambitie is om 'klimaatleiders voor de toekomst' op te leiden.

De universiteit voor klimaatadaptatie wordt op initiatief van IHE Delft van de grond getild. Dit na een oproep van de Europese Commissie om met plannen te komen voor onderwijs en onderzoek gericht op de klimaatuitdagingen.

IHE Delft, het internationale intstituut voor watereducatie, praat met zes universiteiten en kennisinstituten over samenwerking en het aanbod van het onderwijsprogramma, vertelt woordvoerder Emma Meurs. Het is de bedoeling om begin volgend jaar de namen van deze instellingen bekend te maken, aldus Meurs. Daarbij is de focus niet zozeer op Nederlandse instituten gericht. “Het zijn instellingen in het buitenland, het is een Europese universiteit.”  

Flexibele leerstructuur
De European University for Climate Adaptation wordt een netwerk van universiteiten en instituten die in onderlinge afstemming wetenschappelijk onderzoek en onderwijs gaan aanbieden over klimaatadaptatie. Er komt dus geen gebouw met een vestigingsplaats, licht Meurs toe. “Het is een netwerk van universiteiten met een flexibele leerstructuur.” 

Moors 180 vk Eddy MoorsKlimaatuitdagingen zijn er legio, zo blijkt ook op de klimaattop van de VN in Katowice. Rector Eddy Moors: “Belangrijke uitdagingen die we bij de implementatie van het klimaatbeleid zien, zijn bijvoorbeeld het gebrek aan ‘bankable’ projecten. We staan voor de uitdaging om een technische of sociale innovatie op te schalen, en het verschil in perceptie van onzekerheden en risico’s vanuit de financiële sector en de waterbeheerder.”

Concrete oplossingen
De nieuwe universiteit leidt mensen op die in staat zijn de brug te slaan tussen kennisontwikkeling en implementatie, aldus Moors. Studenten werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen, zoals overstromingen door zeespiegelstijging, droogte, migratie, luchtvervuiling en hittestress. 

De nieuwe universiteit gaat studenten de mogelijkheid bieden om in te stromen van bachelor tot PhD-niveau. Zij zullen grotendeels zelf hun vakkenpakket samenstellen aan één of meerdere van de aangesloten universiteiten, aldus IHE Delft. Daarvoor kunnen ze op locatie studeren, maar de vakken worden ook online aangeboden. “Hierbij kun je denken aan cursussen op het gebied van scenarioplanning, financiën, strategie, ondernemerschap, onderhandelingstechnieken en burgerparticipatie.” 

Studie verbreden
De nieuwe universiteit richt zich  op studenten die hun studie willen verbreden met studieprogramma’s over klimaatadaptatie. “Een student studeert bijvoorbeeld bedrijfswetenschappen aan een Duitse universiteit, maar kan onder de vlag van de nieuwe Europese universiteit eenvoudig zijn profiel versterken door aan een Franse militaire academie te leren over klimaat gerelateerde conflicten.”

Maar het is ook de bedoeling om professionals die willen bijleren of een carrièreswitch willen maken, op maat gemaakte programma’s aan te bieden. "De vaardigheden die studenten opdoen, geven hen de kans zich multidisciplinair te ontwikkelen tot klimaatleiders die in staat zijn oplossingen te implementeren."

Financiering
Het plan voor de nieuwe universiteit wordt volgend jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie, die een deel van de financiering op zich moet nemen. Ook de participerende instituten zullen gaan bijdragen in de kosten, aldus Meurs. Na goedkeuring moet de universiteit onder leiding van IHE Delft in 2020 van start gaan met de eerste opleidingsprogramma’s. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?