secundair logo knw 1

De pilotinstallatie op het HVC-terrein in Dordrecht. Foto HVC

Slibverwerker HVC in Dordrecht wil fosfaat terugwinnen uit de assen die overblijven na het verbranden van zuiveringsslib. Op het terrein in Dordrecht is woensdag een pilotinstallatie geopend waar de Rubiphos-technologie beproefd wordt. De verwachtingen zijn hooggespannen. "Maar wel realistisch."

"Als de proef slaagt, is dat een belangrijke stap om fosfaat terug te kunnen winnen", aldus HVC. "Zo helpen we de waterschappen met hun duurzaamheidsambities en dragen we bij aan de circulaire economie."

HVC verwerkt het zuiveringsslib voor acht waterschappen. In de rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt fosfaat, dat via de landbouw en de voedselketen in het afvalwater terechtkomt, grotendeels verwijderd. Het bezinksel, ofwel het zuiveringsslib, wordt in Dordrecht verbrand.

2109 Josien RuijterJosien RuijterDe as die overblijft, bestaat nog voor ongeveer een kwart uit fosfaat. Dit is een belangrijke grondstof voor de industrie en de landbouw. "Als we de fosfaat uit de verbrandingsas kunnen halen, hoeven we die niet via mijnbouw uit de natuur te halen", zegt projectleider Josien Ruijter van HVC. "Dat is dus veel duurzamer."

Stabiel
In opdracht van de waterschappen onderzoekt HVC daarom al jaren technologieën die dat mogelijk maken. Een van die technologieën is de zogenaamde Rubiphos-technologie (Recovery of Urban Biological Phosphate) van het Belgische bedrijf TTBS. Daarbij wordt fosfaat met zuur uit de as uitgeloogd en middels membranen gezuiverd van ongewenste stoffen, zoals zware metalen.

Na eerdere laboratoriumproeven wordt Rubiphos nu in Dordrecht voor het eerst op grotere schaal getest. Dat doet HVC samen met STOWA, het onderzoeksinstituut van de waterschappen, en met TTBS.

De pilot, die ongeveer een maand duurt, moet duidelijk maken of het proces stabiel en continu kan draaien en of het fosfaat (fosforzuur en fosfaatmeststof superfosfaat) dat teruggewonnen wordt de kwaliteit heeft die de markt vraagt.

Opschaling
"Daarna gaan we het proces valideren en analyseren", vertelt Ruijter. "Als de pilot slaagt, volgt een tussenfase om uit een van de stromen metaalzouten te winnen die kunnen worden hergebruikt op de rwzi’s. En dan is het tijd voor opschaling."

Volgens de projectleider wordt fosfaat uit zuiveringsslib nog nergens ter wereld op grote schaal teruggewonnen. Met de Rubiphos-technologie zou meer dan 85 procent van het fosfaat teruggewonnen kunnen worden.

De samenwerkingspartners zetten in op de toepassing van het herwonnen fosfaat als grondstof voor kunstmest. "We zijn idealistisch, maar wel realistisch", aldus Ruijter. "We doen het alleen als er een gezonde businesscase ligt en als de wereld er beter van wordt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!