secundair logo knw 1

Zondag 14 mei herdenkt het Hoogheemraad van Schieland en de Krimpenerwaard dat graaf Floris V 750 jaar geleden de akte van oprichting ondertekende. Dat wordt de hele maand mei gevierd met een reeks activiteiten die ook vermeld worden op een interactieve kaart die het hoogheemraadschap voor het jubileum maakte.

Deze digitale kaart brengt verleden, heden en toekomst bij elkaar. Hij bevat bijzondere waterverhalen, interessante weetjes, video’s over het werk van het hoogheemraadschap en een zogenoemde geocache. Dat is een ‘schat’ die gevonden kan worden met een smartphone en geocache-app. De vinder maakt kans op twee vrijkaarten voor Diergaarde Blijdorp.

Ook alle jubileumactiviteiten worden op de kaart vermeld. Zo is in het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap aan de Maasboulevard de expositie ‘De blauwe draad’ te bezichtigen, die een blik biedt op het vroegere, het huidige en het toekomstige waterbeheer.

Bij de Erasmusbrug, vlakbij het hoofdkantoor, wapperen tientallen jubileumvlaggen met daarop het nieuwe beeldmerk. Dat lanceerde het waterschap een jaar geleden al als opmaat naar het jubileum.

Waterroute
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een waterroute door Rotterdam, waarbij medewerkers van het waterschap en de gemeente laten zien hoe de stad zich voorbereidt op klimaatverandering.

Verder zijn er rondleidingen door afvalwaterzuivering Kralingseveer en de gemalen Schilthuis en Krimpenerwaard en open dagen bij molens en gemalen.

Deels lopen de activiteiten parallel aan de Week van Ons Water, maar dat is toeval, zegt woordvoerder Nadine Sparrius. “Mei is nu eenmaal onze feestmaand. En het zijn veel meer activiteiten dan we normaal hebben.”

Tijd met Toon
Wie wel geïnteresseerd is, maar geen zin heeft om op pad te gaan, kan de video’s bekijken waarin dijkgraaf Toon van der Klugt onder de noemer ‘Tijd met Toon’ laat zien waar het waterschap mee bezig is. In de nieuwste aflevering bijvoorbeeld gaat hij in op de vraag of het wel zo verstandig is om in de laaggelegen Zuidplaspolder een dorp met achtduizend woningen te bouwen.

Het Hoogheemraadschap van Schieland geldt als het tweede oudste waterschap van Nederland, na het Hoogheemraadschap van Rijnland dat uit 1255 dateert. In 2005 fuseerde Schieland met het 150 jaar jongere Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard.

Op 12 februari van dit jaar vierde Waterschap Rivierenland het 750-jarig jubileum. "Maar wij zijn eigenlijk veel ouder", stelt Sparrius. "Alleen de akte werd op 12 mei ondertekend."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.