secundair logo knw 1

Kinderen kunnen tijdens de Week van Ons Water kennismaken met de waterwereld. Foto Vechtstromen

Waterspelen voor kinderen, libellen tellen, een excursie naar de Regge of een kijkje op de rioolwaterzuivering – de voorjaarseditie van de Week van Ons Water komt er weer aan. Vanaf maandag 1 tot en met zondag 14 mei worden door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten voor jong en oud georganiseerd.

In de agenda staan inmiddels 213 activiteiten en daar komen er nog steeds bij. Met de Week van Ons Water, die twee keer per jaar plaatsvindt, willen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven laten zien "hoe bijzonder water is".

Twentse Waterweken
In Twente pakken Waterschap Vechtstromen, Vitens en de gemeenten flink uit met de Twentse Waterweken. Het programma omvat onder andere excursies naar de Regge, de Dinkel en het Kristalbad, open dagen op de rioolwaterzuivering Haaksbergen, Vroomshoop en Enschede, fiets- en wandelroutes, lezingen en een Water- en bodemcafé in Borne, waar wordt nagedacht over de toekomst van het Twentse water- en bodemsysteem.

Ook rond de Drechtsteden (Kinderdijk, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Werkendam) is van alles te beleven. Zo kunnen kinderen meedoen aan de Waterspelen bij duurzaamheidscentrum Weizigt en leren ze bij het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht zelf te baggeren.

In Zeeland geeft het Watersnoodmuseum een familierondleiding en op Ameland zijn jongeren welkom om proefjes te doen in het Water- en Energy Lab in Natuurcentrum Nes.

Tel de libel
Andere initiatieven sluiten aan bij de Week van Ons Water, zoals het NK Tegelwippen en de actie ‘Tel de libel’ van Waterdiertjes.nl. Dat laatste is een initiatief voor burgerwetenschap van de Wageningen Universiteit, waterbeheerders en natuurorganisaties, waarbij vrijwilligers de waterdiertjes in hun omgeving vangen en tellen en dat doorgeven via de app waterdiertjes.nl.

Dit jaar is de oproep om libellen te tellen, zodat onderzocht kan worden wat de invloed van de waterkwaliteit is op de verspreiding van libellen.

"Met een beetje geluk zie je deze prachtige insecten op een mooie dag door de lucht scheren", zegt onderzoeker Edwin Peeters van Wageningen Universiteit. "Wat niet iedereen weet, is dat ze als larve onder water leven. Ze zijn daarmee afhankelijk van water en vormen als het ware een brug tussen water en land."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost