secundair logo knw 1

Het is zondag precies 750 jaar geleden dat graaf Floris V van Holland een verre voorloper van het huidige Waterschap Rivierenland oprichtte. Het waterschap viert het jubileum later dit jaar op verschillende momenten. “Wat zou Floris V trots geweest zijn!”

Op 12 februari 1273 stelde graaf Floris V voor het eerst een regionaal waterbestuur in voor de Maasdijk. Heemraden uit Heusden, Altena en Holland voerden de schouw uit, met een doorslaggevende stem voor de Hollanders.

In de akte, waarvan een kopie bewaard is gebleven, wordt voor het eerst ook de legendarische Grote Waard genoemd, die in 1421 verloren zou gaan in de Sint Elisabethsvloed. De Biesbosch en het Land van Heusden en Altena zijn er nog steeds, evenals de dijk zelf, die langs de Afgedamde Maas ligt.

Het werkgebied van Waterschap Rivierenland strekt zich nu uit van de Biesbosch tot de Duitse grens, tussen Maas en Neder-Rijn. "Als graaf Floris V dat had geweten, wat zou hij trots zijn", zegt de huidige dijkgraaf, Co Verdaas, in een filmpje op de website van het waterschap.

Strijd om het water
Waterschap Rivierenland is niet het oudste waterschap van Nederland; dat is het in 1255 opgerichte Hoogheemraadschap van Rijnland. Toch gaat het om een indrukwekkend jubileum, vindt Verdaas.

"Zo’n jubileum is alleen weggelegd voor wie de kunst verstaat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Water is nog steeds de constante factor, de uitdaging is nu anders. Klimaatadaptatie, extreem weer, bodemdaling, kwaliteit van water en biodiversiteit, de druk op de ruimte. De strijd tegen water wordt een strijd om het water."

Waterschap Rivierenland viert zijn verjaardag het hele jaar door met acties en evenementen, bijvoorbeeld bij de bestuurswissel na de verkiezingen in maart, de Week van ons Water in mei, de Open Monumentendag in september en de Dag van de Duurzaamheid in oktober.

Verkiezingen
"Die momenten breiden we uit", vertelt woordvoerder Jelmer Krom. "Op Open Monumentendag bijvoorbeeld gaan er niet een of twee, maar zoveel mogelijk monumenten open. En in de Week van ons Water komt er een publieksactie om mensen bewust te maken van ons werk."

Behalve enkele publicaties in regionale media en op de eigen website blijft het de komende weken stil rond het jubileum, aldus Krom. "We houden we ons kruit nog even droog tot na de verkiezingen. Die gaan nu voor."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John