0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Na een risicoscan voor wateroverlast brengt BlueLabel nu een digitale hittestresskaart op de markt. Daarop kunnen inwoners, gemeenten en bijvoorbeeld woningcorporaties per adres zien wat de impact van warm weer is.

De hittestresskaart voldoet aan de nieuwe gestandaardiseerde methodiek zoals beschreven door het RIVM. Dit is volgens BlueDeal een zeer complexe methode die veel dataverwerking vraagt.

Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie wil dat alle gemeenten uiterlijk dit jaar een stresstest hebben uitgevoerd voor de vier klimaatthema’s: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Op grond daarvan kunnen zij beleid maken zodat ons land in 2050 ‘robuust en klimaatbestendig’ is ingericht.

''Van gemeenten krijgen wij steeds vaker te horen dat meer dan de helft van de bebouwing tot de private sector behoort’’, zegt projectleider Hanneke Schuurmans van BlueLabel. ''We zullen het echt samen moeten doen.’’

Gevoelstemperatuur
BlueLabel is een initiatief van verzekeraar Achmea en de adviesbureaus Royal HaskoningDHV en Nelen en Schuurmans. Voor de digitale service is gebruikgemaakt van gedetailleerde data over Nederland. In maart vorig jaar lanceerde BlueLabel een risicoscan voor wateroverlast, later volgen nog instrumenten voor droogte en overstroming.

De hittestresskaart toont voor elk adres de impact op de leefomgeving bij warm weer, uitgedrukt in de gevoelstemperatuur. Zo spelen wind, straling, temperatuur, groen en schaduw en ook de aanwezigheid van water een grote rol bij de berekening van de hittestress. Meetdatum is 1 juli 2015.

Vervolgens is op basis van deze kaart aan elk gebouw een label toegekend, van A tot en met E. Dat geeft aan hoe veel hittestress er is in een straal van 10 meter rond elke woning, flat of bedrijfspand.

Bewustwording
''Het gaat ons om bewustwording’’, aldus Schuurmans. ''Dat is een belangrijke stap op weg naar een klimaatbestendige leefomgeving. Aan de hand van deze kaart zie je in een oogopslag waar maatregelen noodzakelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat klimaatexperts en bijvoorbeeld woningcorporaties dezelfde taal spreken.’’

Vanaf vrijdag is de hittestresskaart via de website van BlueLabel voor iedereen tijdelijk te raadplegen. De initiatiefnemers hopen dat gemeenten met hen in zee gaan en de dienst voor hun inwoners beschikbaar stellen. Ook willen ze graag samenwerken met woningcorporaties en aannemers, zodat die de risico’s kunnen meewegen bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe wijk. Behalve een burgerportaal is er ook een beleidsdashboard.

Eerder kwam adviesbureau Sweco al met een ‘klimaatlabel’ op straatniveau, waarmee inwoners kunnen zien hoeveel risico hun straat loopt op overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte.

 

MEER INFORMATIE
Website BlueLabel
Nieuwe methodiek volgens het RIVM
Rotterdam gebruikt als eerste gemeente risicoscan BlueLabel
Klimaatlabel maakt inwoners duidelijk welk risico hun straat loopt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het