0
0
0
s2smodern

Na een risicoscan voor wateroverlast brengt BlueLabel nu een digitale hittestresskaart op de markt. Daarop kunnen inwoners, gemeenten en bijvoorbeeld woningcorporaties per adres zien wat de impact van warm weer is.

De hittestresskaart voldoet aan de nieuwe gestandaardiseerde methodiek zoals beschreven door het RIVM. Dit is volgens BlueDeal een zeer complexe methode die veel dataverwerking vraagt.

Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie wil dat alle gemeenten uiterlijk dit jaar een stresstest hebben uitgevoerd voor de vier klimaatthema’s: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Op grond daarvan kunnen zij beleid maken zodat ons land in 2050 ‘robuust en klimaatbestendig’ is ingericht.

''Van gemeenten krijgen wij steeds vaker te horen dat meer dan de helft van de bebouwing tot de private sector behoort’’, zegt projectleider Hanneke Schuurmans van BlueLabel. ''We zullen het echt samen moeten doen.’’

Gevoelstemperatuur
BlueLabel is een initiatief van verzekeraar Achmea en de adviesbureaus Royal HaskoningDHV en Nelen en Schuurmans. Voor de digitale service is gebruikgemaakt van gedetailleerde data over Nederland. In maart vorig jaar lanceerde BlueLabel een risicoscan voor wateroverlast, later volgen nog instrumenten voor droogte en overstroming.

De hittestresskaart toont voor elk adres de impact op de leefomgeving bij warm weer, uitgedrukt in de gevoelstemperatuur. Zo spelen wind, straling, temperatuur, groen en schaduw en ook de aanwezigheid van water een grote rol bij de berekening van de hittestress. Meetdatum is 1 juli 2015.

Vervolgens is op basis van deze kaart aan elk gebouw een label toegekend, van A tot en met E. Dat geeft aan hoe veel hittestress er is in een straal van 10 meter rond elke woning, flat of bedrijfspand.

Bewustwording
''Het gaat ons om bewustwording’’, aldus Schuurmans. ''Dat is een belangrijke stap op weg naar een klimaatbestendige leefomgeving. Aan de hand van deze kaart zie je in een oogopslag waar maatregelen noodzakelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat klimaatexperts en bijvoorbeeld woningcorporaties dezelfde taal spreken.’’

Vanaf vrijdag is de hittestresskaart via de website van BlueLabel voor iedereen tijdelijk te raadplegen. De initiatiefnemers hopen dat gemeenten met hen in zee gaan en de dienst voor hun inwoners beschikbaar stellen. Ook willen ze graag samenwerken met woningcorporaties en aannemers, zodat die de risico’s kunnen meewegen bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe wijk. Behalve een burgerportaal is er ook een beleidsdashboard.

Eerder kwam adviesbureau Sweco al met een ‘klimaatlabel’ op straatniveau, waarmee inwoners kunnen zien hoeveel risico hun straat loopt op overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte.

 

MEER INFORMATIE
Website BlueLabel
Nieuwe methodiek volgens het RIVM
Rotterdam gebruikt als eerste gemeente risicoscan BlueLabel
Klimaatlabel maakt inwoners duidelijk welk risico hun straat loopt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.