0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Na een risicoscan voor wateroverlast brengt BlueLabel nu een digitale hittestresskaart op de markt. Daarop kunnen inwoners, gemeenten en bijvoorbeeld woningcorporaties per adres zien wat de impact van warm weer is.

De hittestresskaart voldoet aan de nieuwe gestandaardiseerde methodiek zoals beschreven door het RIVM. Dit is volgens BlueDeal een zeer complexe methode die veel dataverwerking vraagt.

Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie wil dat alle gemeenten uiterlijk dit jaar een stresstest hebben uitgevoerd voor de vier klimaatthema’s: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Op grond daarvan kunnen zij beleid maken zodat ons land in 2050 ‘robuust en klimaatbestendig’ is ingericht.

''Van gemeenten krijgen wij steeds vaker te horen dat meer dan de helft van de bebouwing tot de private sector behoort’’, zegt projectleider Hanneke Schuurmans van BlueLabel. ''We zullen het echt samen moeten doen.’’

Gevoelstemperatuur
BlueLabel is een initiatief van verzekeraar Achmea en de adviesbureaus Royal HaskoningDHV en Nelen en Schuurmans. Voor de digitale service is gebruikgemaakt van gedetailleerde data over Nederland. In maart vorig jaar lanceerde BlueLabel een risicoscan voor wateroverlast, later volgen nog instrumenten voor droogte en overstroming.

De hittestresskaart toont voor elk adres de impact op de leefomgeving bij warm weer, uitgedrukt in de gevoelstemperatuur. Zo spelen wind, straling, temperatuur, groen en schaduw en ook de aanwezigheid van water een grote rol bij de berekening van de hittestress. Meetdatum is 1 juli 2015.

Vervolgens is op basis van deze kaart aan elk gebouw een label toegekend, van A tot en met E. Dat geeft aan hoe veel hittestress er is in een straal van 10 meter rond elke woning, flat of bedrijfspand.

Bewustwording
''Het gaat ons om bewustwording’’, aldus Schuurmans. ''Dat is een belangrijke stap op weg naar een klimaatbestendige leefomgeving. Aan de hand van deze kaart zie je in een oogopslag waar maatregelen noodzakelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat klimaatexperts en bijvoorbeeld woningcorporaties dezelfde taal spreken.’’

Vanaf vrijdag is de hittestresskaart via de website van BlueLabel voor iedereen tijdelijk te raadplegen. De initiatiefnemers hopen dat gemeenten met hen in zee gaan en de dienst voor hun inwoners beschikbaar stellen. Ook willen ze graag samenwerken met woningcorporaties en aannemers, zodat die de risico’s kunnen meewegen bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe wijk. Behalve een burgerportaal is er ook een beleidsdashboard.

Eerder kwam adviesbureau Sweco al met een ‘klimaatlabel’ op straatniveau, waarmee inwoners kunnen zien hoeveel risico hun straat loopt op overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte.

 

MEER INFORMATIE
Website BlueLabel
Nieuwe methodiek volgens het RIVM
Rotterdam gebruikt als eerste gemeente risicoscan BlueLabel
Klimaatlabel maakt inwoners duidelijk welk risico hun straat loopt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het