0
0
0
s2smodern

De inwoners van Rotterdam kunnen binnenkort met behulp van BlueLabel zien hoe groot het gevaar is dat hun woning onderloopt bij een hoosbui. De risicoscan geeft tot op de vierkante meter inzicht in overlast door regenwater.

De digitale service BlueLabel is vandaag gelanceerd door verzekeraar Achmea, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en wateradviesbureau Nelen & Schuurmans. De scan geeft op het niveau van gebouwen en straten aan wat de gevolgen van extreme regenval zijn. Er wordt een risicolabel van A tot en met E gehanteerd, waarbij A staat voor een zeer laag risico (groen) en E voor een zeer hoog risico (rood). De initiatiefnemers spreken van de eerste waterkwetsbaarheidsscan ter wereld die op de vierkante meter inzicht geeft in regenwateroverlast.

De bedoeling is om mensen meer bewust te maken van de gevaren en hen indien nodig aan te zetten tot actie, zoals het verwijderen van tegels uit de tuin of het plaatsen van een regenton. Ook gemeenten en bedrijven kunnen met behulp van BlueLabel gericht maatregelen nemen op kwetsbare plekken. De scan kan helpen bij de uitvoering van de stresstest door gemeenten. “We zetten innovatie en digitalisering in om een duurzame impact op de leefomgeving te creëren”, zegt CEO Erik Oostwegel van Royal HaskoningDHV.

De gemeente Rotterdam gaat als eerste gemeente de digitale service gebruiken. Programmamanager Johan Verlinde van het Rotterdam Deltaplan Water omschrijft BlueLabel als één van de instrumenten om met inwoners en bedrijven te communiceren en hen actief te betrekken. “Zulke slimme, digitale oplossingen helpen Rotterdam verder klimaatbestendig te worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker om in onze stad te wonen en te werken.”

BlueLabel is beschikbaar voor heel Nederland. De initiatiefnemers willen ook andere klimaatvariabelen die een risico kunnen opleveren, opnemen in de scan. Te denken valt aan hitte, droogte en andere vormen van overstroming dan regenwateroverlast.

Lees meer over BlueLabel

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.