secundair logo knw 1

De aftrap van de bedrijfsbezoeken werd opgeluisterd met een demonstratie bemonstering. Foto HHNK

Om meer zicht op de lozingen van probleemstoffen te krijgen, zijn het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en drie omgevingsdiensten in de regio deze week begonnen met bedrijfsbezoeken. Het is de start van een driejarig programma waarin de ‘bronaanpak’ centraal staat.

In dat programma werken 28 gemeentes, drinkwaterbedrijf PWN, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de drie omgevingsdiensten in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en HHNK samen. Met zo’n gezamenlijke bronaanpak lopen de partijen volgens het hoogheemraadschap voorop in Nederland.

Ze willen de grip op de lozingen van probleemstoffen versterken en bedrijven aanmoedigen door gewenst lozingsgedrag te stimuleren, ongewenst lozingsgedrag te ontmoedigen en waar nodig handhavend op te treden.

"Bedrijven weten niet altijd wat er komt kijken bij het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater", schrijft HHNK op de website. "Het geven van goede informatie zal naar verwachting helpen."

Verhoogde kans
Vanaf deze week bezoeken het hoogheemraadschap en de omgevingsdiensten allereerst negentig bedrijven waar een verhoogde kans is op lozing van stoffen die kunnen leiden tot verstoppingen of die bij de rioolwaterzuivering lastig te verwijderen zijn, zoals PFAS, zware metalen, medicijnresten, dioxines en gewasbeschermingsmiddelen.

Deze tweede categorie vormt een risico voor de waterkwaliteit en daarmee voor het behalen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), waarvoor het waterschap verantwoordelijk is.

"We hebben een selectie gemaakt van relevante bedrijven, ingedeeld in branches", vertelt beleidsadviseur Robin Bos van HHNK. "Per branche is een stoffenlijst samengesteld. Voor de bedrijfsbezoeken is een gezamenlijke checklist en een uniforme werkwijze ontworpen en er is een instructie geweest voor het nemen van monsters."

Vervolgprogramma
De partijen beschouwen de (onaangekondigde) bedrijfsbezoeken als een pilot, die meer zicht moet bieden op de problematiek. Op basis van de resultaten wordt het vervolgprogramma verder uitgewerkt.

"Bij relevante bedrijven zal worden gecontroleerd op lozingen op het riool en waar nodig zal er gehandhaafd worden en worden vergunningen herzien", aldus Bos.

De drie omgevingsdiensten, die de milieutaken van de gemeenten en de provincie uitvoeren, hebben voor deze pilot een subsidie van in totaal 250.000 euro ontvangen vanuit het Interbestuurlijk Programma versterking VTH taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!