secundair logo knw 1

De Oosterscheldekering

Vanwege het hoge water en de westerstorm zijn de belangrijke waterkeringen gesloten. De Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandsche IJsselkering zijn vanmorgen dichtgegaan. Later besloot Rijkswaterstaat ook de Maeslantkering en de Hartelkering te sluiten. Dat de vijf grote waterkeringen tegelijk dicht zijn is een unicum, aldus Rijkswaterstaat. De waterschappen hebben ook maatregelen genomen, zoals dijkversterking en -bewaking.

De Maeslantkering ging tegen drie uur uur dicht. “Toch wel uniek,” twitterde verkeersleider water Rolph van Rijkswaterstaat. De laatste keer dat deze kering werd gesloten, was in 2007. 

Sinds 11.00 uur geldt code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Het KNMI verwacht daar zware tot zeer zware windstoten, tot 130 kilometer per uur. De storm langs de Nederlandse kust en in het IJsselmeergebied leidt tot verhoogde waterstanden die gemiddeld eens in de vijf jaar optreden. Verder valt er vrij veel neerslag.

Hoge golven
De combinatie van dit hoge waterpeil met een harde wind van 9 Bft uit westelijke richting zorgen voor hoge golven langs de dijken aan het IJsselmeer, Ketelmeer en Zwartemeer, meldt waterschap Zuiderzeeland. “Met name in de loop van de woensdagochtend en de middag leidt dit tot verhoogde waterstanden langs de IJsselmeerdijk, Ketelmeerdijk en het Zuidelijk deel van de Noordoostpolder.” Conform de draaiboeken van het waterschap stelt het waterschap dijkwacht in. 

Voor de Noordoostpolder is het scenario zeer nat ingesteld, aldus het waterschap dat tot 40 mm neerslag verwacht. “Daarom hebben de gemalen het waterpeil in de sloten, tochten en vaarten naar beneden gebracht. Ook is de wateraanvoer gestopt.”

Waterkering Kampen kleinMobiele waterkering Kampen | Foto Blueice

 

 

 

 

 

 

 

Waterschap Drents Overijsselse Delta houdt de hoge waterstanden langs de Vecht en het Zwarte Water in de gaten en heeft de mobiele kering opgezet langs de kade van Kampen. “Het water staat nu al hoog, maar er komt vandaag, volgens de weersverwachting, nog veel water bij. Het waterpeil van de Vecht stijgt de komende twee dagen nog ruim een halve meter. Hierdoor stijgt ook het water op het Zwarte Water. Waterschap Drents Overijsselse Delta inspecteert de dijken langs de Vecht en checkt de uiterwaarden op vee.”

Bekrammingen
Op enkele locaties langs de Vecht zijn zogeheten bekrammingen gelegd, meldt het waterschap. Bekrammen van een dijk houdt in dat de dijk wordt bekleed met een geotextiel, een kunststof doek dat in feite werkt als een pleister voor de dijk. Dit doek wordt bevestigd met stalen pennen of 'krammen'. Deze maatregel is nodig om locaties waar de grasmat kwetsbaar is extra te beschermen tegen hoogwater en golfslag, aldus het schap.

Ook Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is extra alert vanwege de sluiting van de kering in de Hollandse IJssel. Waterschap Scheldestromen heeft dijkbewaking ingesteld voor de dijken en duinen rond de Westerschelde.

'Nederlanders niet verontrust'
De storm en het hoge water verontrusten Nederlanders overigens niet, aldus blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis. “Nederlanders zien weinig risico’s in storm en bereiden zich niet altijd even grondig voor op stormachtig weer. Bijna 67 procent van de Nederlanders denkt geen extra risico’s te lopen wanneer het stormt. Ruim de helft van Nederland gaat dan ook gewoon door met de dagelijkse bezigheden,” schrijft de hulpverleningsorganisatie in een persbericht op basis van eigen onderzoek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.