0
0
0
s2smodern

Omdat het droogteseizoen op 1 april begint, heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) het startbericht van de droogtemonitor uitgebracht. In vrijwel alle opzichten is de situatie normaal of redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

De grondwaterstanden waren eind februari redelijk op peil na een winter die aan de natte kant was. Er viel in de wintermaanden landelijk gemiddeld 223 millimeter neerslag tegen 204 millimeter normaal. Nu is er echter al een tijdje sprake van een drogere periode. Op de meeste plekken zijn de grondwaterstanden nog gemiddeld voor de eerste weken van de lente. Daarentegen zijn ze op een aantal plekken op de hogere zandgronden in vooral Oost- en Zuid-Nederland laag tot zeer laag.

De LCW geeft deze toelichting: “In het najaar van 2020 was de grondwatervoorraad lager dan normaal, als gevolg van het relatief droge voorjaar en zomer van 2020. In het oosten en zuiden van Nederland is het grondwater tijdens de winterperiode van 2020/2021 grotendeels aangevuld, waardoor de grondwaterstanden zijn gestegen. Vanwege de recente droge weken vertonen de grondwaterstanden momenteel een dalende trend. De komende twee weken wordt weinig neerslag van betekenis verwacht, terwijl de verdamping toeneemt.”

Maatregelen om water vast te houden
Diverse waterschappen hebben de waterpeilen opgezet en nemen maatregelen om water vast te houden. Dat is voor natuur en landbouw van belang gezien de dalende grondwaterstanden, laat de LCW weten.. “De komende periode is een cruciale tijd, onder andere voor weidevogels die een hoge grondwaterstand nodig hebben in de tijd dat de kuikens uitkomen.”

Voor alle buitenteelten is de startsituatie normaal. “Als gevolg van de korte, droge vorstperiode (in februari, red.) is de grondstructuur van de toplaag in het gehele land veel beter dan vorig jaar. Naar verwachting hoeft niet beregend te worden voor het fijn maken van de grond of voor opkomst van de gezaaide gewassen. Alleen voor geplante (groente)gewassen is een startwatergift, zoals normaal, nodig om de planten aan de groei te krijgen. Bij droog weer zullen groentetelers op de zandgronden de komende weken die gewassen periodiek gaan beregenen om de groei erin te houden”, aldus de LCW.

Afvoer grote rivieren normaal
Over de afvoeren van de grote rivieren is weinig bijzonders te vertellen. De afvoer van de Rijn bij Lobith ligt met ongeveer 1.800 kubieke meter per seconde momenteel iets onder gemiddelde waarden, terwijl de afvoer van de Maas bij St. Pieter met circa 215 kubieke meter per seconde normaal is. Het LCW-criterium voor eind maart is in beide gevallen aanzienlijk lager.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling gaat ook in op de zoutgehaltes in wateren. “De chloridegehaltes in het benedenrivierengebied, de Zeeuwse Delta, Amsterdam-Rijnkanaal en IJsselmeergebied zijn normaal tot laag voor de tijd van het jaar. Op het Volkerak-Zoommeer is het chloridegehalte (bij Bathse Brug) lager dan 450 mg Cl/l, de maximale streefwaarde voor het groeiseizoen.”

Situatie intensief gemonitord
Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie vanwege mogelijke problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Dit gebeurt volgens de LCW intensiever gedurende het droogteseizoen van april tot oktober, omdat er een grote kans op watertekorten bestaat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen. Tijdens de zes maanden zullen er zo’n tien tot twintig droogtemonitoren verschijnen, afhankelijk van de ernst van de problematiek.

Grondwatersituatie Noord Brabant eind maart 2021
De grondwaterstanden in Noord-Brabant op 30 maart. In historisch perspectief zijn zij op sommige plekken laag (oranje) of zeer laag (rood). Bron: Hydronet / Droogtemonitor LCW

 

MEER INFORMATIE
Startbericht LCW droogteseizoen 2021
Bericht van Rijkswaterstaat
H2O Actueel: grondwaterstanden in februari
H2O Actueel: einde droogteseizoen 2020

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Jos Peters · 10 days ago
    Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.