0
0
0
s2smodern

Het nieuwe droogteseizoen is van start gegaan met in de meeste gebieden gemiddelde grondwatervoorraden. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft vooral de overvloedige regenval in februari en begin maart hiervoor gezorgd. Ook de afvoeren van de Rijn en Maas zijn normaal voor de tijd van het jaar.

Het droogteseizoen begon vandaag en duurt tot en met 30 september. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van de waterbeheerders heeft daarom de eerste droogtemonitor van 2020 uitgebracht, waarin de uitgangstoestand in beeld is gebracht. De situatie is volgens de LCW normaal. De commissie laat weten de volgende droogtemonitor op 7 mei uit te brengen, tenzij er een aanleiding is om dat eerder te doen.

Herstel van grondwaterstanden
Er bestonden vorig jaar nog veel zorgen over de grondwaterstanden. Door grote neerslagtekorten waren deze standen laag tot zeer laag in delen van Nederland, met name in Brabant, Limburg, Twente en de Achterhoek. In de herfst en de winter viel er echter zoveel neerslag – vooral in de zeer natte periode van februari en de eerste week van maart – dat de grondwatervoorraden goed zijn aangevuld.

De grondwaterstanden stegen in februari lokaal zelfs naar hoge tot zeer hoge waarden ten opzichte van het langjarig gemiddelde. In maart daalden ze weer wat. In de meeste gebieden is de grondwatervoorraad nu gemiddeld voor de tijd van het jaar. Dat geldt niet overal. In onder meer delen van de Veluwe en het gebied van Waterschap De Dommel vormen de grondwaterstanden een aandachtspunt, aldus de LCW. Hier zijn zij nog aan de lage kant of aan het dalen naar een lager niveau dan normaal.

Afvoeren grote rivieren normaal
De afvoeren van de Rijn en de Maas liggen rond normale waarden voor 1 april. De afvoer van de Rijn bij Lobith is nu rond de 2000 kubieke meter per seconde en die van de Maas bij Sint Pieter rond 275 meter per seconde. Deze waarden liggen ruim boven de attenderingsniveaus van de LCW. 
Ondanks vrijwel geen neerslag in het stroomgebied wordt in de komende periode nog voldoende water aangevoerd. De LCW vermeldt dat de grote rivieren in het najaar en de winter in het algemeen een hogere afvoer dan normaal hadden.

Geen problemen bij drinkwatervoorziening
De buffercapaciteit is op peil bij de drinkwaterbedrijven, die voor het drinkwater gebruikmaken van oppervlaktewater. Dit geldt voor de spaarbekkens en geïnfiltreerd (duin)water. Er is hierdoor een overbruggingsvermogen, als innamestops nodig mochten zijn. De LCW verwacht in ieder geval de komende weken ook geen problemen bij de drinkwatervoorziening uit grondwater, omdat de grondwaterstanden zijn genormaliseerd.

Wat betreft de verziltingsproblematiek: de chloridegehaltes zijn normaal tot laag voor de tijd van het jaar in het benedenrivierengebied, de Zeeuwse Delta, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeergebied. Het chloridegehalte op het Volkerak-Zoommeer is bij Bathse Brug omlaag gebracht tot onder de maximale streefwaarde voor het groeiseizoen.

 

MEER INFORMATIE
Eerste droogtemonitor in 2020
Unie van Waterschappen hierover
KNMI over start droogteseizoen
Nieuwspagina droogte en watertekort
Laatste droogtemonitor in 2019 (3-9)
H2O-blog: Droogte, een echt probleem?
Lessen uit voorgaande droge jaren 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.