De afvoer van de Maas is aan het dalen. De verwachting is dat de afvoer zich deze week stabiliseert rond het niveau van ongeveer 20 m3/s, aanzienlijk lager dan het gemiddelde van ruim 60 m3/s.

De gevolgen van de lage waterstand van de Maas zijn vooral merkbaar voor de scheepvaart, schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe droogtemonitor. 

Ook al ligt de afvoer aanzienlijk lager dan normaal, blijven de gevolgen beperkt. Dit omdat de watervraag een stuk lager ligt. “Bij een afvoer van minder dan 25 m3/s kunnen in de zomer serieuze watertekorten optreden omdat dan de watervraag voor onder andere de landbouw en de natuur hoog is”, aldus de LCW in de droogtemonitor. 

Grondwaterstanden
Grondwaterstanden blijven op veel plaatsen te laag. In een aantal gebieden, voornamelijk op de hoge zandgronden waar geen wateraanvoer is uit rivieren en kanalen, staan natuur en landbouw onder druk, aldus de LCW.

“Om de natuur te beschermen hebben de waterschappen op de hoge gronden onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. In enkele gevallen zijn ook onttrekkingsverboden uit grondwater ingesteld. Maatregelen om het (regen)water zoveel als mogelijk vast te houden zijn vooral op de hoge gronden en in Zeeland van kracht. Dergelijke maatregelen zijn al sinds de zomer van 2018 van kracht.”

Neerslagtekort
Landelijk gezien is het neerslagtekort 206 mm. Dat is meer dan het langjarig gemiddelde voor eind augustus (ca. 100 mm), maar aanzienlijk minder dan in 2018 (ca. 300 mm), schrijft LCW. Toch, in het oosten, met name in Twente en Oost-Gelderland, is het neerslagtekort wel groot, circa 300 mm. 

In de komende twee weken zal het neerslagtekort naar verwachting niet meer toenemen, omdat er meer neerslag zal vallen en de verdamping afneemt. 

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitor

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.