0
0
0
s2sdefault

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de productie van stroom met zonnepanelen stijgt hard en ook biomassa doet het goed. De bijdrage van waterkracht is daarentegen erg klein.

De productie van groene elektriciteit zit in een stroomversnelling, stelt het CBS naar aanleiding van de vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers over 2019. Vorig jaar ging het bruto om 21,8 miljard kilowattuur (kWh), een aandeel van ongeveer 18 procent binnen de totale elektriciteitsproductie. Dit betekent een forse groei ten opzichte van 2018, toen 18,5 miljard kWh (ruim 15 procent) werd geproduceerd.

Zonne-energie grootste stijger
De grootste stijger is de elektriciteitsproductie uit zonne-energie, iets waarop waterschappen en andere partijen in de watersector ook stevig inzetten. De productie van stroom met zonnepanelen nam toe van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019, een stijging met ruim 40 procent. Zonnestroom is nu goed voor 24 procent van de hernieuwbare stroomproductie. De capaciteit van zonnepanelen is volgens het CBS fors gestegen, vooral door nieuwe, grote installaties op daken van gebouwen en op de grond.

Tabel productie hernieuwbare energieBron: Centraal Bureau voor de Statistiek (2020)

De productie van elektriciteit uit windenergie steeg met 7 procent: van 10,0 miljard kWh naar 10,7 miljard kWh. Windenergie heeft met 49 procent nog duidelijk het grootste aandeel maar omdat andere energiebronnen harder groeien, is er relatief wel een daling. In 2018 ging het nog om 54 procent.

Trendbreuk bij biomassa
Wat betreft biomassa is er sprake van een trendbreuk. Nadat jarenlang de stroomproductie uit deze bron wat minder werd, nam die toe van 4,7 miljard kWh in 2018 naar 5,8 miljard kWh in 2019. Het aandeel van biomassa binnen het totaal aan hernieuwbare energiebronnen steeg daardoor naar 26 procent.

Het CBS gaat in zijn toelichting op de cijfers over vorig jaar niet in op de bijdrage van waterkracht. Die is dan ook zo bescheiden dat waterkracht in de tabel wegvalt. Hiermee is in 2019 bruto 93 miljoen kilowattuur geproduceerd, iets minder dan een jaar eerder. Dit komt neer op een aandeel van 0,08 procent binnen het totale elektriciteitsverbruik.

 

MEER INFORMATIE
CBS over de cijfers uit 2019
Plaatsing zonnepanelen door waterschappen
Potentie van elektriciteit uit water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.