Rijkswaterstaat moet uiterlijk op 1 juli 2022 met een concreet plan komen voor de verontreiniging in de dijk Perkpolder, waar bij de aanleg thermisch gereinigde grond (TGG) is gebruikt. Anders gaat de gemeente Hulst een dwangsom van vijf miljoen euro opleggen.

Hiermee geeft de Zeeuwse gemeente Hulst gedeeltelijk gehoor aan het handhavingsverzoek van vijf agrariërs in verband met de toepassing van thermisch gereinigde grond. Als alternatief voor zand is hiervan 275.000 kubieke meter gebruikt tijdens de aanleg van de nieuwe zeedijk bij het buurtschap Perkpolder. De dijk is in 2015 opgeleverd.

TGG is een mengsel van grond en andere materialen dat wordt verhit om organische verontreinigingen te verwijderen. Daarna kan het opnieuw worden gebruikt. Dit bleek de afgelopen jaren tot milieuproblemen te leiden, zoals bij de dijk Perkpolder en ook de Westdijk in Bunschoten. Zo komen door uitspoeling van TGG zware metalen en zouten in het grond- en oppervlaktewater terecht.

Niet voldaan aan zorgplicht
De agrariërs hadden de gemeente Hulst gevraagd om De Staat der Nederlanden te gelasten de dijk in Perkpolder af te graven. Dat heeft de gemeente afgewezen. “Alle ons ter beschikking staande rapporten geven aan dat er op dit moment geen sprake is van gevaar voor mens, dier en milieu. Daarom acht de gemeente het nu niet noodzakelijk om direct contact van de dijk met het omliggende gebied te voorkomen”, aldus de toelichting op de eigen site.

De gemeente Hulst legt wel aan de Staat een zogeheten ‘last onder dwangsom’ op, iets dat weinig voorkomt tussen overheden. De Staat – lees Rijkswaterstaat – moet op uiterlijk 1 juli 2022 een plan van aanpak presenteren, anders volgt er een dwangsom van vijf miljoen euro ineens. De motivatie: “De gemeente Hulst is van oordeel dat de Staat niet voldaan heeft aan de zorgplicht tot het nemen van maatregelen die redelijkerwijs hadden mogen worden gevergd.”

Piketpaaltje gezet
In het plan van aanpak moeten concrete maatregelen staan voor het beperken en zoveel mogelijk ongedaan maken van de verontreiniging en de directe gevolgen daarvan. Ook moet Rijkswaterstaat maatregelen opnemen om verdere verontreiniging te voorkomen.

Op het ogenblik is het niet duidelijk dat het verwijderen van de TGG de enige maatregel is om aan de wettelijke zorgplicht te kunnen voldoen, meldt de gemeente. “Om te bepalen wat de geëigende manier is om invulling te geven aan de zorgplicht, is nader onderzoek nodig. Dit onderzoek wordt momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd.”

Rijkswaterstaat wil nog niet ingaan op het besluit van Hulst, totdat de juridische afdeling dit goed heeft bekeken. Wel gaf Rijkswaterstaat al eerder aan dat er in het tweede kwartaal van 2022 duidelijkheid moet zijn over hoe de verontreiniging door TGG het beste kan worden aangepakt. De gemeente Hulst wil met de last onder dwangsom ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat zich aan deze planning houdt, zegt burgemeester Jan-Frans Mulder in de Provinciale Zeeuwse Courant. “We zijn heel goed in gesprek met elkaar en trekken gezamenlijk op. Maar in de uitvoering gebeurt nog niets, daarom zetten we nu een ‘piketpaaltje’.”

MEER INFORMATIE
Toelichting gemeente Hulst op het besluit
Rijkswaterstaat over TGG in dijk Perkpolder
H2O Actueel: onderzoek RIVM naar TGG
H2O Actueel: sanering Westdijk in Bunschoten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!