secundair logo knw 1

Foto Waterschap Amstel Gooi en Vecht

Twintig jaar geleden, in augustus 2003, verschoof een stuk dijk in het Utrechtse Wilnis over een lengte van 60 meter. Dit was het gevolg van grote droogte tijdens een hittegolf. Door de verschuiving moesten 2000 mensen hun huis verlaten. Op de ringdijk in Wilnis is ter herinnering een 200 meter lang gedicht van zangeres DO te zien.

De zangeres DO is door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gevraagd om het dijkgedicht van 2023 te maken. Dit is nu de derde in een doorlopende serie. Twee jaar geleden schreef rapper SEF een gedicht voor de ringdijk in Amsterdam. Vorig jaar bracht komiek Freek de Jonge een ode aan de Westzeedijk in Muiden.

Met de gedichten op de dijken, aangebracht in biologisch afbreekbaar krijt, wil waterschap Amstel, Gooi en Vecht het belang van dijken en laten zien en herinneren aan historische gebeurtenissen. Naast het gedicht is er ook een pop-uptentoonstelling te bezoeken. De expositie ‘Gelijk aan de Dijk’ besteedt aandacht aan de ervaringen en verhalen van mensen die de dijkverschuiving meemaakten.

De dijkverschuiving in Wilnis was de eerste dijkdoorbraak door droogte. Er kwam een woonwijk onder water te staan en gas-, water- en elektriciteitsleidingen werden beschadigd. 2000 mensen moesten hun huis verlaten. Het gedicht is bedoeld als eerbetoon is aan de veerkracht en saamhorigheid van de gemeenschap.

Mijn Wilnis, waar Wil’is een weg geschiedt

De Ronde, de Kromme, geboren uit moeras en riet

Bewonder je kracht, je pracht, in het holst van de nacht met je vecht

Door dorpen en steden, Vinkeveen tot Mijdrecht

Laat me je beteugelen, begeleiden, voor een leven op veen

Mijn Wilnis, m’n broeders, m’n zusters, zonder jou is er niets

Meander door mijn aderen, samen één

Wanneer ik door wind en weer over je dijken fiets

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!