0
0
0
s2smodern

Door de coronacrisis is de export van de watersector in 2020 met 3 procent gedaald. Toch heerst er nog vertrouwen in de toekomst. Bedrijven in zowel de watertechnologie als de waterbouw verwachten dit jaar een gemiddelde groei met 3 procent.

Deze informatie is te vinden in de nieuwe editie van de Watersector Exportindex (WEX). De gevolgen van de coronapandemie zijn duidelijk merkbaar, want een jaar geleden rekenden bedrijven nog op een gemiddelde groei van hun buitenlandse wateractiviteiten met bijna 8 procent. Wel een kanttekening: het gaat nog om de eerste voorlopige cijfers voor 2020.

De prognose voor het indexcijfer van afgelopen jaar is 192, waarbij als uitgangspunt 100 in het jaar 2000 wordt genomen. De geschatte exportwaarde is 7,9 miljard euro. In 2019 bedroeg deze waarde nog 8,1 miljard euro. Dit komt neer op een daling met 3 procent. Bedrijven in de watertechnologie houden rekening met een iets hogere afname: ruim 4 procent.

Bedrijven wijzen hierbij op de beperkingen vanwege Covid-19. De export is negatief beïnvloed door reisbeperkingen, het on hold zetten van projecten, het uitstel van beslissingen (met name over investeringen) en de vrijwel onmogelijke acquisitie voor nieuwe projecten.

Voorzichtig optimisme over dit jaar
Bedrijven tonen zich weer wat optimistischer over de situatie in 2021. Ruim de helft verwacht een groei van de buitenlandse omzet. Van de bedrijven in de watertechnologie (watervoorziening en afvalwater) denkt 60 procent dat dit gebeurt, terwijl het bij bedrijven in de deltatechnologie (waterbeheer, water & groen en waterbouw) om 40 procent gaat. Ongeveer 10 procent van alle bedrijven voorziet een omzetdaling.

Driekwart van de bedrijven ziet de toekomst op het gebied van wateractiviteiten met vertrouwen of veel vertrouwen tegemoet. Volgens de meeste bedrijven zijn vooral activiteiten voor communaal afvalwater (21 procent) en drinkwatervoorziening (21 procent) kansrijk. Ook industrieel afvalwater (17 procent) en waterbeheer (16 procent) scoren goed.

Omringende landen belangrijker
Markten in omringende landen worden steeds belangrijker. De deltatechnologiesector ziet de beste kansen in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa worden de Verenigde Staten, Canada en Kenia genoemd. De watertechnologiesector mikt binnen Europa met name op Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en buiten Europa op de Verenigde Staten, Kenia en China.

De WEX wordt sinds 1996 jaarlijks opgesteld door het onderzoeksbureau Panteia op basis van een enquête onder bedrijven in de watersector. De opdrachtgever is het Netherlands Water Partnership (NWP), terwijl ENVAQUA en de Water Alliance meewerken aan de totstandkoming van de WEX. Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Partners voor Water.

Infographic WEX NWPBron infographic: NWP / Partners voor Water


MEER INFORMATIE

Bericht op site Partners voor Water
Rapport Watersector Exportindex
H2O Actueel: vorige editie WEX

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.