secundair logo knw 1

De deltatechnologie waaronder baggeren valt, heeft veel last van handelsconflicten I foto: Rob Lawrence / Flickr

De meeste ondernemers in de watersector rekenen erop dat dit jaar hun internationale omzet toeneemt. Zij zien de grootste kansen in de Europese Unie, gevolgd door Afrika en het Midden-Oosten. Watertechnologie blijft in de lift zitten volgens de nieuwe Watersector Exportindex.

De bedrijven die in het kader van de Watersector Exportindex (WEX) zijn ondervraagd, verwachten dat hun buitenlandse wateractiviteiten in 2020 met gemiddeld bijna 8 procent groeien. Veelvuldig genoemde redenen zijn de aantrekkende markt en meer samenwerking tussen bedrijven. Ook neemt door de klimaatverandering de vraag naar nieuwe voorzieningen toe, zoals het op een duurzame manier schoonmaken van afvalwater in verband met sanitatie.

Vertrouwen in toekomst
Van de deelnemers aan de WEX heeft 87 procent veel of het nodige vertrouwen in de toekomst. Het optimisme is wel wat minder geworden door geopolitieke ontwikkelingen zoals handelsconflicten; een jaar geleden ging het nog om 95 procent. De activiteiten afvalwater en watervoorziening (de twee activiteiten bij watertechnologie) worden de beste toekomstkansen toegedicht. Ook noemen ondernemers regelmatig waterbeheer (onderdeel van deltatechnologie). De belangrijkste internationale waterthema’s voor de komende jaren zijn in hun ogen waterschaarste (waterbeheer, zuivering en recycling), klimaat (milieu en energietransitie) en zeespiegelstijging.

De beste exportkansen liggen volgens de ondernemers binnen de Europese Unie en daarna in Afrika en het Midden-Oosten. De bedrijven in de watertechnologie noemen eerst Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en vervolgens de Verenigde Staten, India, China, Kenia en de Verenigde Arabische Emiraten. De bedrijven die actief zijn op het gebied van deltatechnologie, zien binnen Europa de meeste kansen in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten in de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.

Export 8,1 miljard in 2018
Deze informatie is te vinden in de nieuwe editie van het rapport over de WEX. Het onderzoeksbureau Panteia maakt elk jaar de inventarisatie aan de hand van een enquête onder ongeveer honderd bedrijven in de watersector. Opdrachtgever is het Netherlands Water Partnership dat hierbij samenwerkt met ENVAQUA en de Water Alliance. Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Partners voor Water.

Voor 2018 is de definitieve balans opgemaakt. De WEX stond toen op 197,2, hetgeen bijna twee keer zoveel is als het indexcijfer van 100 in het basisjaar 2000. Dit komt neer op een waterexport van ruim 8,1 miljard euro. De uitvoer groeide bij bedrijven in zowel de watertechnologie als de deltatechnologie. Vergeleken met 2017 zag ongeveer 50 procent van de ondervraagde bedrijven de omzet van hun buitenlandse activiteiten toenemen en 10 procent hun omzet dalen. De watersector draagt ruim 1,5 procent bij aan de totale Nederlandse export.

Vooral groei bij watertechnologie
De watertechnologiebedrijven deden het in 2018 goed. Volgens het rapport lijkt de bodem bereikt voor de offshore-industrie, terwijl de baggerwerkzaamheden nog onder druk staan. Verminderde investeringen in de olie- en gasindustrie worden ruimschoots gecompenseerd door gestegen in investeringen in wind- en zonne-energie. Daardoor nam per saldo de export bij deltatechnologie in 2018 aanzienlijk toe.

De prognose voor 2019 luidt dat de WEX met 4 procent stijgt naar 205,5 (bijna 8,5 miljard euro). Dit komt voornamelijk door de grote vraag op het gebied van waterschaarste en klimaatbeheersing (watertechnologie). Van de bedrijven verwacht 58 procent dat de buitenlandse omzet afgelopen jaar is gestegen en 38 procent dat de omzet gelijk bleef. Omdat de enquête in oktober 2019 is gehouden, gaat het om een voorlopige constatering.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoeksrapport over WEX
H2O-bericht over vorige rapport

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.