secundair logo knw 1

Watergebruik in de industrie, PFAS en drinkwaterleverantie zijn de thema’s waarmee netwerkorganisatie Water Alliance en IKT Water & Maritime samen met partners dagelijks het kennisprogramma aftrappen op Next Level in het Watertheater. Experts laten hun licht schijnen op actuele thema’s tijdens de drie themadagen op de vakbeurs Aqua Nederland, die op 19, 20 en 21 maart wordt gehouden.

‘Proceswater is vaak geen drinkwater, maar het moet er wel zijn’, is het thema waarmee de eerste themadag, Proceswater Dinsdag, op de vakbeurs wordt begonnen. Koninklijke VEMW, Wetsus en RWB Water leveren een bijdrage. De industrie moet het watergebruik gaan herwaarderen, want de watervoorziening staat onder druk en de regelgeving voor het lozen op het oppervlaktewater wordt strikter. Maar technologisch gezien is industriële waterbehandeling en -besparing geen enkel probleem, technieken te over en die zijn goed, is de stelling van de themabijeenkomst.

Directeur Roy Tummers van VEMW ziet de waterafhankelijke industrie geconfronteerd met forse uitdagingen. Hij gaat in op de vraag: wat komt er op de industriële watergebruiker af? Jan Post, programmadirecteur van Wetsus, ontvouwt nieuwe concepten voor geconcentreerde reststromen, waardoor meer water hergebruikt kan worden. Sander Peper (RWB) en Toon Boonekamp (Sweco) staan stil bij ondergrondse wateropslag (regenwater) en de mogelijkheden om dit water in zomerseizoen in te zetten als giet-, koel- of proceswater.

Op Waterschap Woensdag staat het symposium in het teken van PFAS met bijdragen van Arcadis, Unie van Waterschappen, KWR Water Research Institute en Nijhuis Saur Industries. Per- en polyfluoralkylstoffen staan bekend als ‘forever chemicals’; ze zijn slecht afbreekbaar, verspreiden zich snel, zijn schadelijk voor het milieu en vormen een risico voor de gezondheid. Inmiddels zijn PFAS overal aangetroffen, ook in rivier- en grondwater.

In vier sessies wordt het PFAS-probleem het van alle kanten belicht. Hans Slenders (Arcadis, Expertisecentrum PFAS) praat over achtergrondwaarden, risico’s en regelgeving. Sandra Reynaers (Unie van Waterschappen) gaat in op de dilemma’s waar de waterschappen voor staan (technisch onhaalbaar om PFAS te zuiveren in de rwzi’s) en het belang van handelingsperspectief. Roberta Hofman (KWR Water Research Institute) gaat in op de vraag of er oplossingen zijn voor PFAS in water en Eddie Broeders (Nijhuis Saur Industries) laat praktijkvoorbeelden zien van verwijdering van PFAS en de ontwikkeling van afzetroutes voor destructie.

Op Drinkwater Donderdag staat drinkwaterlevering centraal. Die staat onder druk. Oasen Drinkwater, Deltares en Mijn Waterfabriek staan in 3 sessies stil bij de impact van de drinkwaterschaarste. Vincent de Graaff licht toe waarom Oasen de keus heeft gemaakt om de overstap te maken van de traditionele zuivering naar de geavanceerde zuivering met de membraantechniek. Laura Nouguès en Daan Rooze (beiden Deltares) geven uitleg over het onderzoek naar regenwaterhergebruik kan bijdragen aan de waterbeschikbaarheid in droge perioden voor het leveringsgebied van Vitens.

De lineaire inrichting van ons watersysteem is onnatuurlijk en onhoudbaar, zegt Johan Bel. Circulariteit is daarvoor het alternatief waarbij regenwater en gerecycled grijswater nieuwe bronnen vormen, betoogt de oprichter van Mijn Waterfabriek. In zijn sessie licht hij dit toe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!