secundair logo knw 1

De Europese Commissie stelt voor om toelating van glyfosaat op de Europese markt met tien jaar te verlengen. Het is nu aan de lidstaten om een oordeel uit te spreken over het voorstel. In de Tweede Kamer is vorig week een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin de minister van Landbouw Piet Adema wordt opgeroepen om tegen de verlenging te stemmen.

Glyfosaat is de actieve stof in het veel gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De toxiciteit van de stof voor mens en milieu wordt al jaren onderzocht, maar er zijn geen eensluidende conclusies. Volgens tegenstanders is de stof schadelijk voor de gezondheid en wordt ze in verband gebracht met kanker en de ziekte van Parkinson. De stof zou bovendien een negatief effect hebben op het waterleven en de biodiversiteit.

Toch stelt de Europese Commissie voor om de vergunning met tien jaar te verlengen. Ze baseert zich daarvoor onder andere op studies van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) naar de schadelijkheid van de stof. EFSA liet afgelopen zomer weten geen aanleiding te zien de toelating van glyfosaat te verbieden.

De uitkomsten van de Europese studies nemen de zorg over de gevolgen voor gezondheid en natuur niet weg, wat onder meer blijkt uit de aangenomen motie in de Tweede Kamer om tegen verlenging te stemmen.

De vergunning voor gebruik van glyfosaat in de Europese Unie loopt op 15 december af. Als de EU-landen instemmen met het verlengingsvoorstel van de commissie, kunnen lidstaten zelf nog wel besluiten bepaalde bestrijdingsmiddelen die glyfosaat als bestandsdeel bevatten, te weren of het gebruik ervan aan banden te leggen.

De Europese Commissie stelt aan de toelating wel enkele voorwaarden. Zo moeten er speciale spuitstukken gebruikt worden en moet er ook een bufferstrook van 5 tot 10 meter aangehouden worden. Ook moeten lidstaten bij het toelaten van bestrijdingsmiddelen rekening houden met lokale omstandigheden, zoals grondwaterstanden, om te voorkomen dat het middel zich in water verspreidt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!