Binnen de Europese Unie is in 14,1 procent van het grondwater de nitraatconcentratie hoger dan de grenswaarde voor drinkwater. Dat blijkt uit een nieuw verslag van de Europese Commissie over de uitvoering van de Nitraatrichtlijn. Nederland en België behoren tot de lidstaten die dringend extra maatregelen moeten nemen in verband met de verontreiniging vanuit de landbouw, stelt de commissie.

De nitraatconcentraties in zowel oppervlakte- als grondwater zijn volgens het gisteren verschenen verslag fors gedaald in de EU sinds de invoering van Nitraatrichtlijn in 1991. Maar de nutriëntenverontreiniging door de landbouw is voor veel landen nog steeds een punt van ernstige zorg. Zo verloopt de afgelopen tien jaar de verbetering van de grondwaterkwaliteit slechts zeer langzaam. 

Overbemesting blijft in veel delen van de Europese Unie een probleem. Dit vereist in de meeste lidstaten strengere maatregelen op nationaal en regionaal niveau. Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Visserij en Oceanen, zegt hierover: “Het tempo van de verandering is onvoldoende om schade aan de menselijke gezondheid te voorkomen en kwetsbare ecosystemen te behouden. In overeenstemming met de Europese Green Deal is er nu dringender actie nodig om een duurzame landbouw te realiseren en onze kostbare watervoorziening te beschermen.”

Veel oppervlaktewateren eutroof
De publicatie van de Europese Commissie is gebaseerd op gegevens uit de jaren 2016 tot en met 2019. Gedurende deze periode is in 14,1 procent van het grondwater de in verband met drinkwater vastgestelde norm voor nitraatconcentratie overschreden. In België (Vlaams Gewest), Duitsland, Luxemburg, Malta, Portugal en Spanje worden in een groot aantal grondwatermeetstations nog steeds niveaus boven het maximum van 50 milligram nitraat per liter geregistreerd.

Heel wat oppervlaktewateren kampen met een overmaat aan nutriënten. Binnen de Europese Unie worden 36 procent van de rivieren, 32 procent van de meren, 31 procent van het kustwater, 32 procent van het overgangswater en 81 procent van de mariene wateren aangemerkt als eutroof. Acht landen springen eruit wat betreft hun grote aantal eutrofe wateren: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Letland, Luxemburg, Polen en Tsjechië.

Grote uitdaging voor Nederland
De meeste lidstaten en landbouwers hebben aanzienlijke inspanningen verricht voor de beperking van de nitraatverontreiniging in wateren, meldt de Europese Commissie. Maar dit is ontoereikend om de doelen van de Nitraatrichtlijn te behalen.

Voor twaalf landen is de uitdaging het grootst. Zij kampen op hun gehele grondgebied met slechte waterkwaliteit en hebben een systematisch probleem met het beheer van nutriëntenverliezen vanuit de landbouw. Dit geldt voor Nederland en verder nog voor België (Vlaams Gewest), Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Letland, Luxemburg, Malta, Polen, Spanje en Tsjechië. Zeven lidstaten hebben hotspots waar de verontreiniging onvoldoende wordt aangepakt: Bulgarije, Cyprus, Estland, Frankrijk, Italië, Portugal en Roemenië.

Extra maatregelen nodig
De Europese Commissie vindt daarom dat sommige lidstaten dringend extra maatregelen moeten nemen om de doelen van de Nitraatrichtlijn te verwezenlijken. Nederland behoort tot dit rijtje, evenals België, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Tsjechië. Zij zijn het verst verwijderd van de doelen, aldus het verslag. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit presenteerde onlangs het ontwerp 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn, waarin ingrijpende maatregelen staan als verplichte duurzame bouwplannen voor de teelt en bredere bufferstroken langs watergangen. De boerenorganisaties hebben hierop veel kritiek.

De Europese Commissie kondigt versterkte acties aan om de uitvoering en handhaving van de Nitraatrichtlijn te verbeteren. Zo komt de commissie in 2022 met een actieplan voor geïntegreerd nutriëntenbeheer. Ook wordt met diverse initiatieven innovaties gestimuleerd. De Commissie ziet het nemen van zulke acties als een voorwaarde om het nutriëntenverlies tegen 2030 met 50 procent te verminderen. Deze halvering is vastgesteld in het kader van de Europese Green Deal.

Nitraatconcentratie in grondwaterJaargemiddelde nitraatconcentraties in grondwater in de periode 2016-2019 I bron: verslag Europese Commissie


MEER INFORMATIE
Verslag van Europese Commissie
H2O Actueel: ontwerp 7e actieprogramma
H2O Actueel: uitspoeling nitraat toegenomen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.