0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De eerste plasticvangunit van The Ocean Cleanup functioneert nog niet. Het systeem vangt weliswaar plastic, maar houdt het niet vast. Er wordt gezocht naar oorzaak en oplossing.

The Ocean Cleanup stuurde in september de eerste plasticvanger 001 onder de naam Wilson de Grote Oceaan op. De drijvende constructie, een buis van zeshonderd meter lang met daaronder een doek van drie meter diep, is naar de Great Pacific Garbage Patch gesleept om plastic te vangen. Medio oktober is de unit daar aangekomen.

Sindsdien wordt gemonitord hoe het systeem werkt. Afgezien van 2 ton aan 'spooknetten' is er door het systeem geen plastic verzameld. De kunststofmaterialen komen wel het systeem binnen, maar kunnen slechts een paar dagen worden vastgehouden. Ruim te kort om het afval te kunnen ‘oogsten’. 

Niet snel genoeg
Het probleem wordt onderzocht, zo laat The Ocean Cleanup van Boyan Slat weten. "De meest waarschijnlijke reden is dat het systeem niet snel genoeg beweegt", zegt Lonneke Holierhoek, chief operating officer tegen Forbes. "Het systeem moet sneller bewegen dan het plastic anders wordt het niet vastgehouden."

Volgens de coo zoeken engineering- en technologieteams naar oplossingen. Holierhoek verwacht niet dat de problemen met het eerste systeem van invloed zullen zijn op de geplande tewaterlating van de volgende unit, systeem 002. Die moet begin 2020 in het water liggen. 

Uiteindelijk wil The Ocean Cleanup 60 zuiveringssystemen in de Great Pacific Garbage Patch actief hebben, zodat in 2040 90 procent van het plastic is verwijderd.

Beta-versie
Holierhoek zegt dat het teleurstellend is dat het systeem niet werkt zoals verwacht op basis van de modellen en de tests. Maar aan de andere kant is het systeem te water gelaten als een zogeheten beta-versie, wat impliceert dat de werking in de praktijk nog verbeterd moet worden. 

Tijdens de eerste maand op de oceaan zijn er geen waarnemingen gedaan die duiden op een negatieve impact op het zeeleven, aldus Holierhoek. Dat is volgens haar ook een vereiste om te kunnen spreken over een succesvol ontwerp. 

 

MEER INFORMATIE
Veel meer plastic in oceaan dan verwacht
Ook plastic in flessenwater
Boyan Slat: 'Het wordt een spannende zomer'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het