secundair logo knw 1

Foto Ocean Cleanup

De eerste plasticvangunit van The Ocean Cleanup functioneert nog niet. Het systeem vangt weliswaar plastic, maar houdt het niet vast. Er wordt gezocht naar oorzaak en oplossing.

The Ocean Cleanup stuurde in september de eerste plasticvanger 001 onder de naam Wilson de Grote Oceaan op. De drijvende constructie, een buis van zeshonderd meter lang met daaronder een doek van drie meter diep, is naar de Great Pacific Garbage Patch gesleept om plastic te vangen. Medio oktober is de unit daar aangekomen.

Sindsdien wordt gemonitord hoe het systeem werkt. Afgezien van 2 ton aan 'spooknetten' is er door het systeem geen plastic verzameld. De kunststofmaterialen komen wel het systeem binnen, maar kunnen slechts een paar dagen worden vastgehouden. Ruim te kort om het afval te kunnen ‘oogsten’. 

Niet snel genoeg
Het probleem wordt onderzocht, zo laat The Ocean Cleanup van Boyan Slat weten. "De meest waarschijnlijke reden is dat het systeem niet snel genoeg beweegt", zegt Lonneke Holierhoek, chief operating officer tegen Forbes. "Het systeem moet sneller bewegen dan het plastic anders wordt het niet vastgehouden."

Volgens de coo zoeken engineering- en technologieteams naar oplossingen. Holierhoek verwacht niet dat de problemen met het eerste systeem van invloed zullen zijn op de geplande tewaterlating van de volgende unit, systeem 002. Die moet begin 2020 in het water liggen. 

Uiteindelijk wil The Ocean Cleanup 60 zuiveringssystemen in de Great Pacific Garbage Patch actief hebben, zodat in 2040 90 procent van het plastic is verwijderd.

Beta-versie
Holierhoek zegt dat het teleurstellend is dat het systeem niet werkt zoals verwacht op basis van de modellen en de tests. Maar aan de andere kant is het systeem te water gelaten als een zogeheten beta-versie, wat impliceert dat de werking in de praktijk nog verbeterd moet worden. 

Tijdens de eerste maand op de oceaan zijn er geen waarnemingen gedaan die duiden op een negatieve impact op het zeeleven, aldus Holierhoek. Dat is volgens haar ook een vereiste om te kunnen spreken over een succesvol ontwerp. 

 

MEER INFORMATIE
Veel meer plastic in oceaan dan verwacht
Ook plastic in flessenwater
Boyan Slat: 'Het wordt een spannende zomer'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.