0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In de oceaan tussen Hawaï en Californië bevindt zich veel meer plastic dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek, dat onder leiding van The Ocean Cleanup is uitgevoerd. De vervuiling van dit stuk van de oceaan zou sneller gaan dan in omliggende wateren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De studie is opgezet om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het plastic afval dat zich verzamelt in het gebied in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Californië. De Great Pacific Carbage Patch is het eerste gebied dat The Ocean Cleanup gaat schoonmaken. De komende zomer gaat het project van de Delftse ondernemer Boyan Slat de eerste schoonmaakunit testen in de oceaan.

In het oceaangebied tussen Hawaï en Californië bevindt zich zeker vier tot zestien keer meer plastic afval dan gedacht. In gebied met de omvang van 1,6 miljoen vierkante kilometer drijft ten minste 79 duizend ton plastic afval, zo schatten de onderzoekers. In de plastic soep drijven veel visnetten (46 procent van het totaal) met daarnaast touwen, kratten en flessen. Naar schatting 8 procent van het plastic afval bestaat volgens de onderzoekers uit microplastics. 

De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid plastic afval in de zogeheten gyre in de Grote Oceaan de afgelopen veertig jaar is verdrievoudigd, een flink deel van de aangetroffen plastic afval (10 tot 20 procent) zou afkomstig zijn uit Japan na de tsunami van 2011.

 

MEER INFORMATIE
Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic
Ook plastic in flessenwater

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het