secundair logo knw 1

In de oceaan tussen Hawaï en Californië bevindt zich veel meer plastic dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek, dat onder leiding van The Ocean Cleanup is uitgevoerd. De vervuiling van dit stuk van de oceaan zou sneller gaan dan in omliggende wateren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De studie is opgezet om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het plastic afval dat zich verzamelt in het gebied in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Californië. De Great Pacific Carbage Patch is het eerste gebied dat The Ocean Cleanup gaat schoonmaken. De komende zomer gaat het project van de Delftse ondernemer Boyan Slat de eerste schoonmaakunit testen in de oceaan.

In het oceaangebied tussen Hawaï en Californië bevindt zich zeker vier tot zestien keer meer plastic afval dan gedacht. In gebied met de omvang van 1,6 miljoen vierkante kilometer drijft ten minste 79 duizend ton plastic afval, zo schatten de onderzoekers. In de plastic soep drijven veel visnetten (46 procent van het totaal) met daarnaast touwen, kratten en flessen. Naar schatting 8 procent van het plastic afval bestaat volgens de onderzoekers uit microplastics. 

De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid plastic afval in de zogeheten gyre in de Grote Oceaan de afgelopen veertig jaar is verdrievoudigd, een flink deel van de aangetroffen plastic afval (10 tot 20 procent) zou afkomstig zijn uit Japan na de tsunami van 2011.

 

MEER INFORMATIE
Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic
Ook plastic in flessenwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....