0
0
0
s2smodern

In de oceaan tussen Hawaï en Californië bevindt zich veel meer plastic dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek, dat onder leiding van The Ocean Cleanup is uitgevoerd. De vervuiling van dit stuk van de oceaan zou sneller gaan dan in omliggende wateren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De studie is opgezet om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het plastic afval dat zich verzamelt in het gebied in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Californië. De Great Pacific Carbage Patch is het eerste gebied dat The Ocean Cleanup gaat schoonmaken. De komende zomer gaat het project van de Delftse ondernemer Boyan Slat de eerste schoonmaakunit testen in de oceaan.

In het oceaangebied tussen Hawaï en Californië bevindt zich zeker vier tot zestien keer meer plastic afval dan gedacht. In gebied met de omvang van 1,6 miljoen vierkante kilometer drijft ten minste 79 duizend ton plastic afval, zo schatten de onderzoekers. In de plastic soep drijven veel visnetten (46 procent van het totaal) met daarnaast touwen, kratten en flessen. Naar schatting 8 procent van het plastic afval bestaat volgens de onderzoekers uit microplastics. 

De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid plastic afval in de zogeheten gyre in de Grote Oceaan de afgelopen veertig jaar is verdrievoudigd, een flink deel van de aangetroffen plastic afval (10 tot 20 procent) zou afkomstig zijn uit Japan na de tsunami van 2011.

 

MEER INFORMATIE
Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic
Ook plastic in flessenwater

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.