De economie van de Europese Unie is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van water voor gewassen in andere werelddelen. Toenemende waterschaarste en droogte hebben een negatieve invloed op de import van onder meer sojabonen, rijst en koffie, stelt het Water Footprint Network.

Volgens de vandaag gepubliceerde studie gebruikt de EU jaarlijks ongeveer 668 kubieke kilometer water voor alle goederen die de unie produceert, consumeert en exporteert. Daarbij ligt 38 procent van de vraag naar water buiten haar grenzen. Deze vraag is vrijwel volledig bestemd voor landbouwproducten. Bij twee derde van het buitenlandse water waarvan de EU afhankelijk is, gaat het om negen landen.

Dat maakt de economie van de EU-landen kwetsbaar voor de toenemende waterschaarste en droogte door de klimaatverandering. Een van de sectoren die hiervan veel last heeft, is de vlees- en melkindustrie. De sojabonen die nodig zijn voor de productie, komen voornamelijk uit waterarme en droge gebieden.

Op de kortere termijn wordt vooral de import van sojabonen, rijst, suikerriet, katoen, amandelen, pistaches en druiven bedreigd. Volgens de onderzoekers zijn deze producten vaak zeer kwetsbaar, omdat zij voornamelijk uit gebieden komen waar water schaars is. Op de langere termijn komt de invoer van koffie en cacao in het geding, wanneer regenpatronen in de producerende landen veranderen. Dat zou dan een nog veel negatiever effect hebben op de Europese economie.

De onderzoekers vinden dat dit onderwerp in het beleid van regeringen en strategieën van bedrijven moet worden meegenomen. Investeringen kunnen de kwetsbaarheid van de Europese economie verminderen, zoals het vergroten van de weerbaarheid tegen droogte en het versterken van de ‘governance’ rondom water.

De studie van het Water Footprint Network is een onderdeel van het project Improving Predictions and Management of Hydrological Extremes (IMPREX). Volgens projectleider Bart van den Hurk van IMPREX maakt het rapport duidelijk dat de gevolgen van klimaatverandering geen lokaal of regionaal maar een wereldwijd verschijnsel zijn. Hierna wordt de kwetsbaarheid van de verschillende Europese sectoren door klimaatverandering verder onderzocht.

Lees hier meer over het onderzoek. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!