Op verzoek van het Rijk hebben de drinkwaterbedrijven en de provincies een reeks aanvullende strategische grondwatervoorraden (ASV’s) aangewezen die tot 2040 de drinkwatervoorziening moeten garanderen. Hier mag niet naar aardwarmte geboord worden, stellen zij.

Mede als gevolg van klimaatverandering (droogte) zal de drinkwatervraag tot 2040 naar verwachting met 30 procent stijgen. Nieuwe grondwatervoorraden zijn daarom nodig, want ongeveer 60 procent van het drinkwater in Nederland wordt van grondwater gemaakt.

De verwachting is daarnaast dat het aantal geothermieprojecten de komende decennia vanwege de energietransitie zal toenemen. Hierbij wordt naar aardwarmte geboord en dat kan risico’s opleveren voor het grondwater.

In de Structuurvisie Ondergrond (STRONG) heeft het Rijk daarom enkele jaren geleden aan de provincies en de drinkwaterbedrijven gevraagd om te onderzoeken waar aanvullende grondwaterreserves noodzakelijk zijn en wat het beschermingsbeleid daarvoor moet zijn.

Zuid-Holland
Het resultaat daarvan, de verkenning ‘Robuuste drinkwatervoorziening’, is vandaag gepubliceerd. Voor elke provincie is uitgewerkt hoe de extra drinkwaterbehoefte zich richting 2040/2050 ontwikkelt en hoe daarin kan worden voorzien. Deels gebeurt dit door ASV’s aan te wijzen, deels ook door de drinkwatervraag te verminderen door bijvoorbeeld waterbesparing.

De landelijke opgave komt uit op circa 372 miljoen kubieke meter per jaar extra benodigde productiecapaciteit, waar nu jaarlijks in totaal 1100 miljoen kubieke meter drinkwater geleverd wordt. Grootste groeier is Zuid-Holland (plus 80 kubieke meter), kleinste Limburg (plus 19 kubieke meter).

Als groot risico voor de drinkwatervoorziening uit grondwater noemen de drinkwaterbedrijven en de provincies mijnbouwactiviteiten zoals geothermie. "Uitgangspunt moet daarom zijn dat die ruimtelijk worden gescheiden", stellen ze. "Het Rijk dient dit te respecteren bij vergunningverlening voor mijnbouwactiviteiten."

Chemicaliën
Het is niet voor het eerst dat de drinkwatersector hiertoe oproept. Ook de Algemene Rekenkamer constateerde in juni van dit jaar in een rapport dat ‘de regie in de ondergrond’ ontbreekt en dat dat tot ‘reële risico’s’ voor de kwaliteit van ons drinkwater leidt.

Zo bevat het water dat diep uit de ondergrond wordt opgepompt chemicaliën om corrosie in de buizen te remmen. Als er gaten in de buizen ontstaan, kan het water weglekken naar de zoetwaterlagen waaruit drinkwater wordt gewonnen. Dat is ook meermaals gebeurd; alleen al in 2020 zijn drie putten langdurig stilgelegd in verband met mogelijke lekkages.

Intussen verleent het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor bestaande drinkwatergebieden wel zogenaamde zoekvergunningen. Deze zomer gebeurde dat bijvoorbeeld voor een waterwingebied van Dunea. Het drinkwaterbedrijf tekende hiertegen bezwaar aan, net als de provincie Zuid-Holland.

Mijnbouwwet
De drinkwaterbedrijven en de provincies benadrukken in hun verkenning dat zij niet tegen geothermie zijn. Bij de aanwijzing van de toekomstige ASV’s is daar ook rekening mee gehouden.

"Mijnbouw en drinkwaterproductie kunnen náást elkaar plaatsvinden, sámen gaat niet", zegt Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens en voorzitter van de stuurgroep Bodem en Infrastructuur van Vewin. "Daarom vragen we het Rijk uitsluiting van mijnbouw in de toekomstige voorraadgebieden voor de drinkwatervoorziening op te nemen in de Mijnbouwwet."

 

MEER INFORMATIE
Verkenning Robuuste Drinkwatervoorziening 2040
Bericht Dunea over zoekvergunning
H2O-bericht: De strijd om de ondergrond
H2O-premium: Toenemende drukte in bodem vraagt om meer regie
H2O-bericht: Rapport Algemene Rekenkamer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.