0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein is uitgebreid met een derde sluiskolk die groter en breder is dan de twee die er al waren. Hierdoor kunnen schepen sneller worden geschut. De sluis ligt op de vaarroute tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam.

Prinses Beatrix luidde vanmiddag in een regenachtige ambiance een scheepsbel en opende daarmee hoogstpersoonlijk de nieuwe kolk. In 1938 was de monumentale sluis in het Lekkanaal het eerste bouwwerk dat naar de toen pasgeboren prinses werd genoemd. De Prinses Beatrixsluis is het enige sluiscomplex op de hoofdvaarwegverbinding tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

In 2016 is begonnen met de aanleg van de derde sluiskolk. De kolk is groter en breder dan de twee al bestaande. De lengte is minimaal 276 meter (bij gebruik van alleen de buitenste deuren zelfs 300 meter), de breedte 25 meter en de sluisdiepte 5,8 meter beneden NAP. De vier kolossale sluisdeuren wegen ieder 490 ton en zijn in China gebouwd.

De nieuwe kolk was nodig omdat steeds meer schepen de sluis passeren, nu jaarlijks ruim vijftigduizend. Daardoor liepen de wachttijden op. Tevens worden de schepen groter. Het is voortaan mogelijk om twee schepen van ieder 135 meter lang te schutten. Rijkswaterstaat noemt dit ‘schutten XL’.

Om de derde kolk aan te leggen, is eerst het Lekkanaal verbreed. Er zijn extra ligplaatsen bijgekomen. Ook moest een aantal objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie - een historische verdedigingslinie uit de negentiende en twintigste eeuw - worden verplaatst, zoals drie kazematten.

De werkzaamheden zijn met de opening van de derde kolk nog niet voorbij. De komende tijd krijgen de twee andere kolken een forse opknapbeurt. Ook wordt het terrein nog verder ingericht met onder meer wegen en fietspaden. In het najaar worden de werkzaamheden afgerond, wanneer alle drie de kolken volledig in gebruik zijn. De totale kosten bedragen ongeveer 220 miljoen euro.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over de opening
Overzicht van het project

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het