secundair logo knw 1

Foto: Randy Da Costa

Tijdens het NK Tegelwippen zijn bijna drie miljoen tegels in tuinen en op stoepen vervangen door groen. Den Haag haalde net als in 2021 de meeste tegels weg en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel. Ook de gemeenten Almelo, Breda en Hollands Kroon vielen in de prijzen.

“Wij zijn trots natuurlijk. Vooral ook omdat we voor de tweede keer zo’n mooie prijs winnen (vorig jaar won Den Haag ook al de Gouden Tegel, red.). En vooral ook omdat we het samen met bewoners hebben gedaan.” Dat vertelde de Haagse wethouder Arjen Kapteijns nadat hij de Gouden Tegel had gekregen van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. In zijn gemeente zijn welgeteld 306.178 tegels ingewisseld voor gras of planten. Alleen Amsterdam kwam enigszins in de buurt.

Ook nog drie andere winnaars
De prijs voor de meeste gewipte tegels per inwoner bij de grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) ging echter aan de Hofstad voorbij. Breda won dat klassement met ongeveer 1.100 verwijderde tegels per inwoner, op afstand gevolgd door Dordrecht en Arnhem.

Haagse wethouder met Gouden TegelWethouder Arjen Kapteijns van Den Haag met de Gouden Tegel

In de categorie middelgrote gemeenten (tussen 50.000 en 100.000 inwoners) ging Almelo er met de zege vandoor. Daarna kwamen Hengelo en Den Helder. Hollands Kroon leverde de beste prestatie bij de kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) met maar liefst meer dan 3.100 gewipte tegels per inwoner. Ook IJsselstein en Oldenzaal deden het goed. De drie winnende gemeenten kregen ieder een Gouden Schep.

Ruim 25 hectare vergroend
Het is voor de derde keer dat het ludieke kampioenschap gehouden is. De belangstelling was groot; in totaal waren 135 gemeenten van de partij. Zij verwijderden tussen 21 maart en 31 oktober 2.818.011 in gevel-, voor- en achtertuinen. Hiermee is ruim 25 hectare groen gemaakt, wat neerkomt op ongeveer veertig voetbalvelden. Er zijn bijna twee keer zoveel tegels gewipt als in 2021 (toen ruim 1,5 miljoen), al deden toen wel nog beduidend minder gemeenten mee.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Door het evenement worden gemeenten gestimuleerd om samen met bewoners effectief te vergroenen. De wedstrijd draagt eveneens bij aan bewustwording van de effecten van het groener maken van de leefomgeving, zoals een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

LEES OOK
H2O Actueel: Start van NK in maart 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.