Tijdens het NK Tegelwippen zijn bijna drie miljoen tegels in tuinen en op stoepen vervangen door groen. Den Haag haalde net als in 2021 de meeste tegels weg en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel. Ook de gemeenten Almelo, Breda en Hollands Kroon vielen in de prijzen.
“Wij zijn trots natuurlijk. Vooral ook omdat we voor de tweede keer zo’n mooie prijs winnen (vorig jaar won Den Haag ook al de Gouden Tegel, red.). En vooral ook omdat we het samen met bewoners hebben gedaan.” Dat vertelde de Haagse wethouder Arjen Kapteijns nadat hij de Gouden Tegel had gekregen van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. In zijn gemeente zijn welgeteld 306.178 tegels ingewisseld voor gras of planten. Alleen Amsterdam kwam enigszins in de buurt.
Ook nog drie andere winnaars
De prijs voor de meeste gewipte tegels per inwoner bij de grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) ging echter aan de Hofstad voorbij. Breda won dat klassement met ongeveer 1.100 verwijderde tegels per inwoner, op afstand gevolgd door Dordrecht en Arnhem.
Wethouder Arjen Kapteijns van Den Haag met de Gouden Tegel
In de categorie middelgrote gemeenten (tussen 50.000 en 100.000 inwoners) ging Almelo er met de zege vandoor. Daarna kwamen Hengelo en Den Helder. Hollands Kroon leverde de beste prestatie bij de kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) met maar liefst meer dan 3.100 gewipte tegels per inwoner. Ook IJsselstein en Oldenzaal deden het goed. De drie winnende gemeenten kregen ieder een Gouden Schep.
Ruim 25 hectare vergroend
Het is voor de derde keer dat het ludieke kampioenschap gehouden is. De belangstelling was groot; in totaal waren 135 gemeenten van de partij. Zij verwijderden tussen 21 maart en 31 oktober 2.818.011 in gevel-, voor- en achtertuinen. Hiermee is ruim 25 hectare groen gemaakt, wat neerkomt op ongeveer veertig voetbalvelden. Er zijn bijna twee keer zoveel tegels gewipt als in 2021 (toen ruim 1,5 miljoen), al deden toen wel nog beduidend minder gemeenten mee.
Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Door het evenement worden gemeenten gestimuleerd om samen met bewoners effectief te vergroenen. De wedstrijd draagt eveneens bij aan bewustwording van de effecten van het groener maken van de leefomgeving, zoals een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.
LEES OOK
H2O Actueel: Start van NK in maart
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water