secundair logo knw 1

Foto: Randy Da Costa

Tijdens het NK Tegelwippen zijn bijna drie miljoen tegels in tuinen en op stoepen vervangen door groen. Den Haag haalde net als in 2021 de meeste tegels weg en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel. Ook de gemeenten Almelo, Breda en Hollands Kroon vielen in de prijzen.

“Wij zijn trots natuurlijk. Vooral ook omdat we voor de tweede keer zo’n mooie prijs winnen (vorig jaar won Den Haag ook al de Gouden Tegel, red.). En vooral ook omdat we het samen met bewoners hebben gedaan.” Dat vertelde de Haagse wethouder Arjen Kapteijns nadat hij de Gouden Tegel had gekregen van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. In zijn gemeente zijn welgeteld 306.178 tegels ingewisseld voor gras of planten. Alleen Amsterdam kwam enigszins in de buurt.

Ook nog drie andere winnaars
De prijs voor de meeste gewipte tegels per inwoner bij de grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) ging echter aan de Hofstad voorbij. Breda won dat klassement met ongeveer 1.100 verwijderde tegels per inwoner, op afstand gevolgd door Dordrecht en Arnhem.

Haagse wethouder met Gouden TegelWethouder Arjen Kapteijns van Den Haag met de Gouden Tegel

In de categorie middelgrote gemeenten (tussen 50.000 en 100.000 inwoners) ging Almelo er met de zege vandoor. Daarna kwamen Hengelo en Den Helder. Hollands Kroon leverde de beste prestatie bij de kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) met maar liefst meer dan 3.100 gewipte tegels per inwoner. Ook IJsselstein en Oldenzaal deden het goed. De drie winnende gemeenten kregen ieder een Gouden Schep.

Ruim 25 hectare vergroend
Het is voor de derde keer dat het ludieke kampioenschap gehouden is. De belangstelling was groot; in totaal waren 135 gemeenten van de partij. Zij verwijderden tussen 21 maart en 31 oktober 2.818.011 in gevel-, voor- en achtertuinen. Hiermee is ruim 25 hectare groen gemaakt, wat neerkomt op ongeveer veertig voetbalvelden. Er zijn bijna twee keer zoveel tegels gewipt als in 2021 (toen ruim 1,5 miljoen), al deden toen wel nog beduidend minder gemeenten mee.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Door het evenement worden gemeenten gestimuleerd om samen met bewoners effectief te vergroenen. De wedstrijd draagt eveneens bij aan bewustwording van de effecten van het groener maken van de leefomgeving, zoals een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

LEES OOK
H2O Actueel: Start van NK in maart 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....