Op de eerste twee dagen van het jaarlijkse NK Tegelwippen zijn er 12.163 tegels omgezet in groen. De wedstrijd is maandag begonnen. Volgens de organisatie doen zeker 115 Nederlandse gemeenten mee, ruim 30 meer dan vorig jaar.

Doel van de actie is om steden te vergroenen, goed voor de leefbaarheid en biodiversiteit maar ook nodig om het hoofd te bieden aan weersextremen als hittestress en wateroverlast. Veel steden moeten nog flink vergroenen. Bij de start verwijst de organisatie van de tegelwipwedstrijd onder meer naar het in februari gepubliceerde onderzoek van Natuur & Milieu naar de verstening van buurten. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53 procent van de buurten niet aan het criterium van 75 m2 groen per woning, aldus het onderzoek.

De milieuorganisatie toetst gemeenten aan twee criteria: naast 75 m2 groen per woning (Nota Ruimte 2004) is dat 1 hectare aaneengesloten hectare per buurt, gebaseerd op een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit het onderzoek blijkt dat wijken gebouwd na 2010 beter scoren dan de oudere wijken, maar in een derde van de nieuwbouwbuurten wordt het criterium van 75 m2 ook niet gehaald.

Volgens Natuur en Milieu zijn in Haarlem, Westland, Amsterdam, Delft en Tilburg de meest versteende buurten te vinden. De gemeentes Emmen, Almere en Haarlemmermeer hebben naar verhouding het laagste aantal versteende buurten, aldus het onderzoek. “In de meest versteende buurten is er per woning slecht nul tot twee m2 groen aanwezig.” Van de vier grootste gemeentes hebben Rotterdam en Utrecht naar verhouding minder versteende buurten dan Den Haag en Amsterdam.

De wedstrijd wordt voor de derde keer gehouden. Vorig jaar deden er 81 gemeenten mee, ruim 30 minder dan dit jaar. Tijdens de eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen, aldus de organisatie. Omgerekend is dat 14,5 hectare.

Om inwoners te stimuleren mee te doen, is een wedstrijdelement ingebouwd; gemeenten treffen elkaar in derby's en poules. Zo dagen Arnhem en Nijmegen elkaar uit en gaan Amsterdam en Rotterdam evenals vorig jaar de strijd met elkaar aan. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over 3 klassementen) wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

In de eerste dagen werden in Hoeksche Waard de meeste tegels (2.972) gewipt. Oudewater scoorde het beste in de ranking Tegels Per 1.000 Inwoners: 71,78. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!