0
0
0
s2smodern

Van alle Nederlandse provinciehoofdsteden heeft Den Haag het meest te lijden onder extreme neerslag. Dat blijkt uit de neerslagindex die de TU Delft en adviesbureau ‘HKV lijn in water’ hebben ontwikkeld.

Door de klimaatverandering is er een grotere kans op extreme neerslag. Als overtollig regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd door rioleringen, sloten en grachten, ontstaan overstromingen. Met name de steden in Nederland lopen risico’s, omdat een steeds groter percentage van de grond verhard is. De economische gevolgen zijn hier ook groter dan elders in het land.

Samen met Bas Kolen van de TU Delft en adviesbureau HKV Lijn in water en Saskia van Vuren van de TU Delft en Rijkswaterstaat heeft student Tjerk Krijger daarom een neerslagindex ontwikkeld. Hiermee kunnen de risico’s voor alle provinciehoofdsteden bepaald worden en is een onderlinge vergelijking mogelijk.

Er is daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste neerslagstatistieken en -modellen om de hoeveelheid water boven het maaiveld bij piekbuien te bepalen.

Verstedelijkt
Voor elke stad is het risico berekend en vervolgens zijn de steden gerangschikt op basis van dit risico. Dit is gedaan voor de huidige situatie (2018) en voor de toekomst (2050). Het onderzoek laat zien dat de kans op extreme neerslag en het gevolg daarvan voor alle onderzochte steden toeneemt.

Steden 1850 1200 Klik op afbeelding voor vergroting. Bron: eindverslag Tjerk Krijger

Den Haag heeft in zowel 2018 als in 2050 het grootste neerslagrisico. De stad telt het grootste aantal gebouwen dat hinder ondervindt van extreme neerslag en de economische gevolgen zijn er het grootst.Met een relatief groot percentage verhard oppervlak is de stad behoorlijk verstedelijkt. De toename van het risico in 2050 zit hem overigens vooral in de verwachte economische groei (ruim 80 procent), meer dan in de toename van neerslag (8 procent).

Die groei biedt tegelijk ook kansen om het risico te verkleinen dan wel te beheersen, stellen de onderzoekers. Zo zouden er meer groenstroken kunnen worden aangelegd om het verharde oppervlak te verkleinen. Ook zouden delen van de stad gerenoveerd of verhoogd kunnen worden, zodat minder gebouwen hinder ondervinden van extreme neerslag.

Klimaatadaptatie
Aan de hand van de neerslagindex kunnen steden voor verschillende parameters concrete ambities vaststellen en die vertalen in praktische doelen. Volgens Bas Kolen kan de onderlinge vergelijking klimaatadaptatie bij gemeentes stimuleren. Hij wil de methode verder doorontwikkelen en eens in de paar jaar een update uitbrengen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht TU Delft
Eindverslag van Tjerk Krijger
Artikel in Land+Water

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het