0
0
0
s2smodern

Van alle Nederlandse provinciehoofdsteden heeft Den Haag het meest te lijden onder extreme neerslag. Dat blijkt uit de neerslagindex die de TU Delft en adviesbureau ‘HKV lijn in water’ hebben ontwikkeld.

Door de klimaatverandering is er een grotere kans op extreme neerslag. Als overtollig regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd door rioleringen, sloten en grachten, ontstaan overstromingen. Met name de steden in Nederland lopen risico’s, omdat een steeds groter percentage van de grond verhard is. De economische gevolgen zijn hier ook groter dan elders in het land.

Samen met Bas Kolen van de TU Delft en adviesbureau HKV Lijn in water en Saskia van Vuren van de TU Delft en Rijkswaterstaat heeft student Tjerk Krijger daarom een neerslagindex ontwikkeld. Hiermee kunnen de risico’s voor alle provinciehoofdsteden bepaald worden en is een onderlinge vergelijking mogelijk.

Er is daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste neerslagstatistieken en -modellen om de hoeveelheid water boven het maaiveld bij piekbuien te bepalen.

Verstedelijkt
Voor elke stad is het risico berekend en vervolgens zijn de steden gerangschikt op basis van dit risico. Dit is gedaan voor de huidige situatie (2018) en voor de toekomst (2050). Het onderzoek laat zien dat de kans op extreme neerslag en het gevolg daarvan voor alle onderzochte steden toeneemt.

Steden 1850 1200 Klik op afbeelding voor vergroting. Bron: eindverslag Tjerk Krijger

Den Haag heeft in zowel 2018 als in 2050 het grootste neerslagrisico. De stad telt het grootste aantal gebouwen dat hinder ondervindt van extreme neerslag en de economische gevolgen zijn er het grootst.Met een relatief groot percentage verhard oppervlak is de stad behoorlijk verstedelijkt. De toename van het risico in 2050 zit hem overigens vooral in de verwachte economische groei (ruim 80 procent), meer dan in de toename van neerslag (8 procent).

Die groei biedt tegelijk ook kansen om het risico te verkleinen dan wel te beheersen, stellen de onderzoekers. Zo zouden er meer groenstroken kunnen worden aangelegd om het verharde oppervlak te verkleinen. Ook zouden delen van de stad gerenoveerd of verhoogd kunnen worden, zodat minder gebouwen hinder ondervinden van extreme neerslag.

Klimaatadaptatie
Aan de hand van de neerslagindex kunnen steden voor verschillende parameters concrete ambities vaststellen en die vertalen in praktische doelen. Volgens Bas Kolen kan de onderlinge vergelijking klimaatadaptatie bij gemeentes stimuleren. Hij wil de methode verder doorontwikkelen en eens in de paar jaar een update uitbrengen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht TU Delft
Eindverslag van Tjerk Krijger
Artikel in Land+Water

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)