secundair logo knw 1

Het overstromingsrisico gerelateerd aan extreme neerslag.

Van alle Nederlandse provinciehoofdsteden heeft Den Haag het meest te lijden onder extreme neerslag. Dat blijkt uit de neerslagindex die de TU Delft en adviesbureau ‘HKV lijn in water’ hebben ontwikkeld.

Door de klimaatverandering is er een grotere kans op extreme neerslag. Als overtollig regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd door rioleringen, sloten en grachten, ontstaan overstromingen. Met name de steden in Nederland lopen risico’s, omdat een steeds groter percentage van de grond verhard is. De economische gevolgen zijn hier ook groter dan elders in het land.

Samen met Bas Kolen van de TU Delft en adviesbureau HKV Lijn in water en Saskia van Vuren van de TU Delft en Rijkswaterstaat heeft student Tjerk Krijger daarom een neerslagindex ontwikkeld. Hiermee kunnen de risico’s voor alle provinciehoofdsteden bepaald worden en is een onderlinge vergelijking mogelijk.

Er is daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste neerslagstatistieken en -modellen om de hoeveelheid water boven het maaiveld bij piekbuien te bepalen.

Verstedelijkt
Voor elke stad is het risico berekend en vervolgens zijn de steden gerangschikt op basis van dit risico. Dit is gedaan voor de huidige situatie (2018) en voor de toekomst (2050). Het onderzoek laat zien dat de kans op extreme neerslag en het gevolg daarvan voor alle onderzochte steden toeneemt.

Steden 1850 1200 Klik op afbeelding voor vergroting. Bron: eindverslag Tjerk Krijger

Den Haag heeft in zowel 2018 als in 2050 het grootste neerslagrisico. De stad telt het grootste aantal gebouwen dat hinder ondervindt van extreme neerslag en de economische gevolgen zijn er het grootst.Met een relatief groot percentage verhard oppervlak is de stad behoorlijk verstedelijkt. De toename van het risico in 2050 zit hem overigens vooral in de verwachte economische groei (ruim 80 procent), meer dan in de toename van neerslag (8 procent).

Die groei biedt tegelijk ook kansen om het risico te verkleinen dan wel te beheersen, stellen de onderzoekers. Zo zouden er meer groenstroken kunnen worden aangelegd om het verharde oppervlak te verkleinen. Ook zouden delen van de stad gerenoveerd of verhoogd kunnen worden, zodat minder gebouwen hinder ondervinden van extreme neerslag.

Klimaatadaptatie
Aan de hand van de neerslagindex kunnen steden voor verschillende parameters concrete ambities vaststellen en die vertalen in praktische doelen. Volgens Bas Kolen kan de onderlinge vergelijking klimaatadaptatie bij gemeentes stimuleren. Hij wil de methode verder doorontwikkelen en eens in de paar jaar een update uitbrengen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht TU Delft
Eindverslag van Tjerk Krijger
Artikel in Land+Water

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!