0
0
0
s2sdefault

Een combinatie van ozon- en UV-technologie verwijdert zeker 80% van de medicijnresten bij de bron uit het afvalwater. Dit blijkt uit een proef van Waterschap Rijn en IJssel, die twee jaar duurde, in het Beatrixziekenhuis in Winterswijk.

Jaarlijks bereikt ten minste 190 ton medicijnresten het oppervlaktewater in Nederland. Daarmee vormen deze resten een risico voor de waterkwaliteit. De vergrijzing van de bevolking leidt naar verwachting tot een groei in het gebruik van medicijnen en daarmee een toename van de medicijnresten in het water. Binnen de landelijke ketenaanpak ‘medicijnresten uit water’ werken onder andere waterschappen, drinkwaterbedrijven en de zorgsector samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.

Veelbelovend
Als onderdeel van deze ketenaanpak onderzocht Waterschap Rijn en IJssel, bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk of met een combinatie van ozon- en UV-technologie medicijnresten effectief uit het water konden worden verwijderd.

“De resultaten zijn pril, maar zeer veelbelovend,” zegt Annemarie Kramer, beleidsadviseur zuiveringsbeheer bij het waterschap. “We hadden als doelstelling om 80% van de geneesmiddelen te verwijderen. De resultaten bleken beter: voor de onderzochte geneesmiddelen bleek de verwijderingsefficiëntie 87%.”

Kramer is ook zo enthousiast omdat de gecombineerde methode goed leek te scoren bij resten van antibiotica en röntgencontrastvloeistoffen. “Dat zijn lastig afbreekbare stoffen, maar we behaalden een score van rond de 90%. Door deze techniek in te zetten als voorzuivering, gaat het water een stuk schoner van het ziekenhuis naar de zuivering om de laatste medicijnresten eruit te halen. Daarnaast desinfecteert de zuivering ook virussen en bacteriën.”

Bron en zuivering
De combinatie tussen ozon- en UV-technologie, door het waterschap ontwikkeld met de bedrijven Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology, biedt volgens Kramer een waardevolle aanvulling op de tot nu toe gebruikte technieken. “Dit blijkt echt een meerwaarde. Het is betaalbaar en flexibel inzetbaar. Je kunt het gebruiken bij de bron van de vervuiling, dus in dit geval een ziekenhuis, maar ook bij de zuivering zelf.”

Waterschap Rijn en IJssel gaat de module in elk geval toepassen bij de waterzuivering in Winterswijk. Kramer: “Dit doen we om medicijnresten te verwijderen en mogelijk ook om een bijdrage te leveren aan de droogteproblematiek in de omgeving. Hiermee kunnen we immers afvalwater op het gewenste niveau brengen om te gebruiken voor subirrigatie in de landbouw. We zullen ook zeker kijken of deze techniek in andere ziekenhuizen inzetbaar is.”

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek: medicijnresten bedreigen kwaliteit oppervlaktewater
Proef UVO3 in ziekenhuis Winterswijk voor verwijderen medicijnresten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.