0
0
0
s2sdefault

Een combinatie van ozon- en UV-technologie verwijdert zeker 80% van de medicijnresten bij de bron uit het afvalwater. Dit blijkt uit een proef van Waterschap Rijn en IJssel, die twee jaar duurde, in het Beatrixziekenhuis in Winterswijk.

Jaarlijks bereikt ten minste 190 ton medicijnresten het oppervlaktewater in Nederland. Daarmee vormen deze resten een risico voor de waterkwaliteit. De vergrijzing van de bevolking leidt naar verwachting tot een groei in het gebruik van medicijnen en daarmee een toename van de medicijnresten in het water. Binnen de landelijke ketenaanpak ‘medicijnresten uit water’ werken onder andere waterschappen, drinkwaterbedrijven en de zorgsector samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.

Veelbelovend
Als onderdeel van deze ketenaanpak onderzocht Waterschap Rijn en IJssel, bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk of met een combinatie van ozon- en UV-technologie medicijnresten effectief uit het water konden worden verwijderd.

“De resultaten zijn pril, maar zeer veelbelovend,” zegt Annemarie Kramer, beleidsadviseur zuiveringsbeheer bij het waterschap. “We hadden als doelstelling om 80% van de geneesmiddelen te verwijderen. De resultaten bleken beter: voor de onderzochte geneesmiddelen bleek de verwijderingsefficiëntie 87%.”

Kramer is ook zo enthousiast omdat de gecombineerde methode goed leek te scoren bij resten van antibiotica en röntgencontrastvloeistoffen. “Dat zijn lastig afbreekbare stoffen, maar we behaalden een score van rond de 90%. Door deze techniek in te zetten als voorzuivering, gaat het water een stuk schoner van het ziekenhuis naar de zuivering om de laatste medicijnresten eruit te halen. Daarnaast desinfecteert de zuivering ook virussen en bacteriën.”

Bron en zuivering
De combinatie tussen ozon- en UV-technologie, door het waterschap ontwikkeld met de bedrijven Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology, biedt volgens Kramer een waardevolle aanvulling op de tot nu toe gebruikte technieken. “Dit blijkt echt een meerwaarde. Het is betaalbaar en flexibel inzetbaar. Je kunt het gebruiken bij de bron van de vervuiling, dus in dit geval een ziekenhuis, maar ook bij de zuivering zelf.”

Waterschap Rijn en IJssel gaat de module in elk geval toepassen bij de waterzuivering in Winterswijk. Kramer: “Dit doen we om medicijnresten te verwijderen en mogelijk ook om een bijdrage te leveren aan de droogteproblematiek in de omgeving. Hiermee kunnen we immers afvalwater op het gewenste niveau brengen om te gebruiken voor subirrigatie in de landbouw. We zullen ook zeker kijken of deze techniek in andere ziekenhuizen inzetbaar is.”

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek: medicijnresten bedreigen kwaliteit oppervlaktewater
Proef UVO3 in ziekenhuis Winterswijk voor verwijderen medicijnresten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.