0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk gaat begin januari een proefinstallatie testen voor het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. De installatie met de naam UVO3 is ontworpen en gebouwd door Nijhuis Industries. Naast Nijhuis en het ziekenhuis zijn ook Van Remmen UV en Waterschap Rijn en IJssel bij de proef betrokken.

Doel is om te onderzoeken of het afvalwater van het ziekenhuis op een effectieve en rendabele manier gezuiverd kan worden met een combinatie van ozon- en UV-technologie. Deze zijn specifiek gericht op het verwijderen van de chemische verontreinigingen door medicijnen, medicijnresten, röntgencontrastvloeistoffen en resistente bacteriën.

Na deze zuiveringsstap gaat het afvalwater via het riool naar een waterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze aanpak bij de bron is een alternatief voor extra zuiveringsinstallaties op de rwzi zelf, die bekend staat als de vierde stap.

Test op rwzi
De UVO3-installatie zal in een later stadium overigens ook op een rwzi getest worden. In het najaar van 2019 verhuist de installatie naar de rioolwaterzuivering in Winterswijk. Dit is eenvoudig te doen, omdat de installatie in een standaard zeecontainer is geplaatst en dus makkelijk te transporteren is.

Deze proef past in de 'Ketenaanpak Medicijnresten uit Water' van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast dragen de uitkomsten van de pilot bij aan de toekomstige Europese wetgeving voor waterkwaliteit, de EU Water Framework Directive. Deze wordt in 2027 ingevoerd met onder meer strengere eisen voor het behandelen en lozen van afvalwater.

Het UVO3 project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het