secundair logo knw 1

Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk gaat begin januari een proefinstallatie testen voor het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. De installatie met de naam UVO3 is ontworpen en gebouwd door Nijhuis Industries. Naast Nijhuis en het ziekenhuis zijn ook Van Remmen UV en Waterschap Rijn en IJssel bij de proef betrokken.

Doel is om te onderzoeken of het afvalwater van het ziekenhuis op een effectieve en rendabele manier gezuiverd kan worden met een combinatie van ozon- en UV-technologie. Deze zijn specifiek gericht op het verwijderen van de chemische verontreinigingen door medicijnen, medicijnresten, röntgencontrastvloeistoffen en resistente bacteriën.

Na deze zuiveringsstap gaat het afvalwater via het riool naar een waterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze aanpak bij de bron is een alternatief voor extra zuiveringsinstallaties op de rwzi zelf, die bekend staat als de vierde stap.

Test op rwzi
De UVO3-installatie zal in een later stadium overigens ook op een rwzi getest worden. In het najaar van 2019 verhuist de installatie naar de rioolwaterzuivering in Winterswijk. Dit is eenvoudig te doen, omdat de installatie in een standaard zeecontainer is geplaatst en dus makkelijk te transporteren is.

Deze proef past in de 'Ketenaanpak Medicijnresten uit Water' van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast dragen de uitkomsten van de pilot bij aan de toekomstige Europese wetgeving voor waterkwaliteit, de EU Water Framework Directive. Deze wordt in 2027 ingevoerd met onder meer strengere eisen voor het behandelen en lozen van afvalwater.

Het UVO3 project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.