0
0
0
s2sdefault

Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk gaat begin januari een proefinstallatie testen voor het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. De installatie met de naam UVO3 is ontworpen en gebouwd door Nijhuis Industries. Naast Nijhuis en het ziekenhuis zijn ook Van Remmen UV en Waterschap Rijn en IJssel bij de proef betrokken.

Doel is om te onderzoeken of het afvalwater van het ziekenhuis op een effectieve en rendabele manier gezuiverd kan worden met een combinatie van ozon- en UV-technologie. Deze zijn specifiek gericht op het verwijderen van de chemische verontreinigingen door medicijnen, medicijnresten, röntgencontrastvloeistoffen en resistente bacteriën.

Na deze zuiveringsstap gaat het afvalwater via het riool naar een waterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze aanpak bij de bron is een alternatief voor extra zuiveringsinstallaties op de rwzi zelf, die bekend staat als de vierde stap.

Test op rwzi
De UVO3-installatie zal in een later stadium overigens ook op een rwzi getest worden. In het najaar van 2019 verhuist de installatie naar de rioolwaterzuivering in Winterswijk. Dit is eenvoudig te doen, omdat de installatie in een standaard zeecontainer is geplaatst en dus makkelijk te transporteren is.

Deze proef past in de 'Ketenaanpak Medicijnresten uit Water' van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast dragen de uitkomsten van de pilot bij aan de toekomstige Europese wetgeving voor waterkwaliteit, de EU Water Framework Directive. Deze wordt in 2027 ingevoerd met onder meer strengere eisen voor het behandelen en lozen van afvalwater.

Het UVO3 project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.