0
0
0
s2smodern

De combinatie van storm, springtij en hoge rivierafvoer veroorzaakten hoge waterstanden, maar er zijn vandaag nergens grote problemen ontstaan.

In de nacht van maandag op dinsdag nam de afgezwakte storm Ciara weer in kracht toe. Op Vlieland en in IJmuiden werd gedurende minimaal een uur windkracht 9 gemeten, aldus Weerplaza. Inmiddels meldt zich de volgende storm (Dennis) aan. Deze zal minder heftig zijn dan Ciara, verwacht het weerbureau. Wel zal er veel regen vallen.

“Langs de westkust en de Wadden houden we het vooralsnog op stormkracht, 9 Bft met windstoten tot zo'n 100-120 km/uur. Boven land kunnen zondag overdag enige tijd windstoten van zo'n 100 km/uur voorkomen. De piek van de wind boven land is waarschijnlijk zondagmiddag.”

Groningen
Een aantal waterschappen heeft in het werkgebied nog te kampen met de gevolgen van Ciara. Zo is in Groningen het waterpeil in het Winschoterdiep en het Eemskanaal zo'n twintig centimeter hoger dan normaal. Oorzaak: overvloedige regenval en hoog water in de Eems-Dollard.

Door de hoge waterstand buitendijks kan waterschap Hunze en Aa's maar beperkt spuien bij Nieuwe-Statenzijl. Daardoor stijgt het water in het Groninger binnenland. In Delfzijl worden de dijkdoorgangen dinsdagavond weer gesloten. De waterstand zal tot 3,40 meter stijgen. De coupures zijn de afgelopen dagen een paar keer gesloten.

Keermuur
Wetterskip Fryslân sloot vandaag weer de keermuur van Harlingen. De muur is maandag ook even gesloten geweest, maar vervolgens weer geopend. Ook de schuiven van de zeegemalen bij Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum (De Heining) zijn dicht.

Het Friese waterschap is alert op de waterstand in de Frieze boezem (het stelsel van meren en vaarten in Friesland). Die is de afgelopen dagen gestegen. “Vanwege de aanhoudende harde wind blijven de preventieve maatregelen van kracht. Zo zijn de sluizen bij Goingarijp en Broek sinds zaterdagmiddag gesloten om hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan. En stromen de sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp zoveel mogelijk water af om de waterstand op de Friese boezem te verlagen.”

Walcheren
Waterschap Scheldestromen meldt flink wat duinafslag langs de kust van Walcheren. Verder is een aantal standovergangen beschadigd en is er op aan aantal plaatsen schade ontstaan (afgebroken hillblocks, weggespoelde basaltblokken) aan de waterkeringen. Het waterschap schaalt vanavond 18.00 uur de dijkbewaking af naar Fase 0 (normale bedrijfsvoering).

Waterschap Stichtse Rijnlanden trekt woensdag genomen maatregelen in. Dat betekent dat de inlaten bij Nieuwegein (Vreeswijk) en de Irenesluis (Wijk bij Duurstede) weer opengaan.

Noordwaard
De Noordwaard, het nieuwe doorstroomgebied bij Werkendam, stroomde voor het eerst sinds 2015 onder. Daardoor zakte het waterpeil in de Merwede, zoals het bedacht was in het kader van het project Ruimte voor de Rivier.

Met een meestromende Noordwaard zou wateroverlast in steden als Gorinchem en Dordrecht voorkomen kunnen worden. Dat lukte niet helemaal, in Dordrecht en ook Zwijndrecht, Vlaardingen en Rotterdam liepen kades en straten onder water.

 

LEES OOK
Coupures in Delfzijl dicht (en weer even open), Scheldestromen stelt dijkbewaking in en een primeur: de Noordwaard bergt water
Hollandsche IJsselkering dicht, Oosterscheldekering volgt mogelijk

 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.