0
0
0
s2smodern

Het KNMI heeft code oranje voor het hele land afgeschaald naar code geel. In Limburg werd code oranje als laatste om 00:21 uur beëindigd. Aan de kust vraagt hoog water om aandacht. In Delfzijl zijn de coupures gesloten, Scheldestromen stelt dijkbewaking in, de Oosterscheldekering is dicht.

Vandaag komen volgens het KNMI in het hele land soms nog zware windstoten voor van ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur. Vanmiddag neemt de wind in het oosten af.

Windkracht 1002

De storm mag dan in kracht afnemen, de waterstanden langs de kust zijn nog hoog. In het noorden sloten de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest vanochtend om 8 uur de coupures in Delfzijl. Rond 12 uur wordt een waterstand verwacht van 3,50 meter + NAP. Bij die hoogte worden de tijdelijk keringen gesloten.

Coupures Delfzijl dicht

 

Update 10/02 10:45 uur
Waterschap Scheldestromen stelt fase 1 dijkbewaking in. Dat betekent dat de waterstanden continu worden gemonitord en dat dijkwachtcommandanten stand-by staan.

Het waterschap anticipeert daarmee op de waterstijging die de Stormvloedwaarschuwingsdienst voorspelt. Bij Vlissingen bereikt om 14.40 uur de waterstand een hoogte van NAP +3,60. De dijkbewaking geldt voor heel Zeeland. Bij laag water voert het waterschap inspecties uit op mogelijke schade.

 

Scheldestromen dijkbewaking

Wetterskip Fryslân heeft de keermuur in Harlingen gesloten. Eerder nam het waterschap al preventieve maatregelen om de stijgende waterstand in de Frieze boezem te reguleren. 

Update 10/02 12:45 uur 
Wetterskip Fryslaân meldt dat de keermuur in Harlingen weer open gaat. De stijging van het water blijft achter bij de verwachtingen. "En we stellen de zeegemalen bij Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum (de Heining) weer in bedrijf om het overtollige water af te voeren naar de Waddenzee."

Update 10/02 14:35 uur
Voor het eerst vangt de Noordwaard, een gebied van zo’n 4.450 hectare tussen tussen de Brabantse Biesbosch en de rivier de Nieuwe Merwede, overtollig water op. Dat meldt Waterschap Rivierenland. 

De Noordwaard werd in 2015 ontpolderd in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Doel was om pieken in de afvoer van de grote rivieren op te vangen. Voor de operatie zijn huizen en boerderijen naar hoger gelegen gebieden verplaatst of afgeschermd met kleine kades.

Op dit moment valt de afvoerpiek samen met de westerstorm Ciara, die zeewater opstuwt. De opvang in de Noordwaard verlicht de druk op de dijken langs de Merwede die Waterschap Rivierenland beheert ter bescherming van de Alblasserwaard en Altena.

Noordwaard 900 De Noordwaard vangt water op | Foto Rivierenland

Rijkswaterstaat heeft de Haringvlietsluizen en Oosterscheldekering gesloten. Laatstgenoemde kering is dicht gegaan, omdat de waterstand steeg naar 3.05 meter boven NAP. Voorschrift is dat bij 3m +NAP de kering sluit.

De laatste keer dat de kering dicht ging was op 3 januari 2018, dat was de dag waarop voor het eerste alle stormvloedkeringen (vijf) in Nederland werden gesloten. Nu zijn het er drie: Haringvlietsluizen, Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering die gisteren is gesloten. 

De stormvloedkeringen Ramspol en de Maeslant- en Hartelkering worden niet gesloten, meldt Rijkswaterstaat.

Haringvlietsluizen

 

Update 10/02 15:40 uur

In Delfzijl zijn de coupures weer open. Tijdelijk.

Cupures weer open

 

MEER INFORMATIE
Hollandsche IJsselkering dicht, Oosterscheldekering volgt mogelijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het