secundair logo knw 1

Oosterscheldekering | Foto beeldbank RWS

De storm Ciara zorgt in combinatie met het springtij voor hoge waterstanden langs de kust. Er is een kans dat de Oosterscheldekering maandag sluit, meldt Rijkswaterstaat. De Hollandsche IJsselkering sluit na middernacht.

Vanaf maandagmiddag tot dinsdag worden voor de gehele kust verhoogde waterstanden verwacht. Dit houdt waarschijnlijk tot woensdag aan, aldus Rijkswaterstaat, die code geel heeft afgekondigd voor verhoogde waterstanden voor kust.

Zondagmiddag bereikt de storm Ciara Schotland en trekt oostwaarts. De wind neemt in de loop van de ochtend langs de kust toe tot stormachtig (8 Bft), in de middag tot stormkracht (9 Bft). In het noordwesten en verder op zee zal dan een zware storm, windkracht 10 Bft, komen te staan.

Het KNMI heeft vanwege de verwachte zeer zware windstoten code oranje afgegeven. Vanaf de tweede helft van de middag komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk, vooral tijdens de passage van een gebied met stevige buien.

De wind komt uit het zuidwesten, in de loop van de avond uit het westen.

Tot woensdagmiddag blijft het (zeer) hard waaien, regelmatig 8 Bft, soms kort 9 Bft, met talrijke buien en zware windstoten, aldus RWS.

Waalkade 900 Het water in de rivieren staat hoog. Hier de Waalkade in Nijmegen op zaterdag 8 februari | Foto Hans Klip

Rivieren
Voor de waterstand in de rivieren geldt code geel. Op 8 februari (zaterdag) was de waterstand in de Rijn bij Lobith op zijn hoogst (13,63 m + NAP). Tot woensdag zal de waterstand daar dalen tot 12 meter + NAP, waarna deze weer zal stijgen, aldus RWS.

In de Maas bedroeg de afvoer zondagochtend 8 uur in Maastricht 1040 kubieke meter per seconde. Deze was aanzienlijk lager dan de afvoer op woensdag, die toen een piek bereikte van 1743 m3/s.

Voor de komende drie dagen wordt een verdere daling verwacht, hoewel door stuwbeheer deze daling onregelmatig verloopt en ook weer kan stijging tot 1000 m3/s, aldus RWS. "De onzekerheid rondom de verwachte neerslag is nog erg groot."   

RWS en waterschappen nemen voorbereidende maatregelen. "Op dit moment zijn de stuwen Linne, Belfeld, Roermond en Sambeek gesloten."

Update 09/02 12 uur:
Zondagochtend sloot RWS de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. "Dit om het gebied langs het zuidelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal te beschermen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek."

Waterschap Noorderzijlvest kondigt aan dat de dijkdoorgangen (coupures) in Delfzijl maandag worden gesloten, dit omdat de waterstand zal stijgen boven +3m NAP. "Hierdoor zal de haven van Delfzijl tijdelijk afgesloten zijn." 

Update 09/02 13:40 uur:
De actuele weergaven van het KNMI geven een beeld van de ontwikkeling van de storm. Om 13:20 uur werd op Vlieland een windstoot van 127 km/per uur gemeten:

Windstoren 127 kmu

 

Update 09/02 15:45 uur:
In het Benedenrivierengebied, het door Rijn en Maas gevoede rivierengebied the westen van de lijn Schoonhoven - Werkendam - Dongemond, inclusief Hollands Diep en Haringvliet, stijgt maandag het water weer als de wind naar het westen draait en er nieuwe regen valt op het continent, meldt de website Waterpeilen.nl.

Maar vooral van invloed is ‘een bijzondere samenloop van omstandigheden’, aldus Waterpeilen.nl. Door de harde wind en het hoge waterpeil (springvloed) in de Noordzee zal de Haringvlietdam maandag langere tijd gesloten zijn. Als gevolg daarvan kan er geen rivierwater via het Haringvliet worden afgevoerd. De enige afvoer heeft dan nog plaats via de Nieuwe Waterweg, waar Noordzeewater door de storm naar binnen wordt gestuwd.

Erg hoge standen
Dit heeft tot gevolg dat veel rivierwater wordt opgeslagen en de waterstand in het Benedenrivierengebied fors toeneemt. “De waterstand in het Haringvliet stijgt dan in circa 24 uur met meer dan 2 meter. Ook verder stroomopwaarts in de Biesbosch gaat de waterstand snel stijgen en ook hier worden erg hoge standen verwacht”, aldus Waterpeilen.nl.

Toch zal de waterstand in genoemd gebied niet tot kritieke hoogten stijgen, aldus de website. Dat heeft onder meer te maken met de waterafvoer in de rivieren die niet extreem hoog is. De komende dagen zullen er geen nieuwe hoogwaterpieken ontstaan in Maas en Rijn, verwacht Waterpeilen.nl, hoewel de Maas ‘flink wat extra water’ te verwerken krijgt.

De eerste hoogwaterpieken in deze winter waren ‘vrij kort’, waardoor het water snel steeg en afnam. Het effect van de piek wordt mede beïnvloed doordat veel water in bodem in de gronden langs de rivieren wordt opgenomen, een gevolg van de grondwaterstand die nog relatief laag is.

Update 09/02 19:20 uur:
Rijkswaterstaat kondigt sluiting Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel aan: 

Schermafbeelding 2020 02 09 om 19.25.19

Morgen volgt mogelijk de sluiting van de Oosterscheldekering. Over andere stormvloedkeringen heeft RWS niets aangekondigd. Op 3 januari 2018 werden alle stormvloedkeringen, te weten de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Hartelkering, de Oosterscheldekering en de Ramspolkering tegelijkertijd gesloten.

Update 09/02 21:20 uur 
De harde zuidwestenwind is van invloed op de waterstand in Marker- en IJsselmeer. In het zuidwesten van Friesland is de waterstand van de boezem en het IJsselmeer laag door opstuwing van het water, meldt Wetterskip Fryslân. Daardoor is het waterpeil in het noordoosten van de provincie hoger. Het waterschap heeft het gemaal De Heining ingezet om het overtollige water af te voeren naar de Waddenzee.

Eerder sloot het waterschap de sluizen bij Goingarijp en Broek om hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan. Om de waterstand in de Friese boezem (het stelsel van meren en vaarten in Friesland) te verlagen spuien de sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp zoveel mogelijk water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John