secundair logo knw 1

Het Britse Office for Environmental Protection zegt dat de regering en regelgevende instanties in Engeland mogelijk de wet hebben overtreden door toe te staan dat waterbedrijven vaker ongezuiverd rioolwater lozen in waterlopen dan volgens de wet mag. De nieuwe milieuwaakhond wil dat de regels worden nageleefd en zal zich zonodig inzetten om ze te verbeteren.

Een en ander blijkt uit een persverklaring van het bureau. De Office for Environmental Protection (OEP) is na de Brexit opgericht om de handhavingsbevoegdheden van de Europese Commissie over te nemen. Het nieuwe bureau voor de milieubescherming staat te boek als onafhankelijk.

Na een klacht van belangenorganisatie Wildfish is het bureau vorig jaar juli een onderzoek begonnen naar het nakomen van de regels die gelden voor riooloverstorten in Groot-Brittannië.

Lozingen van ongezuiverd rioolwater uit overstorten zijn volgens de wet alleen toegestaan in uitzonderlijke omstandigheden, zoals ongewoon hevige regenval. Maar in de praktijk komen ze veel vaker voor, blijkens onderzoeken van maatschappelijk organisaties en artikelen in de media waarin de schadelijke gevolgen van de overstorten voor mens en milieu worden beschreven.

De kritiek op de sterk vervuilende lozingen zwelt dan ook aan, wat ertoe heeft geleid dat de regering het Environmental Improvement Plan (EIP) lanceerde en dat de waterbedrijven een investeringsplan hebben aangekondigd om de lozingen door overstorten terug te dringen.

Schieten tekort
Los van deze intenties schieten volgens Wildfish regelgevende instanties tekort in hun plicht om de wet te handhaven. En daarin lijkt de organisatie nu gelijk te krijgen van de nieuwe milieuwaakhond in Groot-Brittannië.

OEP stelt op basis van zijn onderzoek dat het Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), de Environment Agency (EA) en de Water Services Regulation Authority (Ofwat), de milieuwetgeving ‘mogelijk niet naleven’ en daarmee toestaan dat waterbedrijven vaker ongezuiverd rioolwater lozen dan volgens de wet mag.

In een toelichting schetst OEP dat er ‘mogelijk’ sprake is van een verkeerde interpretatie van de wet, wat ertoe heeft geleid dat de door de overheid uitgegeven richtlijnen en het vergunningenstelsel voor riooloverstorten, toestaan dat vaker onbehandeld rioolwater wordt geloosd dan de wet toestaat. En dit zonder risico op sancties. “Dit heeft geleid tot de mogelijke overtredingen die we hebben vastgesteld.”

Intenties
Helen Venn van OEP zegt in de persverklaring dat de milieuwaakhond erkent dat ‘dat er al veel wordt gedaan om het probleem van onbehandeld rioolwater aan te pakken’. “En we verwelkomen de intentie van overheidsmaatregelen zoals het Plan voor Water en de doelstellingen voor stormoverstorten, evenals de toezeggingen om meer te investeren.”

Maar zei ze ook dat OEP er zeker van wil zijn dat ‘deze maatregelen en investeringen zo effectief mogelijk zijn’. “Een regelgevend systeem dat werkt zoals de wet het voorschrijft, zal hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”

De milieuwaakhond heeft de drie instanties twee maanden de tijd gegeven om te reageren op het onderzoek. Als uit de reacties blijkt dat er inderdaad ‘tekortkomingen zijn geweest’, zal OEP ‘proberen de regelgeving te verbeteren om een verbetering van de waterkwaliteit op lange termijn te bereiken’. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost