0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Breda, Zwolle en de Poolse stad Wroclaw gaan met elkaar samenwerken bij klimaatadaptatie, vooral bij regenwaterbeheer. Netherlands Water Partnership ziet dit initiatief als de eerste stap op weg naar een Europees waterpartnerschap tussen middelgrote steden.

De drie steden hebben een ‘letter of intent’ getekend waarin zij uitspreken met elkaar te willen samenwerken bij een aantal projecten. De intentieverklaring maakte tussen 5 en 8 december een rondreis die begon in Nederland en eindigde bij de klimaattop COP24 die op het ogenblik wordt gehouden in Katowice. Eerst zetten de wethouders van Breda en Zwolle hun handtekening en vervolgens vertegenwoordigers van Wroclaw – een stad met ongeveer 630 duizend inwoners in het zuidwesten van Polen – en van de andere partners. De bedoeling is om in het eerste kwartaal van volgend jaar de definitieve klap op de samenwerking te geven.

Leren door te doen
Netherlands Water Partnership (NWP) faciliteert de samenwerking, met ondersteuning vanuit het programma Partners voor Water. De eerste contacten zijn gelegd tijdens de Amsterdam International Water Week van 2017. Het initiatief kreeg bij de handelsmissie naar Polen van twee maanden geleden echt gestalte, vertelt Mark Niesten, projectmanager Europa, Verenigde Staten en urban resilience bij NWP. "De drie steden hebben toen besloten dat zij met elkaar willen samenwerken bij de groen-blauwe infrastructuur en dan met name het regenwaterbeheer.”

In iedere stad wordt begin 2019 een project geselecteerd. De samenwerking gaat veel verder dan kennisuitwisseling, merkt Niesten op. “Het uitgangspunt is leren door te doen. De deelnemers willen daadwerkelijk samen iets doen aan adaptatie in de stedelijke context.” Behalve de gemeenten zijn diverse andere partijen erbij betrokken. Uit Nederland doen planning- en ontwerpbureaus KuiperCompagnons en KCAP, kennisinstelling Deltares, ingenieursbureau Arcadis en Climate Campus Zwolle mee. De Poolse deelnemers zijn het waterbedrijf MPWiK en de niet-gouvernementele organisatie Sendzimir Foundation.

 'Dit initiatief is de eerste stap'

Waterpartnerschap
De krachtenbundeling past volgens Niesten bij de ambitie van NWP om op Europees niveau een stedelijk waterpartnerschap op te zetten. “Wij streven ernaar dat middelgrote steden in de Europese Unie samenwerken bij klimaatadaptatie. Het initiatief van Breda, Wroclaw en Zwolle is de eerste stap. We willen in 2019 deze samenwerking goed opzetten en ervan leren.”

Daarna wordt opgeschaald, vervolgt Niesten. “Dat kan door meerdere steden bij deze samenwerking te betrekken of door de aanpak te kopiëren naar andere samenwerkingsverbanden tussen steden. Onze benadering is heel vraaggericht. Steden moeten de urgentie van klimaatadaptatie voelen en internationaal willen samenwerken.”

 

MEER INFORMATIE
NWP over samenwerking van drie steden
Stedelijke klimaatadaptatie tijdens COP24
Bericht over Poolse handelsmissie

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het