secundair logo knw 1

Ministers Gróbarczyk en Van Nieuwenhuizen ondertekenen een overeenkomst voor meer samenwerking op het terrein van water (foto: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Het aangaan van langdurige duurzame partnerschappen. Dat is het doel van de handelsmissie naar Polen die deze week plaatsvindt. Belangrijke samenwerkingsonderwerpen zijn circulaire watertechnologie en de klimaatbestendige stad.

De missie staat onder aanvoering van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en duurt drie dagen. De centrale thema’s zijn transport en water. Gisteren ging het over het eerste, terwijl vandaag en morgen het thema van water aan bod komt. “Wij willen de al bestaande samenwerking een impuls geven”, zegt Mark Niesten vanuit Warschau waar de tweede dag plaatsvindt. Hij is projectmanager Europa, Verenigde Staten en Urban Resilience bij het Netherlands Water Partnership dat de inhoudelijke opzet van het waterprogramma heeft verzorgd.

De meeste handelsmissies zijn gericht op kennismaking. Dat is nu niet het geval, vertelt Niesten. “Er wordt voortgebouwd op de samenwerking die is ontstaan sinds het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in 2014. De deelnemers kennen elkaar al. Zij houden de gezamenlijke opgaven tegen het licht met de bedoeling om daarvoor samen antwoorden te vinden. Het doel is verdieping. We streven naar langdurige duurzame partnerschappen.”

Intentieverklaring ondertekend
Van Nieuwenhuizen en haar Poolse collega Marek Gróbarczyk van het Ministry of Maritime Economy and Inland Navigation hebben vandaag hun handtekening gezet onder een intentieverklaring voor een nauwere samenwerking op watergebied. Niesten: “Zij hebben de intentie uitgesproken om samen te werken bij een aantal subthema’s binnen duurzaam watermanagement en -gebruik, waarbij beide landen veel gemeen hebben.”

Ongeveer zeventig deelnemers van veertig Nederlandse organisaties en bedrijven doen mee aan de handelsmissie. De helft komt uit de watersector. Het gaat om een divers gezelschap: vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen, advies- en ingenieursbureaus en delta- en watertechnologiebedrijven. Polen is volgens Niesten een erg interessant land om mee samen te werken. “Er wordt fors geïnvesteerd in waterprogramma’s, onder meer voor de ontwikkeling van binnenwateren en de haven van Gdansk, de bevaarbaarheid van grote rivieren en de klimaatadaptatie in 44 steden. Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen jaren grote opdrachten gekregen, met name op het gebied van watermanagement.”

Gezamenlijke uitdagingen
In het waterprogramma zijn er drie gespreksonderwerpen, vertelt Niesten. “Het gaat om circulaire watertechnologie, de klimaatbestendige stad en wat we ‘inland waterways and green port development’ noemen, dus de bevaarbaarheid van rivieren. Vandaag is er in Warschau het seminar ‘transport connects – water unites’. Dat speelt zich af op een tamelijk hoog abstractieniveau. Wat zijn de gezamenlijke uitdagingen van Nederland en Polen en hoe pakken beide landen die op strategisch niveau aan? Wat kunnen ze van elkaar leren?”

Tijdens de slotdag in Gdansk wordt het concreter. De Nederlandse deelnemers gaan aan zes dialoogtafels het gesprek aan met een breed spectrum aan lokale partijen aan de Baltische kust. “Dan komen casussen uit beide landen aan bod”, zegt Niesten. “Zo presenteert de gemeente Zwolle haar slimme oplossingen voor klimaatadaptatie en het Havenbedrijf Moerdijk de inspanningen voor duurzaamheid. Zij willen graag weten hoe hun Poolse tegenhangers het aanpakken en zoeken naar samenwerking. Wat kunnen concrete vervolgstappen zijn? Dat past bij de ambitie van de missie.”

 

Meer informatie:

Bericht van ministerie IenW

NWP over waterland Polen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....