secundair logo knw 1

De sloot op bedrijventerrein Forepark waar de hoge PFOS-waarde is gemeten I foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Een bedrijf dat brandblussers onderhoudt en blustrainingen geeft, is waarschijnlijk de bron van de zware PFOS-verontreiniging in een Haagse sloot die ook gevolgen heeft gehad voor een nabijgelegen woonwijk. Omdat een verkeerd aangesloten afvoer de oorzaak is, gaat het Openbaar Ministerie niet over tot vervolging van het bedrijf.

Dit staat in een brief van de officier van de justitie, die in handen is van Pointer en waarover gisteren een bericht is verschenen. Het journalistiek onderzoeksplatform van KRO-NCRV meldde in juli 2023 dat een sloot op het bedrijventerrein Forepark ernstig vervuild was met perfluoroctaansulfonzuur (PFOS).

PFOS behoort tot de grote groep van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), ‘forever chemicals’ die negatieve effecten kunnen hebben voor de volksgezondheid en het milieu. Pointer sprak toen van de hoogste PFAS-overschrijding in Nederland.

Al eerder gemeten
Het hoogheemraadschap van Delfland had al in 2021 gemeten dat de sloot een hoge concentratie PFOS bevatte, maar deed indertijd geen onderzoek naar de bron. Dat kwam door een menselijke vergissing, liet Delfland weten na de Pointer-publicatie van vorig jaar.

Het hoogheemraadschap heeft daarna de sloot alsnog uit voorzorg afgesloten. Ook zijn er metingen uitgevoerd in de omliggende woonwijk Leidscheveen, waar veel onrust was ontstaan. Hier bleken eveneens sloten verontreinigd met PFOS.

Bron nu aannemelijk
Na de aangifte van een buurtbewoner tegen een ‘onbekende vervuiler’ is de politie een onderzoek gestart naar de bron. Het resultaat daarvan is nu via Pointer naar buiten gekomen. De officier van justitie schrijft in zijn brief dat het aannemelijk is dat het brandblusbedrijf – niet bij name genoemd – verantwoordelijk is ‘voor (een deel van) de PFOS-vervuiling’.

Wel wordt gemeld dat het niet zeker is dat het bedrijf de enige veroorzaker is. In het verleden hebben meer bedrijven die vergelijkbaar zijn, op het bedrijventerrein Forepark gezeten.

Geen vervolging
Volgens de officier is de verontreiniging met PFOS ook niet geheel aan het bedrijf te wijten. De oorzaak is een verkeerd aangesloten afvoer van de spoelbak waarin brandblussers worden gereinigd. Er kan PFOS zitten in oude blussers. Het vervuilde water ging naar de hemelwaterafvoer die direct in de sloot uitmondt, in plaats van naar het riool. Inmiddels is de aansluiting hersteld.

Het bedrijf heeft de vervuiling niet met opzet veroorzaakt, aldus de officier die daarom afziet van vervolging. Wel had de verkeerde aansluiting misschien eerder kun worden ontdekt. Deze schuld is echter niet zo zwaarwegend dat het bedrijf hiervoor moet worden vervolgd. Pointer meldt nog dat de gemeente Den Haag naar eigen zeggen niet verantwoordelijk is voor de verkeerde aansluiting.

Sloot dit jaar gesaneerd
De sloot op het bedrijventerrein is vorig jaar al afgesloten maar er is sanering nodig, laat Delfland weten in een vandaag gepubliceerd bericht. De reden is dat de verontreiniging met PFOS zich door de jaren heen heeft opgehoopt in de waterbodem van de sloot.

Het hoogheemraadschap is van plan om de sloot nog dit jaar te saneren. Daarvoor zijn de voorbereidingen van start gegaan. Er wordt momenteel gesproken met een aannemer.

Delfland gaat niet op het Pointer-bericht. Wel wordt aangegeven dat er samen met de gemeente Den Haag en Omgevingsdienst Haaglanden onderzoek wordt uitgevoerd naar de actuele bron of bronnen van de verontreiniging. De saneringswerkzaamheden van de sloot zullen hierbij volgens Delfland helpen.

LEES OOK
Delfland: dossier PFAS
H2O Actueel (13-3-2024): PFOS-vervuiling in Jelsumer Feart

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.