secundair logo knw 1

Kleine grondwaterputten worden bijvoorbeeld gebruikt om de tuin te sproeien. Foto Unsplash/Paul Moody

Voor kleine grondwaterputten in Noord-Brabant komt naar alle waarschijnlijkheid een meldplicht. De waterschappen Brabantse Delta en De Dommel willen daarmee meer inzicht krijgen in het grondwatergebruik. Het gaat om putten die maximaal 10 kubieke meter per uur oppompen, bijvoorbeeld voor de tuin of het vee.

"Veel kleine grondwaterputten maken samen één grote", schrijven de waterschappen op hun website. De nieuwe meldplicht geldt daarom voor alle ‘kleingebruikers’, zowel inwoners als bedrijven en organisaties.

Beide waterschappen willen de nieuwe regels komende zomer al invoeren. Op het ontwerpbesluit is nog wel inspraak mogelijk, bij De Dommel tot en met 29 mei en bij Brabantse Delta tot en met 12 juni. Pas daarna volgt het definitieve besluit.

Door de droogte van de afgelopen jaren is het grondwatersysteem uit balans. De nieuwe maatregel moet bijdragen aan het herstel van de grondwaterstanden in de provincie, waaraan de waterschappen samen met de drinkwaterbedrijven, landbouw- en natuurorganisaties en andere overheden werken.

Tuin sproeien
Daarvoor is volgens de waterschappen inzicht nodig in al het grondwatergebruik, ook als dat via kleine grondwaterputten gaat. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om de tuin te sproeien, om stof en vuil bij bouwwerkzaamheden af te spuiten, om vee te laten drinken of producten te wassen of nat te houden, schrijven ze.

Voor deze kleine grondwaterputten of -onttrekkingen bestaat nu alleen een meldplicht in beschermde gebieden. Grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw moeten al een vergunning aanvragen.

Het woord klein kan verwarrend zijn, beseffen de waterschappen. Maar 1 kubieke meter water is 1000 liter, en dat betekent dus 10.000 liter water per uur, rekenen ze voor.

Vergunning
Tot de zomer van 2024 kunnen eigenaren hun bestaande kleine grondwaterput gratis online aanmelden.

Voor nieuwe kleine putten moet in het werkgebied van Brabantse Delta en in een groot deel van het werkgebied van De Dommel een vergunning aangevraagd worden. Dat laatste waterschap waarschuwt alvast daar terughoudend op te zullen reageren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!