secundair logo knw 1

Kleine grondwaterputten worden bijvoorbeeld gebruikt om de tuin te sproeien. Foto Unsplash/Paul Moody

Voor kleine grondwaterputten in Noord-Brabant komt naar alle waarschijnlijkheid een meldplicht. De waterschappen Brabantse Delta en De Dommel willen daarmee meer inzicht krijgen in het grondwatergebruik. Het gaat om putten die maximaal 10 kubieke meter per uur oppompen, bijvoorbeeld voor de tuin of het vee.

"Veel kleine grondwaterputten maken samen één grote", schrijven de waterschappen op hun website. De nieuwe meldplicht geldt daarom voor alle ‘kleingebruikers’, zowel inwoners als bedrijven en organisaties.

Beide waterschappen willen de nieuwe regels komende zomer al invoeren. Op het ontwerpbesluit is nog wel inspraak mogelijk, bij De Dommel tot en met 29 mei en bij Brabantse Delta tot en met 12 juni. Pas daarna volgt het definitieve besluit.

Door de droogte van de afgelopen jaren is het grondwatersysteem uit balans. De nieuwe maatregel moet bijdragen aan het herstel van de grondwaterstanden in de provincie, waaraan de waterschappen samen met de drinkwaterbedrijven, landbouw- en natuurorganisaties en andere overheden werken.

Tuin sproeien
Daarvoor is volgens de waterschappen inzicht nodig in al het grondwatergebruik, ook als dat via kleine grondwaterputten gaat. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om de tuin te sproeien, om stof en vuil bij bouwwerkzaamheden af te spuiten, om vee te laten drinken of producten te wassen of nat te houden, schrijven ze.

Voor deze kleine grondwaterputten of -onttrekkingen bestaat nu alleen een meldplicht in beschermde gebieden. Grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw moeten al een vergunning aanvragen.

Het woord klein kan verwarrend zijn, beseffen de waterschappen. Maar 1 kubieke meter water is 1000 liter, en dat betekent dus 10.000 liter water per uur, rekenen ze voor.

Vergunning
Tot de zomer van 2024 kunnen eigenaren hun bestaande kleine grondwaterput gratis online aanmelden.

Voor nieuwe kleine putten moet in het werkgebied van Brabantse Delta en in een groot deel van het werkgebied van De Dommel een vergunning aangevraagd worden. Dat laatste waterschap waarschuwt alvast daar terughoudend op te zullen reageren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.