Voor kleine grondwaterputten in Noord-Brabant komt naar alle waarschijnlijkheid een meldplicht. De waterschappen Brabantse Delta en De Dommel willen daarmee meer inzicht krijgen in het grondwatergebruik. Het gaat om putten die maximaal 10 kubieke meter per uur oppompen, bijvoorbeeld voor de tuin of het vee.

"Veel kleine grondwaterputten maken samen één grote", schrijven de waterschappen op hun website. De nieuwe meldplicht geldt daarom voor alle ‘kleingebruikers’, zowel inwoners als bedrijven en organisaties.

Beide waterschappen willen de nieuwe regels komende zomer al invoeren. Op het ontwerpbesluit is nog wel inspraak mogelijk, bij De Dommel tot en met 29 mei en bij Brabantse Delta tot en met 12 juni. Pas daarna volgt het definitieve besluit.

Door de droogte van de afgelopen jaren is het grondwatersysteem uit balans. De nieuwe maatregel moet bijdragen aan het herstel van de grondwaterstanden in de provincie, waaraan de waterschappen samen met de drinkwaterbedrijven, landbouw- en natuurorganisaties en andere overheden werken.

Tuin sproeien
Daarvoor is volgens de waterschappen inzicht nodig in al het grondwatergebruik, ook als dat via kleine grondwaterputten gaat. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om de tuin te sproeien, om stof en vuil bij bouwwerkzaamheden af te spuiten, om vee te laten drinken of producten te wassen of nat te houden, schrijven ze.

Voor deze kleine grondwaterputten of -onttrekkingen bestaat nu alleen een meldplicht in beschermde gebieden. Grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw moeten al een vergunning aanvragen.

Het woord klein kan verwarrend zijn, beseffen de waterschappen. Maar 1 kubieke meter water is 1000 liter, en dat betekent dus 10.000 liter water per uur, rekenen ze voor.

Vergunning
Tot de zomer van 2024 kunnen eigenaren hun bestaande kleine grondwaterput gratis online aanmelden.

Voor nieuwe kleine putten moet in het werkgebied van Brabantse Delta en in een groot deel van het werkgebied van De Dommel een vergunning aangevraagd worden. Dat laatste waterschap waarschuwt alvast daar terughoudend op te zullen reageren.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Marien Abspoel · 14 days ago
    In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.