secundair logo knw 1

De Groote Lucht

De bouw van de nieuwe zuivering in Vlaardingen is weer een stap dichterbij. De gemeente en Hoogheemraadschap van Delfland hebben conceptafspraken gemaakt over de bouw en inrichting van de nieuwe De Groote Lucht op bedrijventerrein Vergulde Hand West. Deze betreffen onder meer de emissie van geur en geluid, aspecten van de nieuwe awzi die onder omwonenden weerstand opriepen tegen de bouw.

Het plan is om begin 2027 te beginnen met de bouw van de nieuwe De Groote Lucht. De awzi moet dan in 2030 operationeel zijn. Voordat het zover is, moet het algemeen bestuur eerst nog instemmen met het investeringsplan en het benodigde krediet.

Dat bestuur verkoos september vorig jaar nieuwbouw boven renovatie van de bestaande awzi, dit met de aanname dat in de periode 2025-2027 de nieuwe zuivering zou worden gerealiseerd. Dat lukt dus niet.

Er waren bezwaren tegen nieuwbouw. Belanghebbenden (omwonenden, bedrijven, natuurorganisaties) vreesden geur- en geluidsoverlast. De gemeente wilde geen vestiging van zware industrie op de vrijkomende grond bij ontmanteling van de oude zuivering.

Conceptafspraken
De bezwaren zijn weggenomen getuige de conceptafspraken die gemeente en hoogheemraadschap hebben gemaakt over de bouw van de nieuwe awzi op bedrijventerrein Vergulde Hand West.

Delfland heeft op grond van berekeningen aangetoond dat de geuruitstoot van de nieuwe awzi beneden de wettelijke norm blijft. In aanvulling op de wettelijke eisen spreken Delfland en gemeente af dat de geurbelasting niet mag leiden tot beperking van de ontwikkeling van bedrijventerrein op het overig deel van Vergulde Hand West en van de ontwikkelingen in het gebied ten noorden van de metrolijn, staat in de Nota van Uitgangspunten.

Volgens de afspraken, waar de gemeenteraad van Vlaardingen overigens nog mee moet instemmen, komt er een monitoringsplan. Met sensoren (zoals zogenoemde e-noses) worden emissie van geur en geluid gemeten, zodat Delfland snel kan reageren als er sprake is van overschrijding van de vastgestelde normen. De kosten voor deze extra monitoring komen voor rekening van het hoogheemraadschap.

Delfland zal op de nieuwe awzi extra schoon water produceren dat kan worden ingezet in het gebied in tijden van droogte. Dit water wordt via de Krabbeplas geleid, ter verbetering van de zwemwaterkwaliteit, zoals vastgelegd in het Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland. Delfland zal het gehele terrein voorzien van groene randen.

Na sloop van de huidige awzi komt het Maasoeverzoneterrein aan de Nieuwe Waterweg beschikbaar voor nieuwe bedrijven. Het terrein is eigendom van Delfland en zal dat verkopen na buitengebruikstelling (planning: 2030) en de daaropvolgende sloop van de zuivering.

Op de locatie van de nieuwe awzi staat de tijdelijke woonwijk Mrija voor vluchtelingen uit Oekraïne. De bewoners mogen daar tot uiterlijk 1 juli 2026 blijven. Vlaardingen levert de grond voor de awzi uiterlijk 1 april 2027 bouwrijp op.

Extra kostenpost
Dat pas in 2027 begonnen kan worden met de bouw, houdt in dat de huidige zuivering, die aan het einde van haar levensduur is, tot 2030 moet blijven draaien en dat is minstens twee jaar langer dan voorzien. Dat betekent een extra kostenpost van 24 miljoen euro voor het hoogheemraadschap.

Want om de zuivering verantwoord draaiende te houden moeten er flink wat aanpassingen worden gedaan, zoals in de procesautomatisering. Om het afvalwater binnen de huidige lozingseisen te kunnen zuiveren, is het voorts noodzakelijk om een opslag en doseerinstallatie voor aluminiumchloride te realiseren.

Ook moet er een extra primair slibindikker komen, alsook een extra bandindikker, een derde centrifuge en moeten de CV-ketels worden vervangen. Voorts wordt geadviseerd om de groengasinstallatie voor 2030 te vervangen en te vergroten.

In deze opsomming zit nog niet het krediet voor aanpassing van het denitrificerend zandfilter, nodig om aan de lozingseisen te kunnen voldoen. Het investeringsplan daarvoor moet uiterlijk 2026 worden vastgesteld.


UPDATE 7 SEPTEMBER
Hoogheemraadschap van Delfland laat weten dat het terrein op 1 april 2027 beschikbaar moet zijn voor de bouw van de nieuwe installatie en niet op 31 december 2026, zoals vermeld. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!