secundair logo knw 1

Foto: Wouter de Bruijn/wikipedia

In het project Bloembollenteelt Waterproof worden vier waterzuiveringstechnieken getest om de meest met gewasbeschermingsmiddelen vervuilde stromen op het erf van bloembollenteeltbedrijven te behandelen. In 2020 moet het project zijn afgerond.

In de bollenteelt wordt voor veel handelingen water gebruikt. Door erfafspoeling kan het oppervlakte- en grondwater belast worden met gewasbeschermingsmiddelen. “Vergelijk je het bijvoorbeeld met de glastuinbouw, dan is de concentratie bestrijdingsmiddelen in het restwater bij bloembollenteelt hoger. Dat stelt andere eisen aan de zuiveringstechnologie,” vertelt Peter Knippels van KAVB, de branchevereniging van bloembollentelers.

Bloembollenteelt Waterproof is een samenwerkingsproject van bloembollentelers, waterschappen, onderzoeksinstituut KWR en technologieleveranciers. “We gaan vier technieken testen: de komende maanden in het laboratorium en vanaf september of oktober in 2 of 3 bedrijven als pilot. Doel is om de technieken zo te ontwikkelen dat ze een dusdanig goed zuiveringsresultaat opleveren dat ook de waterschappen, als bevoegd gezag, er tevreden mee zijn. Dat is voor telers belangrijk, want ze moeten immers investeren in die zuivering.”

Bij het project worden vier zuiveringstechnologieën van vier verschillende leveranciers getest. Knippels benadrukt dat het geen wedstrijdje tussen bedrijven wordt. “Het idee is juist dat ook andere leveranciers en bedrijven met de resultaten van het project aan de slag kunnen en hun eigen technieken en producten aan kunnen passen. Hoe meer aanbieders van effectieve zuiveringen, hoe makkelijker het is om de erfemissie op nul te krijgen!” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!