0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In het project Bloembollenteelt Waterproof worden vier waterzuiveringstechnieken getest om de meest met gewasbeschermingsmiddelen vervuilde stromen op het erf van bloembollenteeltbedrijven te behandelen. In 2020 moet het project zijn afgerond.

In de bollenteelt wordt voor veel handelingen water gebruikt. Door erfafspoeling kan het oppervlakte- en grondwater belast worden met gewasbeschermingsmiddelen. “Vergelijk je het bijvoorbeeld met de glastuinbouw, dan is de concentratie bestrijdingsmiddelen in het restwater bij bloembollenteelt hoger. Dat stelt andere eisen aan de zuiveringstechnologie,” vertelt Peter Knippels van KAVB, de branchevereniging van bloembollentelers.

Bloembollenteelt Waterproof is een samenwerkingsproject van bloembollentelers, waterschappen, onderzoeksinstituut KWR en technologieleveranciers. “We gaan vier technieken testen: de komende maanden in het laboratorium en vanaf september of oktober in 2 of 3 bedrijven als pilot. Doel is om de technieken zo te ontwikkelen dat ze een dusdanig goed zuiveringsresultaat opleveren dat ook de waterschappen, als bevoegd gezag, er tevreden mee zijn. Dat is voor telers belangrijk, want ze moeten immers investeren in die zuivering.”

Bij het project worden vier zuiveringstechnologieën van vier verschillende leveranciers getest. Knippels benadrukt dat het geen wedstrijdje tussen bedrijven wordt. “Het idee is juist dat ook andere leveranciers en bedrijven met de resultaten van het project aan de slag kunnen en hun eigen technieken en producten aan kunnen passen. Hoe meer aanbieders van effectieve zuiveringen, hoe makkelijker het is om de erfemissie op nul te krijgen!” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Meest gelezen

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het