Het algemeen bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht stelt een klankborgroep in om de in- en oprichting van de vernieuwde stichting Waternet intensief te kunnen volgen. In een aangenomen motie roept het algemeen bestuur op dat met een door Amsterdam gewenst nader ‘technisch onderzoek’ naar de nieuwe samenwerking, níet wordt voorgesorteerd op een harde splitsing van de watertaken.
Op weg naar de definitieve besluitvorming over de vernieuwde Waternet zijn er serieuze twijfels ontstaan over de voorgenomen vorming van de nieuwe stichting, zoals blijkt uit de vorige week openbaar geworden raadsbrief van wethouder Melanie van der Horst. "Bij de uitwerking van het model zijn we op risico’s gestuit die niet onbekend waren, maar groter en lastiger oplosbaar blijken te zijn dan in januari gedacht", schrijft de wethouder. Daarom wil Amsterdam een aanvullend ‘technisch onderzoek’.
Klankbordgroep
In reactie daarop heeft het dagelijks bestuur van het waterschap het voorstel gedaan om een klankbordgroep met AB-bestuurders in te stellen, zodat het waterschapsbestuur buiten de bestaande vergaderstructuur en besluitvorming het ‘dynamische dossier’ over de nieuwe samenwerkingsvorm adequater kan volgen. Het algemeen bestuur stemde daar donderdagavond unaniem mee in.
De klankborgroep van het waterschap krijgt als eerste opdracht een voorstel te doen over het aanvullende ‘technisch onderzoek’ dat Amsterdam wil. Daarbij moet de groep de onderzoeksvragen formuleren.
Harde splitsing
Naast de zegen over het instellen van de klankbordgroep, stemde het algemeen bestuur nagenoeg voltallig in met de motie van PvdA, mede ondertekend door Water Natuurlijk en AWP, om in het gesprek met Amsterdam duidelijk te maken dat het algemeen bestuur van het waterschap níet uit de stichting wil stappen en dat er met het technisch onderzoek niet wordt voorgesorteerd op één uitkomst: een harde splitsing van de watertaken van AGV en Amsterdam. Daarnaast moet het onderzoek, aldus de motie, zorgvuldig en op basis van gezamenlijke standpunten worden gedaan, waarbij de medewerkers en in het bijzonder de ondernemingsraad gehoord worden.
Onbegrijpelijk
In de vergadering van het algemeen bestuur sprak een aantal leden in aansluiting op de motie de overtuiging uit dat Amsterdam met een aanvullend technisch onderzoek aanstuurt op een ‘een harde splitsing’. Lex van Drooge (CDA) vond het ‘onbegrijpelijk dat het college van Amsterdam aanstuurt op een ontbinding van de nauwe samenwerking’. “Juist nu, bij de huidige klimaatontwikkeling, is meer samenwerking nodig. Ik zou zeggen: gemeenteraad van Amsterdam wordt wakker.”
De conclusie van Van Drooge en anderen werd niet onderschreven door dagelijks bestuurder en portefeuillehouder Simon Deurloo (PvdA). “Het is zeker niet zo dat Amsterdam heeft aangegeven dat ze niet meer wil samenwerken. Integendeel.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.