secundair logo knw 1

De Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit Zuid Holland heeft de Provinciale Staten en het college van Gedeputeerden geadviseerd de productie van Chemours stil te leggen. Het advies komt voorafgaand aan de woensdag geplande vergadering van de Provinciale Staten van Zuid Holland over dit onderwerp.

De Chemours (voormalig DuPont) fabriek in Dordrecht is al jarenlang onderwerp van discussie vanwege de uitstoot van Pfas (een verzamelnaam van chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet van nature voorkomen in het milieu) en andere mogelijk giftige stoffen. Begin deze maand deden ruim 3000 mensen aangifte tegen Chemours, nadat uit een uitzending van het TV-programma Zembla bleek dat het concern jarenlang gezondheidsrisico’s zou hebben verzwegen.

De onafhankelijke Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) adviseert het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd over onderwerpen die de kwaliteit van de leefomgeving raken, waaronder water, milieu en economie. De commissie bestaat uit 13 externe deskundigen, onder voorzitterschap van Adrienne Vriesendorp-Dutilh, voormalig wethouder in Wassenaar.

De PAL laat weten het provinciebestuur te ondersteunen in het streven de uitstoot door Chemours van PFAS naar nul terug te dringen en zo tegemoet te komen aan de grote zorgen van de omwonenden. Vanuit het voorzorgsprincipe wil de adviescommissie echter “dat de productie van Chemours stil wordt gelegd, totdat is aangetoond dat de uitstoot van PFAS nul is.”

Daarnaast stelt de commissie voor om de lozingen van Chemours van PFAS in de lucht, de bodem en het water continue te monitoren en de gezondheidsrisico’s van PFAS in beeld te brengen en voor de samenleving inzichtelijk te maken.

Verder vooruitkijkend wil de PAL dat de provincie een hechte coalitie vormt met de rijksoverheid, gemeenten, milieudiensten en watersector rond de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook zou de provinciale drinkwaterverordening moeten worden herzien, waarbij geen lozingsvergunningen worden afgegeven voor stoffen waarvan de gezondheidseffecten onbekend zijn. Het laatste advies van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit is een onderzoek naar het ontstaan van de situatie rondom Chemours te starten, dit om herhaling te voorkomen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!