De grondwaterstanden in het werkgebied van waterschap Aa en Maas zijn met name op de hoge zandgronden nog steeds te laag voor de tijd van het jaar. Het neerslagtekort is ongeveer 144 millimeter, schrijft het waterschap. 

In november viel er iets minder neerslag dan gemiddeld, waardoor de grondwaterstanden enigszins zijn gestegen, maar niet genoeg. Het neerslagtekort zit met 144 millimeter net onder de grens ‘voor 5 procent droogste jaren in november’.

In de droogtejaar 2018 was het neerslagtekort eind november nog groter dan dat het nu is, zo’n 200 millimeter. Normaal is er in november sprake van een overschot van 80 millimeter en worden de grondwatervoorraden volop aangevuld.

Op de hogere zandgronden zijn de grondwaterstanden in de maand november gelijk gebleven of iets gestegen, stelt Aa en Maas. In en rond de beekdalen gaat het beter en zijn de grondwaterpeilen wel gestegen. “In de beekdalen zijn de grondwaterstanden over het algemeen normaal of iets te laag voor de tijd van het jaar. Dat geldt met name voor het beekdal van de Aa. In het beekdal van de Raam zijn de grondwaterstanden nog laag”, schrijft het waterschap.

Oost-Nederland
Medio november gaven de waterschappen in Oost-Nederland het signaal af dat daar de grondwaterstanden ook zeer laag zijn. Waterschap Vechtstromen (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe) stelde twee weken geleden dat er voor herstel van de grondwaterstanden de komende vijf maanden erg veel neerslag nodig is.

Ook waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe) stelde dat de grondwaterstanden vrijwel overal veel lager waren dan normaal.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!