secundair logo knw 1

Kaart van de huidige toestand grondwater in werkgebied Aa en Maas. Rood is erg droog, geel droog, groen normaal | Kaart Aa en Maas

De grondwaterstanden in het werkgebied van waterschap Aa en Maas zijn met name op de hoge zandgronden nog steeds te laag voor de tijd van het jaar. Het neerslagtekort is ongeveer 144 millimeter, schrijft het waterschap. 

In november viel er iets minder neerslag dan gemiddeld, waardoor de grondwaterstanden enigszins zijn gestegen, maar niet genoeg. Het neerslagtekort zit met 144 millimeter net onder de grens ‘voor 5 procent droogste jaren in november’.

In de droogtejaar 2018 was het neerslagtekort eind november nog groter dan dat het nu is, zo’n 200 millimeter. Normaal is er in november sprake van een overschot van 80 millimeter en worden de grondwatervoorraden volop aangevuld.

Op de hogere zandgronden zijn de grondwaterstanden in de maand november gelijk gebleven of iets gestegen, stelt Aa en Maas. In en rond de beekdalen gaat het beter en zijn de grondwaterpeilen wel gestegen. “In de beekdalen zijn de grondwaterstanden over het algemeen normaal of iets te laag voor de tijd van het jaar. Dat geldt met name voor het beekdal van de Aa. In het beekdal van de Raam zijn de grondwaterstanden nog laag”, schrijft het waterschap.

Oost-Nederland
Medio november gaven de waterschappen in Oost-Nederland het signaal af dat daar de grondwaterstanden ook zeer laag zijn. Waterschap Vechtstromen (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe) stelde twee weken geleden dat er voor herstel van de grondwaterstanden de komende vijf maanden erg veel neerslag nodig is.

Ook waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe) stelde dat de grondwaterstanden vrijwel overal veel lager waren dan normaal.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...