CirTec heeft een WEX Global Award 2022 binnengesleept voor de technologie CellCap. Hiermee wordt cellulose, het basisbestanddeel van toiletpapier, teruggewonnen uit rioolwater.

Het Purmerendse bedrijf kreeg de internationale prijs tijdens de conferentie WEX Global 2022 die vorige week in de Spaanse stad Valencia is gehouden. De jury van experts verkoos CirTec boven drie andere genomineerden – waaronder Hydraloop – in de categorie Innovatie in watercirculariteit.

Volgens de juryleden zorgt het herwinnen van cellulose met CellCap niet alleen voor een belangrijke besparing op de zuivering. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de circulaire doelen van de watersector en een duidelijke bijdrage geleverd aan de reductie van CO2-emissie. Er zijn al toepassingen in heel Europa.

Directeur Coos Wessels van CirTec is trots op het winnen van de WEX Global Award 2022. “Om na een voorselectie te worden gekozen uit vier genomineerde fantastische innovaties, is een bijzondere prestatie. Die is niet alleen te danken aan een fantastisch eigen team, maar ook aan onze partners en launching customers.” Het is niet de eerste prijs die zijn bedrijf voor de technologie binnenhaalt. Zo werd CirTec al in 2017 overall winnaar van de Aquatech Innovation Award.

Zuiver verkoopbare cellulose
Volgens CirTec wordt door CellCap hoogwaardige grondstof van gebruikt toiletpapier onttrokken uit rioolwater. Bij het begin van het zuiveringsproces ontstaat er in twee stappen een residu stroom. Hiermee kan biogas worden opgewekt en een relatief schone cellulose stroom worden onttrokken uit rioolwater. Dat leidt tot een significante verlaging van het energieverbruik van de zuivering. Tevens ontstaat er minder slib en zijn er minder chemicaliën nodig voor ontwatering dan bij andere technologieën.

De teruggewonnen cellulose is zuiver verkoopbaar. CirTec zet samen met Recell Group en Cellvation de groene grondstof in de markt als hoogwaardig product. Dit wordt onder andere toegepast voor fietspaden, straatmeubilair, gevelbekleding en groene chemie.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!